Η ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της χθες το απόγευμα εκφράζει την θλίψη της για το θάνατο του Μπάμπη Γκολέμα και τα θερμά της συλλυπητήρια στη συντρόφισσα του Ελένη και στα παιδιά τους Μίλτο και Κώστα.
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 21 Ιουλίου στις 3 μ.μ. στο νεκροταφείο της Ηλιούπολης και θα είναι πολιτική.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο Μπάμπης Γκολέμας, γεννήθηκε στο χωριό Άγιοι Ανάργυροι της Λάρισας το 1932, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο παππούς του, κολίγος, ήταν από τους ηγέτες του ξεσηκωμού των κολίγων της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα του Κιλελέρ. Ο πατέρας του υπεύθυνος του ΕΑΜ στο χωριό, η αδελφή του υπεύθυνη της ΕΠΟΝ και της Αλληλεγγύης. Ο ίδιος από πολύ μικρός εντάχθηκε στα Αετόπουλα και γρήγορα έγινε υπεύθυνος της οργάνωσης. Βοηθούσε στην Αλληλεγγύη και σαν σύνδεσμος τις έφιππες αντάρτικες ομάδες.
Έβγαλε το δημοτικό στους Αγ. Αναργύρους και πήγε Γυμνάσιο στη Λάρισα.
Οι εμπειρίες της κατοχής και γενικότερα οι επαναστατικές παραδόσεις της οικογένειάς του, προσδιόρισαν τον προσανατολισμό του στο κίνημα. Πήρε μέρος στις εκδηλώσεις συλλαλητήρια της Νεολαίας της Λάρισας για το Κυπριακό και οργανώθηκε στη Νεολαία της ΕΔΑ.
Στις αρχές του 1954 οργανώθηκε στην παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ στη Λάρισα. Τον Αύγουστο του 1954 συνελήφθη, βασανίστηκε άγρια από την ασφάλεια μένοντας όρθιος χωρίς να υποκύψει. Μετά από τριάμισι χρόνια που έμεινε υπόδικος, καταδικάστηκε με το νόμο 375 «περί κατασκοπείας» σε 15 χρόνια φυλακή.
Αποφυλακίσθηκε το 1966, πήγε στη Λάρισα και ανέλαβε διάφορες κομματικές χρεώσεις. Αρχές Απρίλη του 1967 μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου συνέχισε εκεί την παράνομη δουλειά. Υπήρξε υπεύθυνος για τη συλλογή ειδήσεων που έρχονταν από τις οργανώσεις, υπεύθυνος σύνταξης και τεχνικός του «Οδηγητή», της εφημερίδας «Αδούλωτη Αθήνα» της ΚΟΑ και άλλων αντιστασιακών εντύπων.
Το 1969 πιάστηκε από την Ασφάλεια της Κυψέλης όπου, αφού βασανίστηκε, έμεινε 1 μήνα στην απομόνωση. Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλακή. Μέσα από τη φυλακή βοήθησε στον αντιδικτατορικό αγώνα με γραπτά που έστελνε στο σταθμό «Η Φωνή της Αλήθειας».
Ήταν υπεύθυνος του περιοδικού «Ν. Φρουρά» και μέλος του Γραφείου του Κόμματος στις φυλακές στην Αίγινα. Την ίδια περίοδο των διώξεων φυλακίστηκε και η γυναίκα του Ελένη, που ήταν έγκυος και γέννησε μέσα στη φυλακή το πρώτο τους παιδί.
Ο Μπάμπης Γκολέμας «τάχθηκε αποφασιστικά με την καθοδήγηση του κόμματος και τις ιστορικές αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ απέναντι στις προσπάθειες διάλυσής του από την τότε δεξιά οπορτουνιστική ομάδα» επισημαίνει η ΚΕ του ΚΚΕ.
Μετά την πτώση της δικτατορίας διετέλεσε υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου «Σύγχρονη Εποχή», μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, Γραμματέας της ΚΟΒ Βιβλίου – Χάρτου και πρόεδρος του σωματείου. Συνέβαλε αποφασιστικά στη συγκρότηση επιχειρησιακών επιτροπών και εργοστασιακών σωματείων του κλάδου.
«Ο σ. Μπάμπης Γκολέμας έμεινε αλύγιστος, ακλόνητος μαχητής του ΚΚΕ για το δίκιο του λαού, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό» υπογραμμίζει τέλος η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ.
Διαβάστε επίσης: