Πολιτική

Τα βρήκαν για τις απολύσεις: φεύγουν άμεσα 4.000 – Αναλυτικά η συμφωνία Μητσοτάκη – τρόικας

Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε, τα βρήκαν σε όλα για τις απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και το δεύτερο τμήμα διαθεσιμότητας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η τρόικα.

Οι επικεφαλής των δανειστών έμειναν σχεδόν δυο ώρες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προφανώς δε χρειάστηκαν παραπάνω αφού, σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου, η συζήτηση όχι μόνο εξελίχθηκε θετικά αλλά οι τροϊκανοί έδωσαν και το «πράσινο φως» για τα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί για αυτή την περίοδο αξιολόγησης.

Οι κκ Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναγνώρισαν την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης 400.000 υπαλλήλων σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου, ενώ δεν υπήρξε και πρόβλημα με τις 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 «επίορκων»).

Οι τροϊκανοί δεν έφεραν αντίρρηση ούτε στην καθυστέρηση που να σημειώσει το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας. Σύμφωνα πάντα με τον ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στην τρόικα ότι η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας θα ολοκληρωθεί -εκ των πραγμάτων- με μία μικρή καθυστέρηση, τους πρώτους μήνες του 2014. Ανέλυσε μάλιστα τον προγραμματισμό του υπουργείου του.

Οι 4.000 απολύσεις θα προέλθουν από την ΕΡΤ, τους επίορκους και όσους αποχωρούν με προβλήματα υγείας, τις αμυντικές βιομηχανίες και όσους συμβασιούχους παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές

Όπως έχει γίνει γνωστό, η διαθεσιμότητα για 12.500 υπαλλήλους θα προέλθει από την Υγεία, τους ΟΤΑ (η τρόικα συμφώνησε για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα) και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός επισήμανε στην τρόικα ότι χωρίς να προσμετρηθούν οι όποιες απολύσεις προέλθουν από την αναδιοργάνωση της αμυντικής βιομηχανίας δεν βγαίνει ο αριθμός των 4.000 απολύσεων για το 2013.
Ανοιχτό έμεινε το θέμα των συμβασιούχων που εργάζονται στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το πόσοι τελικά θα απομακρυνθούν.

Στελέχη του υπουργείου υποστήριξαν ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν αποτελεί πλέον το πρόβλημα της γενικότερης διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τους έκανε γνωστό ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις μικρών οργανισμών, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο «ξαφνικού θανάτου» ενός μεγάλου οργανισμού. Δεν αποκλείεται όμως ενός «μικρού» (βλέπε: Ταμείο Εθνικής Οδοποιΐας)

Επιπλέον, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, διεξήχθη συζήτηση και για τη ποιοτική αναβάθμιση που επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου στον δημόσιο τομέα, με βασικούς άξονες το σχεδιασμό διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού (εξέλιξη υπαλλήλων και επιλογή διευθυντών), τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της πολιτικής και οικονομίας (που προχωρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ), καθώς και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημόσιο: Από ΕΡΤ, επίορκους Αμυντικές Βιομηχανίες και συμβασιούχους οι 4.000 απολύσεις έως το τέλος του χρόνου

Συμφωνία με την τρόικα για διαθεσιμότητα και απολύσεις

Χωρίς νέο Μνημόνιο η Ελλάδα θα συντριβεί

Στην αντεπίθεση ο Αρβανιτόπουλος: Στο Καποδιστριακό υπάρχουν 313 υπάλληλοι με το ίδιο επίθετο – Τι θα γίνει με τους μισθούς των απεργών

Σύμβουλοι Μέρκελ: Βαθύ σκοτάδι για την Ελλάδα και το 2014

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα