Εκπλήξεις δεν υπήρχαν στο Eurogroup της Δευτέρας. Ούτε και κακό κλίμα για την Ελλάδα (για δεύτερη φορά). Μετά την ολοκλήρωση του PSI, η νέα δανειακή σύμβαση για τη χώρα μας, ύψους 130 δισ. ευρώ, πήρε το «ΟΚ» από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ήταν το πρώτο βήμα. Το δεύτερο και οριστικό θα γίνει την Τετάρτη, όταν θα δοθεί η τελική έγκριση, στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες και η συμμετοχή στο PSI ξεπέρασε τις προσδοκίες», μας… αποθέωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την έκθεση της Τρόικας, η επιτυχής έκβαση του PSI θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 117% του ΑΕΠ ως το 2020.
«Είναι η δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να χαθεί», έστειλε και το μήνυμα ο επικεφαλής του Συμβουλίου. Ο δε Όλι Ρεν, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και ζήτησε πολιτική ενότητα για να επιτευχθεί το δεύτερο πρόγραμμα.
Η συμφωνία του Eurogroup είναι «νέα αρχή για την Ελλάδα» είπε ο Φινλανδός Επίτροπος και τόνισε πως η χώρα μας πρέπει να προσηλωθεί στην εφαρμογή του νέου προγράμματος και η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του αλλά και από την πολιτική ενότητα στην Ελλάδα.
Για να πάρει το «πράσινο φως» από το Eurogroup το νέο δάνειο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποσχέθηκε να… «κουρέψει» τους μικρο-ομολογιούχους. Το είπε άλλωστε ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: το Eurogroup έλαβε διαβεβαίωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξει κανένα είδος αποζημίωσης, είτε άμεση, είτε έμμεση, προς τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, διότι όπως είπε, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προηγούμενο και σε άλλες χώρες.
Τι θα γίνει από εδώ και πέρα – Πότε θα εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις
Το Eurogroup αποφάσισε πότε και πως θα δοθούν οι τρεις πρώτες δόσεις του δανείου, τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο δηλαδή. Κάθε μήνα, η Ελλάδα θα παίρνει ένα ποσό. Η δόση του Μαρτίου θα είναι 5,9 δισ. ευρώ, του Απριλίου 3,3 δισ. ευρώ και του Μαΐου 5,3 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, ο Γιούνκερ είπε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν, για τυπικούς λόγους, την απόφαση του Ταμείου την ερχόμενη Πέμπτη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το Eurogroup είναι ικανοποιημένο από την εισήγηση της προέδρου του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για συμμετοχή ύψους 28 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 8,5 δισ. ευρώ θα καλύψουν την περίοδο του 2015, δηλαδή μία περίοδο πέραν του προγράμματος.
Εκτός από το κούρεμα των μικροεπενδυτών, η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι μέσα στον Απρίλιο να ψηφιστεί και ο νόμος για τον ειδικό ή κλειστό λογαριασμό, όπου θα μπαίνουν τα χρήματα για να αποπληρώνονται πρώτα απ’ όλους οι δανειστές.
Όσο για την… παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος; Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ονόμασε «εταιρική σχέση» μεταξύ της Ελλάδας, της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
48 δισ. ευρώ θα δοθούν για την ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ
Σύμφωνα, πάντως, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ενισχυθεί με ένα ποσό που συνολικά θα φτάσει τα 105 δισ. ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του Eurogroup και είπε ότι με την ακύρωση των παλαιών ομολόγων αξίας 177 δισ. ευρώ, τα οποία αντικαταστάθηκαν από νέα ομόλογα αξίας 92 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα απαλλαγεί ως τις αρχές του Απριλίου από χρέος 105 δισ. ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Κούρεμα” στους μικροεπενδυτές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιούνκερ: Στο 117% του ΑΕΠ θα μειωθεί το χρέος της Ελλάδας το 2020