Αντιμέτωπη με τα “καυτά” προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων, ύψους 2 δις ευρώ, θα βρεθεί τους καλοκαιρινούς μήνες η κυβέρνηση, που μαστίζεται, επίσης, από την “πολυφωνία”, που επικρατεί το τελευταίο διάστημα εντός του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς πολλοί από τους νέους υπουργούς μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, φαίνεται πως ενδίδουν στον πειρασμό της αμφισβήτησης δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι της τρόικας.
Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ δεν διστάζει να “δοκιμάσει” σε ορισμένες περιπτώσεις τουλάχιστον τα όρια της κοινοβουλευτικής συνοχής της κυβέρνησης, επιμένοντας στην αναθέωρηση ορισμένων πτυχών των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, που αποδεδειγμένα δεν έχουν αποδώσει επικαλούμενο αφ ενός το πολιτικό πλαίσιο, που έχει προκύψει μετά τις Ευρωεκλογές και την ολοένα και βελτιούμενη δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας.
Η “εντολή” Σαμαρά, ωστόσο, παραμένει ξεκάθαρη: να προχωρήσει τάχιστα και εγκαίρως η διαδικασία εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων, ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η πορεία εξόδου από την κρίση.
Κυβερνητική πηγή υποδείκνυε, μάλιστα, πως τα πρώτα 6 προαπαιτούμενα (δεν περιλαμβάνεται σε αυτά η “μικρή ΔΕΗ”) πρέπει να έχουν προχωρήσει και ως προς το κοινοβουλευτικό σκέλος έως το Euro – working group μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, που φαίνεται να δείχνει κατανόηση ως προς τον πολιτικό χειρισμό ορισμένων ζητημάτων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, επιθυμεί να υπερβεί το ταχύτερο δυνατόν το εμπόδιο των προαπαιτουμένων, ώστε ακολούθως να μπορέσει η Αθήνα να θέσει τη δική της ατζέντα σχετικά με το σχέδιο φοροελαφρύνσεων στην κατεύθυνση της επανόρθωσης των κοινωνικών αδικιών.
Την ίδια ώρα, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να ελέγξουν και το εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου ήδη εκδηλώνονται αντιδράσεις Υπουργών και βουλευτών για μία σειρά ζητημάτων, που άπτονται της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αλλά και να αποστείλουν μήνυμα προς το κοινωνικό σύνολο, πως τα “δύσκολα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί” και πως ξεκινά η διαδικασία αποκατάστασης των “ζημιών”. Σε κάθε περίπτωση, Σαμαράς και Βενιζέλος μεταδίδουν το μήνυμα πως η κοινοβουλευτική διαδικασία για την υπερψήφιση των προαπαιτουμένων δεν θα επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση.
Το επόμενο δίμηνο, πάντως, η κυβέρνηση εθνικής ανάγκης πρέπει να περάσει από την “κοινοβουλευτική βάσανο”.
Τα στοιχήματα είναι: η αποκρατικοποίηση της “μικρής ΔΕΗ” και της ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμάκων, η υπουργική απόφαση για τις λαικές αγορές και η αλλαγή του πλαισίου με την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.
Την ίδια ώρα, ο νέος Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος προς το Υπουργείο Οικονομικων έθεσε ζήτημα αύξησης του προυπολογισμού του υπουργείου του, την ώρα που ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται δυσαρεστημένος με συναδέλφους του, όπως ο Υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, που εμφανίζονται απρόθυμοι να εφαρμόσουν τα της διαθεσιμότητας στους τομείς ευθύνης τους.
Λευκός καπνός, πάντως, βγήκε χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου εκπρόσωποι του Μεγάρου Μαξίμου, του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, ώστε να αποφασισθεί το περιεχόμενο και ο χρόνος εισαγωγής του νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση της “μικρής ΔΕΗ”, στον απόηχο ενστάσεων, που είχε διατυπώσει τις προηγούμενες ημέρες το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επαναβεβαιώθηκε ο αντικειμενικός στόχος της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας στην εγχώρια αγορά ενέργειας, της ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας αλλά και της διασφάλισης των συμφερόντων εργαζομένων στη ΔΕΗ και καταναλωτών, με το επίμαχο νομοσχέδιο να εισάγεται τελικώς στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη 2 Ιουλίου, με μία μικρή καθυστέρηση, όπως σας είχε προιδεάσει χθες το Newsit εξ αιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επανέλαβαν πως θέμα επί της αρχής δεν υπήρξε κατ ουσίαν ποτέ και αποφάσισαν να ενισχύσουν τις θετικές πρόνοιες, που ούτως ή άλλως εμπεριέχονται στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, περιλαμβάνοντας τες και στο υπό κατάθεση Νομοσχέδιο, που πιθανότατα θα ψηφιστεί στη Βουλή στο Β θερινό τμήμα, το οποίο έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες το χαρακτηρίζουν από την άποψη της σύνθεσης του ως το πλέον “βατό” για την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η συμπερίληψη στο Νόμο της πλήρους διασφάλισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και των “ανησυχιών” των τοπικών κοινωνίων, όπως η συνέχιση της ικανοποίησης των αρδευτικών αναγκών των αγροτών της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, το 30%, που θα εξαγορασθεί από ιδιώτη θα προκύψει από “οριζόντια κατάτμηση” της εταίρειας, δηλαδή, όπως εξηγούν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, δεν θα παραχωρηθεί το φιλέτο της εταιρείας, αλλά “και το ενεργητικό και το παθητικό και οι καλοί και οι κακοί πελάτες”.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το “εύλογο τίμημα” θα διαμορφωθεί από την πραγματική αξία της εταιρείας και όχι από τη χρηματιστηριακή, ενώ “προνόμια” όπως τα κοινωνικά τιμολόγια θα διατηρηθούν. Θα προβλεφθεί, επίσης, ένα είδους “επενδυτικού πριμ” για όσους εκ των πιθανών νέων αγοραστών εγγράψουν στη σχετική προκήρυξη την πρόθεση τους να πραγματοποιήσουν και νέες επενδύσεις στη “μικρή ΔΕΗ”. Αποφασίστηκε, τέλος, προτού προχωρήσει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός να ενημερωθεί εκ νέου η Βουλή των Ελλήνων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι κρύβει στο συρτάρι του ο Ανδρέας Λοβέρδος;
Δασκαλόπουλος: οι εκλογές ίσως είναι αναπόφευκτες το φθινόπωρο
Το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου για το θάνατο του Ανδρέα