Όπως τόνισε η κ. Σακελλαρίδη, «η άνοδος των εξαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον περασμένο Ιούνιο, και οι καλύτερες επιδόσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων σε πολλούς κλάδους, περιορίζουν το μπαράζ αρνητικών εξελίξεων που ανέδειξε η ρωσο-ευρωπαϊκή κρίση.
Ακόμη πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι στον εξαγωγικό κόσμο δημιουργούνται θετικές προσδοκίες ενόψει της φετινής ΔΕΘ. Η προώθηση, από τον αρμόδιο υπουργό, Νικόλαο Δένδια, των σχεδίων για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, που αποτελεί χρόνιο αίτημα του ΠΣΕ, καθώς και οι πληροφορίες για εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, περί επιτάχυνσης των δράσεων του αναπτυξιακού πλάνου της κυβέρνησης για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την ελάφρυνση των φορολογικών και άλλων βαρών από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, προσθέτουν αισιοδοξία στους εξαγωγείς».
Η πρόεδρος του ΠΣΕ προσέθεσε πως «η ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Ταμείου στα πρότυπα της γερμανικής KfW, η προώθηση της δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας, η μετάβαση στα σταδιακά χαμηλότερους ενιαίους φορολογικούς συντελεστές και η επίλυση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων και των δόσεων για την τακτοποίηση οφειλών προς το Δημόσιο, αποτελούν ένα μείγμα πολιτικών, η εφαρμογή των οποίων θα προσδώσει νέα δυναμική στις ελληνικές εξαγωγές».
Τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,που επεξεργάστηκε ο ΠΣΕ, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά 11,3% στα 2,45 δισ. ευρώ (από 2,20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013), χάρη κυρίως στην εμφατική ανάκαμψη των εξαγωγών πετρελαιοειδών. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει οριακή μείωση της τάξης του 0,8%.
Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, σε επίπεδο 6μήνου, Ιανουάριος-Ιούνιος 2014, καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση των πτωτικών ρυθμών, στα επίπεδα του 4,6%, η οποία είναι ακόμη μικρότερη (-4%) αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση συνολικών εξαγωγών τόσο προς τις χώρες της ΕΕ (1,2%), όσο και προς τρίτες χώρες (21,6%), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει μείωση των εξαγωγών προς τις ευρωπαϊκές χώρες (-1,6%), έναντι αύξησης 0,5% προς τις χώρες εκτός ΕΕ.
Σε επίπεδο εξαμήνου, οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ έχουν μειωθεί κατά 2,6% και προς τις τρίτες χώρες κατά 6,4%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών καταγράφεται μείωση 3,4% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 5,2% προς τις τρίτες χώρες.
Η αναθέρμανση του εξωτερικού εμπορίου της χώρας κατά τον περασμένο Ιούνιο,σύμφωνα με τον ΠΣΕ, είναι ακόμη πιο εμφανής στο πεδίο της συνολικής αξίας των εισαγωγών, όπου καταγράφηκε και νέα αύξηση της τάξης του 9,7%, η οποία εκτινάσσεται στα επίπεδα του 14,9% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών.
Στο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η συνολική αξία των εισαγωγών έχει αυξηθεί κατά 1,2%, αλλά αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, τότε το ποσοστό γίνεται 8,9%. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα πλοία συνολικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ.
Η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών υποσκέλισε τις βελτιωμένες επιδόσεις των εξαγωγών, με αποτέλεσμα να προκληθεί νέα αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, στα 10,6 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 9,6%, σε επίπεδο εξαμήνου. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι εκρηκτική και διαμορφώνεται στο 25,3% ή κατά 1,65 δισ. ευρώ, η οποία όπως προαναφέρθηκε, αποδίδεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στις εισαγωγές πλοίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΕΘ: Ο οδικός χάρτης των εξαγγελιών Σαμαρά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συνάντηση Τσίπρα – Κορκίδη εν όψει ΔΕΘ – Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για το εμπόριο
Θα ζητήσουν ραντεβού με Σαμαρά οι κτηνοτρόφοι – Νέα κινητοποίηση παραμονή των εγκαινίων της ΔΕΘ
Στις 6 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της ΔΕΘ – Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών και των… συλλαλητηρίων