Πολιτική

Τηλεοπτικές άδειες: ΣτΕνεύουν τα περιθώρια! Ξεκαθαρίζει (;) τη Δευτέρα για το ΕΣΡ – “Γρίφος” ο ανασχηματισμός!

- Η απόφαση του ΣτΕ, που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο της Κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, έχει προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
- Έτοιμη έχουν στο Μαξίμου την "προσωρινή" λύση, που όμως δημιουργεί ερωτήματα
- Νέα προσπάθεια για συγκρότηση του ΕΣΡ τη Δευτέρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει να... παίζει κρυφτό!
- Την πλήρη... εξαφάνιση του επίμαχου νομοσχεδίου ζητεί η ΝΔ για να συνεναίσει στη σύσταση του ΕΣΡ
- Αλλεπάλληλες ανακοινώσεις "φωτιά" από δικαστικές ενώσεις μετά τις -επίσης αλλεπάλληλες- δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών εναντίον της Δικαιοσύνης!

Το ΣτΕ απεφάνθη και όλα μοιάζουν “ρευστά”. Η επόμενη ημέρα για τα κανάλια, ο νόμος – γέφυρα που φαίνεται να προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου, ακόμη και ο ανασχηματισμός που μοιάζει να μπαίνει… στον πάγο εξαιτίας των καταιγιστικών εξελίξεων που επέφερε η απόφαση του ανωτάτου Δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι εξελίξεις “τρέχουν” εν μέσω κλίματος πόλωσης. Η Κυβέρνηση “άνοιξε μέτωπο” με τους Δικαστές, με “αιχμή του δόρατος” τις δηλώσεις τόσο της Όλγας Γερβασίλη, όσο και του Νίκου Παππά. Από την άλλη μεριά, το γάντι… σηκώθηκε και σύσσωμες οι δικαστικές ενώσεις εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις εναντίον της κυβέρνησης.

Εκτός βέβαια από την κόντρα αυτή, το Μέγαρο Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει και την σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να πρωτοστατεί και για όλους αυτούς τους λόγους συνεδρίασε απόψε το βράδυ το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

“Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου”

Αυτό που όμως παραμένει το καίριο ερώτημα, είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η Όλγα Γεροβασίλη προανήγγειλε χθες μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία θα κηρυχθούν προσωρινά οι αδειούχοι, μέχρι να συσταθεί το ΕΣΡ. Ωστόσο και αυτό το σενάριο γεννά ερωτήματα.
Το σκεπτικό είναι απλό: Το ΣτΕ, με τη χθεσινή του απόφαση, κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο επειδή δεν έγινε υπό την “ομπρέλα” του ΕΣΡ. Με δεδομένο, λοιπόν, πως το ΕΣΡ ακόμη δεν έχει συσταθεί, τότε κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα πως και οι προσωρινές αυτές άδειες δεν θα χαρακτηριστούν “αντισυνταγματικές”, αφού και πάλι δεν θα έχουν δοθεί με τη διαδικασία που θεωρεί το ΣτΕ συνταγματική (σ.σ. δηλαδή από το ΕΣΡ και όχι από τον εκάστοτε υπουργό).

Διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα

Εφόσον το τοπίο παραμένει “θολό”, από το Μέγαρο Μαξίμου γίνεται μια ακόμη προσπάθεια για να βρεθεί λύση κι έτσι την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, θα γίνει μια νέα απόπειρα συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής που ορίστηκε για τις 5.00 το απόγευμα.

Φυσικά εάν δεν συνεναίσει η αντιπολίτευση στην κατεύθυνση αυτή, τότε επιστρέφουμε στα… ερωτήματα που προαναφέραμε κι έτσι φαίνεται πως οδεύουμε ολοταχώς για μια… Μεγάλη Δευτέρα σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.

Εδώ, ωστόσο, να σημειώσουμε πως η νέα αυτή απόπειρα σύστασης του ΕΣΡ μοιάζει και με μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να “εκθέσει” τη Νέα Δημοκρατία, σε περίπτωση που βάλει εκ νέου εμπόδια στη σύσταση του ΕΣΡ.

