Πολιτική

Τι περιμένει η Ελλάδα από το αυριανό Eurogroup

«Ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι δανειστές ζητούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Πρόοδος και μάλιστα σημαντική έχει σημειωθεί στις συζητήσεις με την τρόικα. Ομως, το πακέτο δεν έχει κλείσει. Η φράση αυτή υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου οικονομικών φανερώνει πως μεταβαίνει η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup.
 
Το πακέτο για τα μέτρα θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, ενώ στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει κοινή δήλωση από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ότι υπάρχει πρόοδος αναφορικά με την Ελλάδα.
 
Το Σάββατο ο κ. Στουρνάρας, μετά τη νέα συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας και στη συνεχεία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, γνωστοποίησε ότι οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις. «Ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι δανειστές ζητούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
 
Δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις, διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπάρχουν, και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό επανέλαβε.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συνταξιδέψει σήμερα με τους επικεφαλής της τρόικας για το Λουξεμβούργο και θα έχουν επαφές ως ότου αρχίσει το Eurogroup.
 
Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, όλα δείχνουν ότι στο Eurogroup η ελληνική πλευρά προσέρχεται με ένα εν πολλοίς συμφωνημένο πακέτο μέτρων για το 2013 (9 δισ. ευρώ) και για το 2014 (τα υπόλοιπα 4,5).
 
Επίσης υπάρχει προσέγγιση για τις διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα τεθούν ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για τη ρήτρα απόκλισης και αντικατάστασης.
 
Ο κ. Στουρνάρας αναμένει μία θετική αξιολόγηση από την τρόικα και να εξασφαλίσει την αναγνώριση των ευρωπαίων ομόλογων για την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
 
Ωστόσο το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να τεθεί από την τρόικα, η οποία εργάζεται με την υπόθεση ότι το νέο μνημόνιο θα έχει στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016 αντί για το 2014, χωρίς όμως να έχει τη ρητή εξουσιοδότηση του Eurogroup.
 
Αν πάρει την εξουσιοδότηση να εργασθεί σε αυτό το σενάριο επιμήκυνσης, μπορεί να ολοκληρωθούν νωρίτερα οι διαπραγματεύσεις και να ψηφιστούν τα μέτρα ακόμα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, στις18-19 Οκτωβρίου.
 
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πάντως ότι πιθανότατα θα πάμε σε ένα έκτακτο Eurogroup, που θα συγκληθεί στο τέλος του μήνα, ώστε να εκταμιευθεί η δόση ως τις 20 Νοεμβρίου
 
 

Διαβάστε

Παραμένει ακόμη “τρύπα” 1 δισ. ευρώ στα μέτρα – Τι εχει κλειδώσει και τι θα γίνει με τις συντάξεις- Προσπαθούμε να συμβιβαστούμε λέει ο Στουρνάρας

Σφραγίδα Μέρκελ στη συμφωνία με τους δανειστές
 

Ψάχνουν εναγωνίως συμβιβασμό με τους δανειστές – Τα νεα μέτρα που μπαίνουν στο πακέτο

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επιτυχής η πρώτη δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS στα τρένα, παρουσία του Κωνσταντίνου Κυρανάκη
Η σημερινή δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης, που παρακολούθησε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αφορούσε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη
Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης 3
«Καμία συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία» δηλώνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης
«Πάγια εθνική θέση η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη συγκεκριμένη και μόνο διαφορά» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ – Στο τραπέζι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για την προσέλκυση αμερικανικών άμεσων επενδύσεων και τεχνολογικών κολοσσών, καθώς και το ελληνικό ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των data centers
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Σκοτ Μπέσεντ