Δεδομένου ότι από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, Σπύρου Μουζακίτη και Γρηγόρη Πεπόνη προέκυψε ότι το usb stick που έχουν στα χέρια τους δημιουργήθηκε στις 8 Ιουλίου του 2011, ο κ. Διώτης καλείται να δώσει συμπληρωματικές εξηγήσεις για νόθευση εγγράφου.
Εξηγήσεις θα δώσει και ο προκάτοχός του, Γιάννης Καπελέρης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Διώτης πρόκειται να υποβάλλει γραπτό υπόμνημα, στο οποίο θα εμμένει στα όσα έχει υποστηρίξει από την πρώτη φορά που κλήθηκε για εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για την υπόθεση της “λίστας Λαγκάρντ” και να μην αλλάζει όσα έχει ήδη ισχυριστεί στους εισαγγελείς, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πει ψέματα για την υπόθεση της λίστας που του παρέδωσε ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο πρώην εισαγγελέας θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί του δεν κλονίζονται από την αποκάλυψη ότι ο USB “γεννήθηκε” στις 8 Ιουλίου 2011, ενώ ήταν ο ίδιος επικεφαλής στο ΣΔΟΕ. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, εξετάζει με το νομικό του σύμβουλο το ενδεχόμενο να ζητήσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ώστε να εξακριβωθεί αν και πώς θα μπορούσε κάποιος, εν αγνοία του, να παρέμβει στο επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο όσο το είχε στα χέρια του.
Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, πάντως, φαίνεται να ενδιαφέρονται να αποσαφηνίσουν δύο κρίσιμα για την έρευνα θέματα, τα οποία και θα κρίνουν εν πολλοίς και τις περαιτέρω κινήσεις τους: Αν ο κ. Διώτης αντέγραψε το στικάκι που του παρέδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς ο ίδιος έχει πει ότι δεν κράτησε αντίγραφο, αλλά και την ακριβή ημερομηνία που παρέδωσε το επίμαχο υλικό στον Ευ. Βενιζέλο. Ο Ι. Διώτης έχει υποστηρίξει ότι η παράδοση έγινε στο τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου 2011.
Τη Δευτέρα αναμένεται να δώσει συμπληρωματικές εξηγήσεις και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ο Γ. Καπελέρης, ο οποίος ωστόσο, από την αρχή, έχει καταθέσει πως ουδέποτε παρέλαβε στα χέρια του ολόκληρη τη “λίστα Λαγκάρντ” παρά μόνο δέκα ονόματα καταθετών για να σκιαγραφήσει το φορολογικό τους προφίλ, χωρίς να πάρει οποιαδήποτε εντολή από τον κ. Παπακωνσταντίνου για περαιτέρω έλεγχο.
Όλα αυτά ενώ κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης παραμένει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Την ώρα που στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού αποκαλύπτει πως η περιβόητη λίστα βρισκόταν στο συρτάρι του γραφείου του επί οκτώ μήνες, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε στην εφημερίδα Θέμα ότι η λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών στην HSBC της Γενεύης έφτασε στην Αθήνα την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2010 και όχι τον Οκτώβριο του 2010 όπως έχει υποστηρίξει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο νομικός του σύμβουλος Αναστάσιος Μπάνος, σύμφωνα με τη Real News, γινόταν μια κίνηση το τετράμηνο για την αξιοποίηση της λίστας. Κατά τον πρώην συνεργάτη του κ. Παπακωνσταντίνου, μέχρι τις 24 Ιανουαρίου του 2011, οπότε και έγινε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού με τη συμμετοχή των Ηλία Πλασκοβίτη, Γιάννη Καπελέρη και τη διευθύντρια του γραφείου του Χρύσα Χατζή, είχαν δοθεί μόνο μερικά ονόματα για έλεγχο στον κ. Καπελέρη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά το ότι απο τον έλεγχο προέκυπτε όργιο φοροδιαφυγής, η λίστα ξανακρύφτηκε στο συρτάρι του Γ. Παπακωνσταντίνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οκτώ μήνες στο συρτάρι του Παπακωνσταντίνου η λίστα Λαγκάρντ
ΠΑΣΟΚ κατά ΣΥΡΙΖΑ για το στικάκι: Επίδοξοι επιθεωρητές Κλουζώ ανακάλυψαν την Αμερική!
Βρέθηκε ο υπάλληλος που κράτησε στα χέρια του το πρωτότυπο CD – “Πήρα μόνο εντολή να αντιγράψω τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες”