Την πρώτη “μάχη” ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας έχασε η Κυβέρνηση για την υπόθεση της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών!
Με ισχυρότατη πλειοψηφία 16 υπέρ έναντι 9 κατά η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης (18/10/2016) κατά τη διάρκεια πολύωρης διάσκεψης πως οι αιτήσεις ακύρωσης που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι παραδεκτές, βάσιμες και πως τα κανάλια είχαν έννομο συμφέρον να προσφύγουν ενώπιον του δικαστηρίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο εισηγητής της υπόθεσης προχώρησε και ξεκίνησε να αναπτύξει τις θέσεις του επί των συνταγματικών και νομικών θεμάτων που έχουν θέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις προσφυγές τους. Πλέον η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί στην επόμενη διάσκεψη της η οποία θα οριστεί τις επόμενες ημέρες για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Ακόμη, κατά την επόμενη διάσκεψη θα εξεταστεί και η νομιμότητα υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του επίμαχου νόμου Παππά (νόμος 4339/2015).
Κομβικό σημείο για την κρίση των μελών της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ είναι σύμφωνα με νομικούς κύκλους το ζήτημα του ποιος είχε την αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα να προκηρύξει και να διενεργήσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλαδή εάν η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) ή στον υπουργό Επικρατείας.
Ήδη η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις της τα προηγούμενα χρόνια με αφορμή το “λουκέτο” στην ΕΡΤ έχει κρίνει πως η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο ΕΣΡ. Στη μία απόφαση μάλιστα πρόεδρος της Ολομέλειας ήταν ο σημερινός πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου. Προκειμένου λοιπόν να κριθεί συνταγματικός ο νόμος Παππά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας θα πρέπει να κάνει “στροφή” 180 μοιρών στη νομολογία της.
Επιπλέον τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν θέσει και ζητήματα σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού των αδειών μόνο στις τέσσερις όπως και του ορισμού της τιμής εκκίνησης στα 3.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποστηρίζουν πως τόσο ο αριθμός των αδειών όσο και η τιμή εκκίνησης καθορίστηκαν από την Κυβέρνηση χωρίς επιστημονική ή άλλη τεκμηρίωση.
Επιπλέον, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα κρίνει και άλλα νομικά ζητήματα που αφορούν τις διατάξεις του «νόμου Παππά» όπως το εάν παραβιάζουν συνταγματικές κατοχυρωμένες αρχές μεταξύ των οποίων η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η αντικειμενικότητα και η Δημοκρατία.
Πλέον όλα τα “βλέμματα” στρέφονται στην επόμενη κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη την τέταρτη κατά σειρά ο χρόνος της οποίας θα καθοριστεί από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικράτειας, Νικόλαο Σακελλαρίου.