Πολιτική

Τι θα πει ο Σαμαράς στον Ομπάμα – Σήμερα το μεγάλο ραντεβού στο Λευκό Οίκο – Θα αλλάξει το “όχι” των ΗΠΑ για ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα;

- Δημόσιο χρέος, οικονομία και ενέργεια στην ατζέντα της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό
- Ο Αντώνης Σαμαράς θα τονίσει τις θυσίες της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει
- Όχι άλλη λιτότητα, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας το μήνυμα στήριξης που θα στείλει ο Μπαράκ Ομπάμα
- Ποια... λέξη περιμένει να ακούσει η ελληνική πλευρά από τα χείλη του πλανητάρχη
- Στις 21:55 (ώρα Ελλάδας) η συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, θα προηγηθεί γεύμα του πρωθυπουργού με τον Τζον Κέρι
- Ποια πρόσωπα «κλειδιά» αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή να είναι στη συνάντηση

Η ώρα του μεγάλου ραντεβού έφτασε. Σήμερα, στις 21:55 (ώρα Ελλάδας) ο Αντώνης Σαμαράς, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, θα περάσει την πόρτα του Οβάλ Γραφείου του Λευκού Οίκου για να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Μια συνάντηση στην οποία η Ελλάδα «ποντάρει» πολλά και περιμένει μηνύματα στήριξης από τον Αμερικανό πρόεδρο. Φαίνεται όμως πως και η πλευρά της Ουάσινγκτον, με τη δική της ατζέντα, περιμένει πολλά από τη συνάντηση.
Κυρίως περιμένει να ακούσει από τον Αμερικανό πρόεδρο μια συγκεκριμένη λέξη: σταθερότητα.

Στις 12:00 ώρα Αμερικής είναι προγραμματισμένο το γεύμα εργασίας του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι – Στις 15:00 η συνάντηση με Ομπάμα

Για δεύτερη φορά σε μερικές ώρες, ο Λευκός Οίκος «αναβάθμισε» την αντιπροσωπεία για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μετά την προσθήκη στο πρόγραμμα της συνάντησης με τον Τζον Κέρι (ο πρωθυπουργός θα γευματίσει στις 12:00 (ώρα ΗΠΑ) με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ), το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα έκανε ακόμη ένα βήμα.

Στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του Ομπάμα και σημαντικός παράγοντας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Μέχρι πριν από λίγες ώρες άλλωστε ήταν στην Αίγυπτο για διαπραγματεύσεις.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται ακόμη από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.

Η ατζέντα

Οικονομία, δημόσιο χρέος, ενέργεια και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριότερα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να τονίσει πως η λιτότητα δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα περισσότερο και πως πλέον το βάρος θα πρέπει να πέσει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τα γραφεία των New York Times ενώ θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και ομογενείς

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς θα επισημάνει στον Αμερικανό πρόεδρο τις θυσίες που έχει κάνει η Ελλάδα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού και πως πλέον είναι η σειρά των δανειστών να το αναγνωρίσουν.

Οι δυο άνδρες θα συζητήσουν και για την εξωτερική πολιτική και ο Μπαράκ Ομπάμα θα ενημερώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν λίγες ώρες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΑΟΖ

Ένα από τα ερωτήματα στα οποία ίσως να δοθεί απάντηση μετά από την συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά είναι πότε και πως θα προχωρήσει η Ελλάδα στην ανακήρυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις πριν από λίγους μήνες ένας στενός κύκλος συνεργατών του Σαμαρά διέδιδε ότι ήταν θέμα “εβδομάδων” η ανακήρυξη της ΑΟΖ. Τότε υπήρξε αμερικανική παρέμβαση μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Και βέβαια κάθε συζήτηση ,διαρροή και φήμη για άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ “κόπηκε” αμέσως. (Περισσότερα ΕΔΩ)

Στα γραφεία της Washington Post

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ξεκίνησε από τα γραφεία της Washington Post, όπου χθες ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με το δημοσιογραφικό επιτελείο της αμερικανικής εφημερίδας.

Οι επιτελείς της Washington Post, που μόλις πριν από λίγες μέρες άλλαξε χέρια και πέρασε στον ιδιοκτήτη της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).

Ταξίδι αστραπή στη Νέα Υόρκη

Για λίγες ώρες, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Νέα Υόρκη όπου δείπνησε με 20 ανώτατα στελέχη επενδυτικών ομίλων οι οποίοι διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι επενδυτικές προοπτικές που δημιουργούνται στην Ελλάδα.

Αρκετές από τις εταιρείες που προσκλήθηκαν στο δείπνο είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ άλλες συζητούν την πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον.
Για αυτό το λόγο, «παρών» ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, προκειμένου να ενημερώσει για τον νέο επενδυτικό νομό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν δει τον Σαμαρά, ο Ομπάμα μίλησε με Ερντογάν

Στα γραφεία της Washington Post ο Αντώνης Σαμαράς

Συνεχείς προσθήκες στο πρόγραμμα Σαμαρά στις ΗΠΑ – Ποιούς άλλους θα δει

Τι έγραψε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Facebook για τον Αντώνη Σαμαρά

Το ραντεβού Ομπάμα – Σαμαρά οι αμερικανικές επιδιώξεις και οι S 300 – Πως εμπλέκονται

“Είμαι κι εγώ Έλληνας” – Το μήνυμα Ομπάμα στην Μέρκελ παρουσία του Α. Σαμαρά

Αναχωρεί ο Α. Σαμαράς για τις ΗΠΑ – Το πρόγραμμά του και η κρίσιμη συνάντηση με Μ. Ομπάμα

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για υπερκομματική στήριξη της Λούκας Κατσέλη και στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ
Η τακτική της πίεσης προς τα αλλά κόμματα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη εμφανίζεται να συγκεντρώνει 40 με 41 ψήφους - ενώ του ΠΑΣΟΚ περίπου 33 με 34
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για υπερκομματική στήριξη της Λούκας Κατσέλη και στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