Το μήνυμα Σόιμπλε ήταν σαφές. Το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί μια ακόμη σκληρή δεκαετία μέχρις ότου γίνει βιώσιμο, η χώρα θα χρειαστεί νέο δάνειο ύψους 10 δισ. και αυτό συνεπάγεται και νέα μέτρα ή όπως είπε τήρηση του προγράμματος (που είναι συνώνυμη νέο μέτρων) που διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Αυτές οι δηλώσεις ήρθαν μερικές μόνο ημέρες απ’ τις ανακοινώσεις, μέσω διαρροών, της ελληνικής κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις.
Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στον Β. Σόμπλε ήρθε εμμέσως, δια της απάντησης στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Γ. Στουρνάρα να διαμηνύει ότι το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα και έχει περάσει μέσα από τις αιματηρές οικονομίες και θυσίες του ελληνικού λαού.
Μάλιστα ως προς το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών ο κ. Στουρνάρας απαντά πως “όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, αυτές είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015. Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.”
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι και στο επίπεδο των κινήσεων κυρίως στο φορολογικό επίπεδο έχει ήδη ξεκινήσει ένας πόλεμος ανακοινώσεων με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει δια του υπουργού Οικονομικών ότι “η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο εκείνων των μεταρρυθμίσεων που είναι σε όφελος του ελληνικού λαού, δηλαδή που αυξάνουν το εθνικό προϊόν, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν τις τιμές καταναλωτή, διευκολύνοντας έτσι και την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές χωρίς ανάγκη νέων μνημονίων και μέτρων λιτότητας.”
Όλα αυτά μάλιστα μόλις έναν μήνα πριν την επάνοδο της τρόικας στη χώρα για ακόμη μια αξιολόγηση.
Διαβάαστε επίσης:
Σόιμπλε από τα παλιά, θυμήθηκε τον κακό του εαυτό και μας απειλεί με έξοδο από το ευρώ αν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις – Οργή στο ΥΠΟΙΚ