Στη νέα της εκδοχή, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, κάνει δεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, να αποφασίζεται η αναστολή από την Ολομέλεια της Βουλής, όχι όμως με αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών όπως ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά με απόλυτη πλειοψηφία 150. Στο ίδιο πλαίσιο, η τροπολογία προβλέπει πλέον ως προϋπόθεση εφαρμογής της αναστολής, την επιβολή προσωρινής κράτησης στο ένα πέμπτο ή και περισσοτέρων βουλευτών ενός τέτοιου κόμματος, ή αντίστοιχο αριθμό ευρωβουλευτών, ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής του (στην προηγούμενη εκδοχή της γινόταν λόγος για τουλάχιστον το ένα δέκατο αντίστοιχα). Προστίθεται επίσης και ο όρος, οι εγκληματικές ή τρομοκρατικές δραστηριότητες να έχουν τελεστεί στο πλαίσιο δράσης ή στο όνομα του συγκεκριμένου κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Δημήτρη Παπαδημούλη, δήλωσε πως θα υπερψηφίσει για λόγους συμβολικής συναίνεσης την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, παρότι επιμένει στον όρο της διευρυμένης πλειοψηφίας και διαφωνεί στη συμπερίληψη του αδικήματος της τρομοκρατικής δραστηριότητας (άρθρο 187α του Ποινικού Κώδικα) στις προϋποθέσεις εφαρμογής της. Απάλειψη της αναφοράς αυτής απ’ την τροπολογία αξίωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δηλώνοντας διά του Νότη Μαριά, πως σε αντίθετη περίπτωση το κόμμα του θα δηλώσει «παρών» κατά τη σχετική ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη. Πλάι στα παραπάνω, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (Μίκα Ιατρίδη) υποστήριξαν πως για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου και όχι απλή άσκηση δίωξης ή προσωρινή κράτηση.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα εκδήλωσε επίσης την εναντίωσή του στη συμπερίληψη του αδικήματος της τρομοκρατικής δράσης, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη» με βάση το ιστορικό κεκτημένο. «Κανονικά θα έπρεπε να καταψηφίσουμε την τροπολογία. Όμως προκειμένου να αποφευχθεί κάθε σπέκουλα και παρερμηνεία για τη στάση του ΚΚΕ, θα ψηφίσουμε “παρών”» διευκρίνισε η Διαμάντω Μανωλάκου. Ακόμα περισσότερο, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, διέκρινε «προθέσεις εξίσωσης της ναζιστικής πρακτικής με την ταξική πάλη, τις απεργίες και τις καταλήψεις».
«Δεν φοβόμαστε. Αλλά δεν μπορούμε να ταυτίζουμε τα πραξικοπήματα που γίνονται πάντα από πάνω, με την κοινωνική επανάσταση, όποτε και όταν γίνει, που γίνεται πάντα από τα κάτω. Εμείς δεν θα πούμε πως ο αγκυλωτός σταυρός ήταν διακοσμητικός. Εμείς το σφυροδρέπανο το πιστεύουμε και δεν θα το εγκαταλείψουμε» τόνισε η κ. Παπαρήγα.
Στηρίζοντας την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, παρατήρησε: «Κάποιοι κάνουν όνειρα για ανασύσταση του χώρου της Δεξιάς με συμμετοχή της Ακροδεξιάς – μια “πιο σοβαρή Χρυσή Αυγή”. Κάποιοι άλλοι, το μόνο που τους νοιάζει είναι μήπως βρεθούμε όλοι μαζί στο ίδιο κάδρο. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα στην κοινωνία πως το πολιτικό σύστημα δεν έχει χάσει τελείως την αξιοπιστία του».
Προβληματισμούς εξέφρασε ωστόσο και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά πως και ο ίδιος φυλακίστηκε με βάση τον νόμο 509 περί κατασκοπείας στο παρελθόν. «Θα ψηφίσω κι εγώ, αλλά σας λέω πως το παρελθόν συνιστά προσοχή».
Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Ηλίας Κασιδιάρης, επανήλθε στις εκτιμήσεις του πως οι διώξεις κατά του κόμματός του προήλθαν κατόπιν «εντολών της Κομισιόν, Αμερικανών και Αμερικανοεβραίων», επιμένοντας πως κάτι τέτοιο προκύπτει και από δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη.
