Σάββατο, 6 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Τετ α τετ Σαμαρά Βενιζέλου για τρόικα κα εκλογές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Εντός του Σαββατοκύριακου είναι πολύ πιθανό να συναντηθούν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος εν όψει του νέου γύρου κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα και της μάχης των Ευρωεκλογών. Ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για συμφωνία με την τρόικα έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, άμεσα η νομοθετική ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση του σταυρού στις Ευρωεκλογές.

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι εκκρεμότητες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τριμερούς. Ανώτατη κυβερνητική πηγή, μάλιστα, επιχειρηματολογούσε χθες ότι η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και κατ επέκταση την εκταμίευση της δόσης. Η ίδια πηγή επιβεβαίωνε, άλλωστε, ότι έχει βρεθεί η χρυσή τομή στο ζήτημα των αρτοποιών αλλά και στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, γεγονός, που αναπτερώνει τις ελπίδες του Μεγάρου Μαξίμου για τήρηση του άτυπου χρονοδιαγράμματος, έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Τη στρατηγική της κυβέρνησης έναντι της τρόικας θα “καθαρογράψουν” Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνάντηση, που θα έχουν έως την Κυριακή – αποφασίζουν και για την τελική μορφή της νομοθετικής ρύθμισης για το σταυρό στις Ευρωεκλογές

Για πρώτη φορά, εξάλλου, το Μέγαρο Μαξίμου “γνωστοποιεί” ότι η Αθήνα ασκεί πιέσεις προς τους εταίρους μας να προβούν σε επίσημη δήλωση στήριξης των ελληνικών προσπαθειών πριν από τις Ευρωεκλογές και μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, μία τέτοια ενέργεια κρίνεται άκρως απαραίτητη για λόγους “εσωτερικής κατανάλωσης” εν όψει της τριπλής κάλπης, ενώ θα αποτελέσει και το “συνθηματικό” για να ξεκινήσει το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και η έξοδος της χώρας στις αγορές στο β εξάμηνο του 2014.

Ταυτόχρονα οι δύο κυβερνητικοί εταίροι “τρέχουν” για να κλείσουν εσωτερικές πληγές εν όψει Αυτοδιοικητικών εκλογών και της Ευρωκάλπης. Ο Αντώνης Σαμαράς μπαίνει στην εμπροσθοφυλακή της μάχης καθώς τα δύο τελευταία 24ωρα συνάντησε τους εκλεκτούς της ΝΔ στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά, ενώ έδωσε το σύνθημα της κινητοποίησης στην Κεντρική Μακεδονία, υποδεχόμενος χθες στο Μέγαρο Μαξίμου περί τους 20 βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, Γιάννη Ιωαννίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αμέσως προσεχές διάστημα έχουν προγραμματιστεί στοχευμένες επισκέψεις του Αντώνη Σαμαρά σε πρωτεύουσες περιφερειών με στόχο την ενίσχυση των γαλάζιων υποψηφίων.

Στο ΠΑΣΟΚ, δρομολογούν με γοργούς ρυθμούς πλέον τις διαδικασίες κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου σε συνεννόηση με τους “58” και τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ ολοκληρώνουν εντός των επομένων 24ωρων τις ζυμώσεις για τις υποψηφιότητες στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Ήδη, η Χαριλάου Τρικούπη έχει προσφέρει την πολιτική της στήριξη στην Πρωτοβουλία των 5 Δημάρχων με κεντροαριστερό πρόσημο, ενώ εκκρεμότητα παραμένει ακόμη ο Δήμος Πειραιά, όπου ακόμη δεν έχει εξευρεθεί υποψήφιος.

Τα θέματα της τρόικας αλλά και οι διεργασίες εν όψει Ευρωεκλογών καθώς και η νομοθετική ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση του σταυρού, όπου δεν αποκλείονται και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σε συνάντηση, που θα έχουν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιστρέφει στην Αθήνα από την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια αύριο Παρασκευή. Σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για το σταυρό στις Ευρωεκλογές έχουν εξεταστεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σενάρια κατάτμησης της επικράτειας σε τρεις ή τέσσερις μεγάλες περιφέρειες, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων αλλά και να δοθούν πιο τοπικά χαρακτηριστικά στην εκλογική διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

Του… σταυρού γίνεται σε κυβέρνηση και κόμματα

Το Μαξίμου για εκλογές και τρόικα

Γαλάζιες ωδίνες σε Περιφέρειες και Δήμους

Κεδίκογλου: καταλήγουμε σε συμφωνία με την τρόικα, μένουν λεπτομέρειες

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε