Πολιτική

“Τα λιμάνια της χώρας δεν πρόκειται να τεθούν εκτός δημοσίου ελέγχου”

Τη διαβεβαίωση ότι κάθε απόφαση για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου του ΟΛΠ και του ΟΛΘ στην οποία θα καταλήξει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, θα είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας, έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μουσουρούλης επαναλαμβάνει την κυβερνητική δέσμευση ότι «τα λιμάνια της χώρας δεν πρόκειται να τεθούν εκτός δημόσιου ελέγχου, καθώς θα δημιουργηθεί, μέχρι το τέλος του χρόνου, θεσμικό πλαίσιο για τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, που θα αναλάβει, σε κάθε περίπτωση, εποπτικό ρόλο από πλευράς πολιτείας».

Το έγγραφο του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Κούζηλου, για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, με θεμελιώδεις υποδομές που αποτελούν εργαλεία απαραίτητα για την οικονομική ανάπτυξη.

Στην απάντησή του ο κ. Μουσουρούλης θυμίζει ότι οι Οργανισμοί Πειραιώς και Θεσσαλονίκης Α.Ε. έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, είναι ανώνυμες εταιρείες κοινής ωφέλειας με σκοπό την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, λειτουργούν με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας, απολαμβάνουν διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και τελούν υπό την εποπτεία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου το 2011 μεταβιβάστηκε ποσοστό 23,1% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. και 23,3% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΘ Α.Ε. Το δε 2012 μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ποσοστό 51,038% επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ και ποσοστό 50,968 επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΘ ΑΕ.

«Έτσι, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, απέκτησε το προαναφερθέν πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ- ΟΛΘ (ΑΕ εισηγμένες στο ΧΑΑ) καθώς και τα πλήρη δικαιώματα ψήφου των υπόλοιπων 10 Οργανισμών Λιμένων (ΑΕ) και είναι σήμερα σε διαδικασία αξιολόγησης του πλέον αρμόδιου τρόπου αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου αυτού σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου», σημειώνει ο κ. Μουσουρούλης και προσθέτει ότι «η στρατηγική σημασία των δύο αυτών λιμένων είναι προφανής, επομένως θα διασφαλιστεί πως κάθε εξέλιξη θα αποβεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αναβρασμό ο Πειραιάς για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