Κατά τον κ. Κασιδιάρη, τα κόμματα της κυβέρνησης εκπροσωπούν το «κλεπτοκρατικό τόξο που διαλύει τη χώρα εδώ και 40 χρόνια». Στο ίδιο τόξο, πρόσθεσε, συγκαταλέγεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «ο Σαμαράς εμφανίζεται στην εκπομπή του Πρετεντέρη και ο Τσίπρας στο κανάλι του Βαρδινογιάννη». Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ακόμα πως, η τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης είναι αντισυνταγματική (ανατρέποντας συν τοις άλλοις το τεκμήριο της αθωότητας), είχε συνταχθεί πριν από την άσκηση των διώξεων εκ μέρους της Δικαιοσύνης και «μοιραζόταν με mail στα δημοσιογραφικά γραφεία απ’ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».
«Χτυπάτε τη Χρυσή Αυγή επειδή βγαίναμε πρώτοι στο δήμο της Αθήνας και αποφασίσατε πως είναι προτιμότερο να καταλύσετε το Σύνταγμα απ’ το να αφήσετε τη ΧΑ να έρθει στην εξουσία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασιδιάρης.
Σε παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «αυτό που αποθράσυνε τη Χρυσή Αυγή, ήταν ο στείρος αντιμνημονιακός λόγος, η θεωρία πως η οικονομική κρίση, η ανεργία, η δυσπραγία και η φτώχεια, είναι προορισμένη να οδηγεί στον φασισμό και τη βία». Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε τη θεωρία των «δύο άκρων», αντιλέγοντας: «Ένα άκρο υπάρχει – αυτό της βίας (…) Χρειάζεται ένα ενιαίο και αρραγές θεσμικό, δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό μέτωπο, το οποίο υπονομεύεται απ’ τη διμέτωπη αντίληψη, κατά της Χρυσής Αυγής αλλά και κατά του Μνημονίου». Απευθυνόμενος δε, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και την πρωινή συζήτηση ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα, παρατήρησε αργότερα: «ΤΟ ΠΑΣΟΚ σας πονά γιατί το ΠΑΣΟΚ οδήγησε στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ο εγγυητής της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας. Σας ενοχλεί η συσπείρωση ενός ολόκληρου χώρου της κεντροαριστεράς της ευθύνης – αλλά κακώς αναμειγνύεται το θέμα αυτό σήμερα, την ώρα που πρέπει να συγκροτήσουμε ένα αρραγές μέτωπο».
– «Αν το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ μετρά 5% στις δημοσκοπήσεις, δεν τους φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ότι μετέτρεψαν το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ σε δεκανίκι μιας υπερδεξιάς ΝΔ του κ. Σαμαρά και υπηρέτη μιας άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής» απάντησε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).
– «Για μας ο αγώνας είναι διμέτωπος – απέναντι στο ναζισμό και απέναντι στους μνημονιακούς κύκλους και τα Μνημόνια» απάντησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νότης Μαριάς. «Η ΧΑ πατά στη διάλυση της χώρας με την πολιτική που φέρατε εσείς. Εσείς τους δίνετε τις ευκαιρίες να σπεκουλάρουν και να παρουσιάζονται ως δήθεν αντιμνημονιακοί» υποστήριξε.
– «Η Αυστρία έχει πρόβλημα; Είναι φτωχοί που έγιναν ναζί; Και όμως μεγάλο ποσοστό των κατοίκων νοσταλγεί τον Χάιντερ» απάντησε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη. «Στη Γαλλία είναι φτωχοί που έβγαλαν τη Λεπέν δεύτερο κόμμα στις τοπικές εκλογές; Η κυβέρνηση έκανε υποχωρήσεις στην τροπολογία. Ας κάνουν όλοι υποχωρήσεις, ας αφήσουν την γκρίνια και τα “ναι μεν αλλά”. Στη Χιλή που το κόμμα του Πινοσέτ γιόρτασε τη Δημοκρατία μαζί με το αντίπαλο κόμμα, είναι εξυπνότεροι από μας;» διερωτήθηκε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αλλαγές στην τροπολογία Μιχελάκη για να την ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Στα γραφεία της ΝΔ έφτασαν οι σχολικοί φύλακες – Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην είσοδο του κτιρίου
Κεδίκογλου: Ο Τσίπρας λέει και καμία βλακεία να περνάει η ώρα
“Έτοιμα να υλοποιηθούν” 231 έργα σε ισάριθμους δήμους της χώρας