Στον απόηχο της καταρχήν συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup της Παρασκευής, 07.04.2017, στη Μάλτα, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συμφωνία αυτή με έντονο το στοιχείο της αυτοκριτικής (“πήραμε μέτρα που δεν θα παίρναμε“), αλλά και με σχεδόν πανηγυρικές αναφορές για το -κατά τα φαινόμενα- κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης (“δικαιωθήκαμε στη Μάλτα“).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο πλαίσιο του τελευταίου αναφέρθηκε και στα αντίμετρα που θα “έχουν μηδενικό δημοσιονομικό κόστος και θα ψηφίσει και νομοθετήσει ταυτόχρονα η κυβέρνηση” και τα οποία ανακοινώθηκαν λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του.
Από εκεί και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε -όπως αναμενόταν- σφοδρή επίθεση με αποδέκτες τόσο το εσωτερικό όρο και το εξωτερικό της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ αποτέλεσαν τον… κυρίως στόχο του πρωθυπουργού, ωστόσο δεν πήγε… πίσω ούτε ο Κώστας Σημίτης, με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξή του, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ.
Στα του εξωτερικού, ο γερμανός υπουργός Οικονομιών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δέχθηκε επίσης τα “πυρά” του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε “τουλάχιστον άτοπες” τις απαιτήσεις του για πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα του 3,5% για τουλάχιστον 10 χρόνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δείτε στη συνέχεια του κειμένου το βίντεο με την ομιλία του πρωθυπουργού
“Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο που θα μας επιτρέψει να οργανώνουμε την επόμενη μέρα”, είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
“Δεν αναλάβαμε την βαριά ευθύνη για να γίνουμε οι διαχειριστές της καταστροφής που προκάλεσαν επί δεκαετίες όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της και να τη βγάλουμε από την επιτροπεία. Παλεύουμε με νίκες και συμβιβασμούς έχουμε πίστη στις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχουν η χώρα και ο λαός μας. Μετά τη συμφωνία της Μάλτας καθίσται ορατό το τέλος της επιτροπείας και ο αμετάκλητος στόχος μας να δοθεί τέλος σε αυτή την περιπέτεια”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια παραδέχθηκε πως η συμφωνία αυτή συμπεριλαμβάνει μέτρα αντίθετα σε ό, τι θα επιθυμούσε η κυβέρνηση, λέγοντας: “Υπάρχει συμφωνία με προοπτική και στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων. Αγωνιστήκαμε για να είναι η υλοποίηση της συμφωνίας κοινωνικά βιώσιμη. Υπάρχουν μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος που ούτε αναγκαία είναι, ούτε θα επιλέγαμε να λάβουμε“.
Αμέσως μετά, ωστόσο, αναφέρθηκε στα αντίμετρα που συνοδεύουν τη συμφωνία, τα οποία “θα δημιουργούν μηδενικό οικονομικό ισοζύγιο και θα ληφθούν, νομοθετηθούν και εφαρμοσθούν ταυτόχρονα“.
“Πετύχαμε να διασφαλίσουμε την επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα, με την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάεων, με την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ απορρίφθηκαν οι σκληρές πιέσεις για θεσμοθέτηση του λοκ άουτ και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια επιτέθηκε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
“Μετά τη Μάλτα, ανοίγει ο δρόμος πέραν της συμφωνίας για τα μέτρα του 2019 και του 2020, ανοίγει και η ρύθμιση των μέτρων για το χρέος. Αυτό στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι η αβεβαιότητα τελείωσε, ότι η κρίση είναι πίσω, ότι τα καταστροφικά σενάρια είναι παρελθόν.
Μπαίνουμε συζήτησης για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το τέλος του προγράμματος. Πρέπει να μην διαιωνίζει τη λιτότητα κι αυτή είναι η επόμενη και μάλλον τελευταία διαπραγματευτική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, από πολλούς για μία δεκαετία, είναι τουλάχιστον άτοπη (σ.σ. λέγε με Σόιμπλε)“.
Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός ανέφερε πως “στόχος η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΕ“, ξεκαθαρίζοντας όμως πως αυτό αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση για να παρθούν τα μέτρα. “Χωρίς αυτό δεν υπάρχει εφαρμογή μέτρων“, είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε στη συνέχεια του κειμένου το βίντεο με την ομιλία του πρωθυπουργού
Κάπου εκεί ξεκίνησε και η επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. “Θέλω να αποδώσω τα εύσημα στους συντρόφους στα κρίσιμα υπουργεία που δεν έχασαν το κουράγιο και την ψυχραιμία τους την ώρα που κάποοι άλλοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό δεν ήθελαν να κλείσει η αξιολόγηση.
Κάποιοι στο εσωτερικό δεν ήθελαν και δεν θέλουν να πετύχουμε. Ήθελαν να διαιωνισθεί ο φαύλος κύκλος. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έτρεξαν εν μέσω διαπραγμάτευσης στη Γερμανία να πάρουν την ευλογία του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών.
Ισχυρίζονται ότι φοράνε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και εμείς που δεν το βλέπουμε μάλλον έχουμε αχρωματοψία, αλλά ξεχωρίζουμε τη χορηγία της φανέλας. Πότε είναι Siemens, πότε οι εμπλεκόμενοι στις λίστες, πότε η διαπλοκή“, τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ακόμη κατηγόρησε τη ΝΔ ότι “θα πάλευε με νύχια και με δόντια απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα για τη θέσπιση της ανταπεργίας και δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που το επεδίωκαν”.
Κάπου εκεί ο πρωθυοπυργός έκανε ένα… διάλειμμα από τη Νέα Δημοκρατία, για να επιτεθεί στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο οποίος πριν λίγες ημέρες έδωσε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά το τέλος της πρωθυπουργίας του.
“Ξανφικά μετά από 10 χρόνια εμφανίστηκε ο κ. Σημίτης. Με δύο υπουργούς Άμυνας μπλεγμένους σε σκάνδαλα εξοπλιστικών εκατομμυρίων ευρώ.
Με στελέχη να παραδέχονται ότι κουβαλούσαν μαύρες σακούλες. Με όργιο μίζας στα δημόσια έργα, με τα αποθεματικά των Ταμείων βορά στο Χρηματιστήριο, με κυβερνητικά στελέχη να έχουν κάνει τεράστιες περιουσίες.
Πριν λίγες μέρες, αυτός ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν, μας χάρισε και μια σοφιστεία. Είπε ότι η διαφορά στην Ελλάδα είναι κοινωνικό φαινόμενο.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες με αυτή τη φράση. Είναι ενδεικτική της αντίληψης ενός ολόκληρου συστήματος. Δεν αφορά μόνο τον κ. Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ αυτό, αφορά και τη ΝΔ. Όλοι ξέρουμε ποιοι άφησαν τους Χριστοφοράκους να φύγουν με διπλωματικά διαβατήρια για να μην επιλυθεί η υπόθεση Siemens“.
Η φράση αυτή ήταν και η… πάσα για να επανέλθει ο πρωθυπουργός στα της επίθεσης στη ΝΔ. Τόνισε χαρακτηριστικά: “Τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα σταμάτησε να έχει κυβέρνηση που να θεωρεί τη διακυβέρνηση όχημα πλουτισμού ιδιοτέλειας και συμφερόντων.
Δεν πήραμε δώρα και διασφαλίσαμε το δημόσιο χρήμα, δεν βάλαμε τις λίστες στα συρτάρια σε αντίθεση με ό,τι γίνονταν τα τελευταία χρόνια.
Καταφέραμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας είχαμε απορροφητικότητα 98% στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Γιατί οι προηγούμενοι απορροφούσαν όσα κονδύλια χρειάζονταν για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους και μετά δούλευε η τεχνολογία της μίζας.
Κυβέρνησαν για 40 χρόνια και βρέθηκαν με μισό δις θαλασσοδάνεια και τα χάρισαν στους εαυτούς τους. Κι έδωσαν ασυλία. Συμβαίνουν αυτά πουθενά αλλού; Αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα μας κάνουν τους ευρωπαϊστές και μας κουνάνε το δάχτυλο. Είναι το ίδιο σύστημα που παίζει τα ρέστα του.
Το σύστημα αυτό προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες αποτροπής των δημοκρατικών εξελίξεων στη χώρα το 2015. Προσπάθησε να ανατρέψει την μόλις λίγους μήνες πριν δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με την πρώτη αξιολόγηση και τώρα παίζουν τα ρέστα τους με τη δεύτερη. Πλέον βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Θα ήταν προτιμότερο για τη χώρα να είχαμε αντίπαλο που έχει αγωνία για το μέλλον του τόπου. Κι όχι έναν εσμό εκδικητικών ακροδεξιών και πορφυρογέννητων που πάσχουν από το σύνδρομο στέρησης εξουσίας.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας απαρρίθμησε τους τέσσερις άξονες που υπάρχουν για μετά τη συμφωνία και είναι οι εξής:
—> 1) Η δίκαιη και βιώσιμη ανασυγκρότηση. Με μείωση φορολογίας και σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα. Η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Σαμαρά παρέλαβε το 2012 τη μερική απασχόληση στο 38% κι όταν μας παρέδωσε το Γενάρη του 2015, είχε φτάσει το 59%. Η δική μας πολιτική έφερε τον περασμένο μήνα ισοζύγιο εργασίας θετικό κατά 38.000 θέσεις και για πρώτη φορά έχει πάει στο 50-50 η μερική με την πλήρη εργασία, από το 60-40 υπέρ της μερικής.
—> 2) Θεσμική ανασυγκρότηση με αιχμή την συνταγματική αναθεώρηση.
—> 3) Μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο.
—> 4) Η εξυγίανση της πολιτικής ζωής και του τόπου.
“Θα θέλαμε ευρύτερες συναινέσεις ή ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο. Δεν είναι εύκολο αυτό για το παλιό πολιτικό σύστημα, θα είναι σαν να αναγνωρίζουν την πολιτική ήττα. Όσο πιο γρήγορα αοπδεχθούν τη νέα πραγματικότητα όμως, θα είναι καλύτερα και γι’ αυτούς”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε την αποφασιστικότητα των μελών και των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά:
“Στις πλάτες μας βρίσκεται η ευθύνη να ξελασπώσουμε το αύριο. Σε λίγα χρόνια θα είμαστε βέβαιοι ότι πράξαμε το σωστόμ για τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε και τον Ιούλιο του ’15 αλλά και σήμερα.
Οι βουλευτές και τα μέλη μας έχουν αποδείξει ότι δεν φοβούνται ούτε την ευθύνη ούτε τη μάχη. Η Αριστερά είναι ιστορικά καταδικασμένη να βρίσκεται μπροστά στα δύσκολα. Έτσι και σήμερα έχουμε καθήκον να κοιτάμε μπροστά. Πιο δυνατοί και αποφασισμένοι για τομές και ρήξεις με το παλιό.
Δεν υπάρχει δικαιολογία. Δεν ξέραμε; Μάθαμε. Δεν θα αφήνουμε το παλιό να κατατρώει σαν το σαράκι το καινούριο. Θα ξαναχτίσουμε τη χώρα σε γερά θεμέλια με ασφάλεια και προοπτική. Σε αυτή την πορεία δε θα μας χαριστεί τίποτα.
Όλα θα είναι αποτελέσματα μαχών. Με όσους θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στο σύστημα που τους εξέθρεψε. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτή η ΚΕ, αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα κι αυτός ο λαός που μας πιστεύει και μας στηρίζει, να τους το επιτρέψει να το κάνουν“.
Δείτε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi