Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη μιας νέας συμφωνίας στην Ευρώπη, ενός «New Deal», με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των χρεών και για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου συσχετισμού δυνάμεων.
«Νομίζω ότι όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα είναι μια περίπτωση προς αποφυγή. Ότι το πρόγραμμα λιτότητας έχει αποτύχει παταγωδώς. Ότι πρέπει να υπάρξει ριζικός επαναπροσανατολισμός του ελληνικού προβλήματος, γιατί το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, είναι μέρος του συνολικού ευρωπαϊκού προβλήματος», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα συνειδητό τελευταία.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό που όλοι συνειδητοποιούν είναι ότι ύστερα από τρία διαδοχικά προγράμματα διάσωσης, το χρέος έχει εκτοξευθεί από το 120% του ΑΕΠ στο 175% τώρα, η ανεργία έχει φθάσει σε μη παραδεκτά επίπεδα για ευρωπαϊκή χώρα και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού βρίσκεται στην ανέχεια τη φτώχεια, την ανθρωπιστική κρίση. Την ίδια στιγμή μας λένε να συνεχίζουμε να παίρνουμε δάνεια, πάνω στα προηγούμενα δάνεια που δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε, είπε.
Η λύση για την Ελλάδα δεν είναι περισσότερα δάνεια και περισσότερο χρέος, αλλά λιγότερα δάνεια και λιγότερο χρέος. Η λύση είναι η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους μέσα από μια ευρωπαϊκή Διάσκεψη που θα αποφασίσει για το μέλλον της ευρωζώνης, καθώς και η αλλαγή στρατηγικής στη θέση της λιτότητας που, όπως τόνισε, θα βασίζεται σε τρείς άξονες: Στην τόνωση της ενεργού ζήτησης, στην αναδιανομή του πλούτου και στην παραγωγική ανασυγκρότηση.
Με άλλα λόγια, είπε, χρειάζεται διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ένα «New Deal» που δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά το σύνολο της Ευρώπης.
Στο ερώτημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, εάν στην χθεσινή συνάντησή του με τα στελέχη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έγινε συζήτηση για το θέμα της διαγραφής του χρέους, ο κ. Τσίπρας εξήγησε: «Το θέμα της διαγραφής είναι θέση που έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό το ευρωπαϊκό κόμμα της αριστεράς. Δεν μιλάμε για διαγραφή χρέους μόνο της Ελλάδας, μιλάμε για μια βιώσιμη λύση αμοιβαία αποδεκτή, που θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στις χώρες της περιφέρειας να ξεπεράσουν την κρίση και να σταθούν στα πόδια τους, όσο και στους Ευρωπαίους φορολογούμενους να σταματήσουν να χρηματοδοτούν αποτυχημένα προγράμματα. Να σταματήσουν να ρίχνουν νερό στον πίθο των Δαναϊδων».
Στην παρατήρηση ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει πραγματικά να αλλάξει η σύνθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου ανέκαθεν πλειοψηφεί η δεξιά, ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Ναι, ή να βρεθεί μια κυβέρνηση, που θα έχει τη λαϊκή στήριξη για να πεί “αρκετά έως εδώ” και τότε, νομίζω, ότι ταυτόχρονα θα αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη και ακόμη θα αναδειχθεί ότι στην Ελλάδα μια κυβέρνηση της αριστεράς θα διεκδικήσει την πραγματική σωτηρία του Ελληνικού λαού και όχι τη σωτηρία των τραπεζών”, συμπλήρωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετωπική Βουδούρη σε Λαφαζάνη και στην μέση ο Τσίπρας…
ΝΔ: Οι φίλοι του Τσίπρα θέλουν να επιβάλλουν κεφαλαιακό φόρο στους έλληνες!
Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: η “ταμπακιέρα” ήταν η οικονομία
Διαφωνίες αλλά όχι διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ για τους υποψήφιους στις εκλογές