Στο συγκεκριμένο υπουργικό συμβούλιο φάνηκαν οι διαχωριστικές γραμμές που μπορεί επιμελώς κάποιοι να έκρυβαν, αλλά ήταν γνωστές σε όλους.
Πολλοί ήταν οι υπουργοί που τάχθηκαν ανοικτά υπέρ των επιλογών Παπανδρέου αναγκάζοντας εκείνους που είναι “εκτός γραμμής” να πάρουν θέση.
Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Παπουτσής, Χάρης Καστανίδης, Πάνος Μπεγλίτης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ήταν σαφείς. Ναι σε όλα χωρίς αστερίσκους.
Ετσι αναγκαστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γ. Ραγκούσης, είπαν ότι δεν συμφωνούν με το δημοψήφισμα, η Αννα Διαμαντοπούλου ήταν επιφυλακτική και ο Κώστας Σκανδαλίδης προτίμησε να μιλήσει για αιφνιδιασμό των υπουργών.
Και βεβαίως μέσα σε όλα αυτά οι δυο αντιπρόεδροι. Ο ένας στην Κίνα και ο άλλος στην Κεντρική Κλινική. Για τον Θ. Πάγκαλο δεν τέθηκε θέμα διαφωνίας. Για την πλευρά Βενιζέλου, στεκονται όλοι στο γεγονός ότι δεν ειχε ενημερωθεί για τον χρόνο του δημοψηφίσματος.
Το επεισόδιο Ραγκούση – Ξυνίδη και άλλοι διάλογοι…
Πήγε να τιναχτεί στον αέρα το υπουργικό από Ραγκούση και Ξυνίδη. Αν δεν παρενέβαινε ο πρωθυπουργός η κατάσταση θα είχε ξεφύγει εκτός ελέγχου αφού ο εκνευρισμός ήταν μεγάλος και αυτό φάνηκε από τις κουβέντες που αντάλλαξαν Ξυνίδης και Ραγκούσης.
Με έντονα ειρωνικό ύφος ο Σωκράτης Ξυνίδης είπε σύμφωνα με πληροφορίες προς τον κ. Ραγκούση ότι «είναι καιρός να προσγειωθούν οι μεταφυσικές ανησυχίες του στην πραγματικότητα».
Τότε πήρε τον λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος στάθηκε στο πλευρό Ραγκούση και ζήτησε να παρέμβει ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Ξυνίδης όμως δεν σταματούσε με τίποτα. Είπε: «Όπως κάποιοι λένε ότι πρέπει να παραιτούνται οι βουλευτές που διαφωνούν, αντιστοίχως δεν θα πρέπει να παραιτούνται και οι υπουργοί που διαφωνούν;».
«Είμαι εδώ και σε ακούω!», του απάντησε οργισμένος ο κ. Ραγκούσης.
Για να έρθει σε ειρωνικό παντα ύφος η απάντηση: «Θα στενοχωριόμουν αν δεν ήσουν εδώ».
Tότε ήταν που παρενέβη ο κ. Παπανδρέου ο οποίος ζήτησε από τους υπουργούς του να ηρεμήσουν και να συζητήσουν ήρεμα και εποικοδομητικά.
Νωρίτερα ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ούτε άμεσα ούτε έμμεσα.
Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να είναι εκτεθειμένοι στην κριτική και διαφώνησε με το δημοψήφισμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι άλλοι δυο υπουργοί της τρόικας.
“Πως μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια”, διερωτήθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος και επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση, αφού πρώτα γίνει γνωστό το ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Η Άννα Διαμαντοπούλου κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος σε αυτή τη φάση και φέρεται να είπε πως η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η δημόσια υποστήριξή της από τα κυβερνητικά στελέχη.
Τρία τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος: “ναι ή όχι” στη σύμβαση, στην Ευρώπη ή στο ευρώ – Με τα συμφέροντα τα έβαλε ο Γιώργος πριν την ψήφο εμπιστοσύνης
Επιμένει ο Γ. Παπανδρέου στο δημοψήφισμα παρά τις αντιδράσεις – Χλιαρές αντιδράσεις από υπουργούς
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μίνι Σύνοδος Κορυφής αύριο στις Κάννες για την Ελλάδα! – Καλούν τον Γιώργο για εξηγήσεις οι G20
Η Καϊλή θα ρίξει την κυβέρνηση; – «Θα προτάξω το εθνικό συμφέρον από το κομματικό»
Να πάρει ΤΩΡΑ πίσω ο Παπανδρέου την απόφασή του πριν να είναι πολύ αργά
Διαφοροποιήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος
‘Ολα τα σενάρια: Πρόωρες εκλογές ή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με νεο πρωθυπουργό;
«Παραιτηθείτε κύριε πρωθυπουργέ» – Επιστολή «βόμβα» 6 στελεχών του ΠΑΣΟΚ
Στήνουν κάλπες για δημοψήφισμα – Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε ο πρωθυπουργός – «Πάγωσε» την Ευρώπη η πρωτοβουλία Παπανδρέου