Αυτό φαίνεται και από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με την οποία καλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης “να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5μμ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του“.

Αναλυτικά η ανακοίωση αναφέρει: “Αν, πράγματι, η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5μμ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του.
Οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει.
Η απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένη και μας δεσμεύει όλους, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία.

Εκτός αν η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για την με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μην ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Κυριακή κοντή γιορτή. Την Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης“.

Κρέτσος: “Μπορούν να λάβουν προσωρινή άδεια και οι νέοι υπερθεματιστές”

Παρόλο, πάντως, που υπάρχουν αρκετά σημεία που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα όσον αφορά στην “προσωρινή” λύση που σχεδιάζει το Μαξίμου, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, τόνισε πως πρόκειται για μια ρύθμιση μέχρι να συσταθεί το ΕΣΡ.

Δεν θα είναι διαγωνιστική διαδικασία, απλώς θα χορηγηθεί προσωρινή άδεια λειτουργίας στα κανάλια“, σημείωσε, ενώ ακόμη τόνισε πως δεν έχει καθοριστεί ακόμα το τίμημα για την προσωρινή άδεια, για να προσθέσει πως μπορούν να λάβουν άδεια και οι νέοι υπερθεματιστές.

Δεν παρέλειψε μάλλον να ρίξει… λίγο ακόμη λάδι στη φωτιά της κόντρας Κυβέρνησης – Δικαστών, δηλώνοντας πως “η απόφαση του ΣτΕ κατά μια έννοια είναι κι ένα ριφιφί”, συμπληρώνοντας πως “μας έφερε πίσω στο χθεσινό καθεστώς της ανομίας”.

Τα “θέλω” της ΝΔ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας στην Κυβερνητική Εκπρόσωπο, έβαλε τις… κόκκινες γραμμές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ούτως ώστε να συναινέσει στη σύσταση του ΕΣΡ. Συγκεκριμένα τόνισε:

“Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του Ε.Σ.Ρ. με πλήρεις τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αντικαθιστώντας τον “νόμο Παππά” που κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Να διασφαλισθεί, δηλαδή, ότι μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο Ε.Σ.Ρ.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ενός Ε.Σ.Ρ. με το κύρος που αρμόζει στην αποστολή του, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα”.

“Φάκελος ανασχηματισμός”

Ένα ακόμη ζήτημα που φαίνεται πως επηρεάζεται από τις καταιγιστικές εξελίξεις, είναι και αυτό του ανασχηματισμού. Όλα δείχνουν πως εδώ δίνεται μια προσωρινή αναβολή, με κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν πως αυτή την ώρα δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Κάποιοι, μάλιστα, τονίζουν πως ένας ανασχηματισμός τώρα θα έμοιαζε με κίνηση πανικού από την πλευρά του Μαξίμου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το… ανακάτεμα της υπουργικής τράπουλας μετατίθεται για την εβδομάδα 7 με 14 Νοεμβρίου, ούτως ώστε να έχει φανεί τότε και προς τα που… οδεύει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποκλείσει και το ενδεχόμενο να δούμε έναν… αιφνιδιασμό, με την πρωτοβουλία των κινήσεων να την έχει φυσικά ο πρωθυπουργός.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Με 160 ψήφους ο Τασούλας στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: 40 Κατσέλη, 34 Γιαννίτσης, 14 Κυριακού
49 «παρών» και 3 απόντες. Τασούλα ψήφισαν Σαμαράς και Σαλμάς. Γιαννίτση ψήφισαν Θρασκιά και Παππάς. Κατσέλη ψήφισαν Λινού και Παπαϊωάννου. «Παρών» από Τζάκρη, Στίγκα, Αποστολάκη, Χρηστίδου, Χουρδάκη
Με 160 ψήφους ο Τασούλας στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: 40 Κατσέλη, 34 Γιαννίτσης, 14 Κυριακού