Παρασκευή, 5 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Εικόνα κυβέρνησης εν αναμονή επιδιώκει να δώσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκτά δυναμική εξουσίας, για “διαρκώς διογκούμενο ρεύμα εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και εμπιστοσύνης του κόσμου στο πρόγραμμά του” κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ, εν αντιθέσει με τα δύο κυβερνητικά κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που μετρούν διαρκώς απώλειες ειδικά το τελευταίο δίμηνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που θα του δώσει ο λαός και μάλιστα τονίζουν ότι η λέξη “σεισάχθεια” θα διέπει τη γραμμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να δημιουργήσει ένα “θετικό σοκ” στην κοινωνία.

Πως θα γίνει αυτό; Με 4-5 συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

Επιστροφή στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων

Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Πάγωμα για ένα χρόνο τουλάχιστον των πλειστηριασμών

Ρύθμιση δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων μέσα από επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων

Επαναλειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ

Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κατώτατος μισθός και η επιστροφή άμεσα στο ύψος προς κρίσης, κάτι το οποίο αποτελεί δέσμευση και η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί ειδικά για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία, ενώ το στοίχημα της νέας διακυβέρνησης θα είναι η διατήρηση των εσόδων σε υψηλό επίπεδο.

Και αν αυτά μπορεί να θεωρηθούν σχετικά εύκολα από άποψης κόστους στα μείζονα η περίπτωση Σταθάκη με τα όσα είπε το χρέος προκάλεσαν αναστάτωση στη Κουμουνδούρου, καθώς οι δηλώσεις του τομεάρχη Ανάπτυξης ελήφθησαν ως υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Έτσι πέραν από τις διευκρινιστικές δηλώσεις του κ. Σταθάκη στη γραμμή ότι “Το «κούρεμα» επιβάλλεται για λόγους βιωσιμότητας και όχι «επάχθειας» και αυτό είναι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ” η Κουμουνδούρου αναγκάστηκε να εκδώσει αργά χθες “άτυπη ενημέρωση” στην οποία τονίζει με αφορμή την κριτική της κυβέρνησης “Όταν ο κ. Σαμαράς δηλώνει δημοσίως την «χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις» (σ.σ. …στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο) εφαρμογή του μνημονίου, τα περί «διαπραγμάτευσης» με την τρόικα συνιστούν κυβερνητική αυτογελοιοποίηση”.

Ειδικότερα τα στελέχη της Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν “εμπαιγμό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και οι δυνάμεις που την στηρίζουν διεξάγουν σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα”, καθώς “τα κεντρικά χαρακτηριστικά του προγράμματος όχι μόνο δεν τα αμφισβητεί η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά, τουναντίον διατυμπανίζει δημοσίως την απαρέγκλιτη εφαρμογή τους, παρά την αποδεδειγμένη ανεδαφικότητα και καταστροφικότητά τους”.

Λένε μάλιστα επιπλέον ότι “ο κ. Στουρνάρας δεν χάνει ευκαιρία να εμφανίζεται ως ο πιο φλογερός υπερασπιστής του μνημονίου και της τρόικας που πειθήνια υποτάσσεται στη βούληση του Γερμανού ομολόγου του, αρνούμενος να θέσει το ζήτημα δραστικού κουρέματος-αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, παρόλο που η αναγκαιότητα αυτή είναι σχεδόν πανθομολογούμενη, όπως δείχνει ακόμα και η θέση του ΔΝΤ, αλλά και η πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Ελληνικής Βουλής”.

Στόχος όμως της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι o ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισημαίνοντας ότι “ο κ. Στουρνάρας εκτελεί τις εντολές του κ. Σαμαρά και επομένως, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αυτός που επιβάλλει την πλεύση της εθελόδουλης υποταγής και του μερκελισμού”

Εξαιτίας του αδιεξόδου του “το κυβερνητικό επιτελείο -υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου- δεν διστάζει να διαστρεβλώνει δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Γ. Σταθάκη, μπερδεύοντας εσκεμμένα το ποσοστό επάχθειας με το ποσοστό κουρέματος του δημόσιου χρέους, ούτε επίσης διστάζει να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για στήριξη της τρομοκρατίας, παρόλο που γνωρίζει τις πάγιες θέσεις της αριστεράς επʼ αυτού”.

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ! Οι αντιδράσεις και οι υποσχέσειςΆδωνις: “Δεν αλλάζω το πλαφόν στα φάρμακα εκτός αν…”!

Τροπολογία για τα ενυποθηκα δάνεια των αγροτών

Αυτό είναι το κόμμα του Γιώργου Χατζημαρκάκη

Σάλος με την υπόθεση “Φαρμακονήσι” – Ευρωπαίος επίτροπος κάνει λόγο για «υπόθεση αποτυχημένης μαζικής απέλασης»

ΣΥΡΙΖΑ: Σαμαράς και Στουρνάρας δείχνουν υποταγή στους δανειστές

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε