Λιγότερο από πέντε μήνες έχουν περάσει από την τελευταία φορά που η κυβέρνηση Παπανδρέου ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Στις 21 Ιουνίου, ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο πλευρό του, ευχαριστούσε τους 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έδωσαν παράταση ζωής στην κυβέρνησή του.
Τότε ήταν το Μεσοπρόθεσμο που προκαλούσε τους τριγμούς και τους φόβους πως δε θα περνούσε από τη Βουλή. Τώρα, είναι η νέα δανειακή σύμβαση, η συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Πέντε μέρες μετά τους πανηγυρισμούς για τη συμφωνία των Βρυξελλών και η κυβέρνηση στρέφεται ξανά στην Ολομέλεια, ζητώντας ανανέωση της πρόσφατης ψήφου εμπιστοσύνης. Και αυτή τη φορά, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ «βράζει» και αυτή τη φορά η όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εκλογές ΤΩΡΑ.
Μαζί με το δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός θα γίνει δεκτή η συμφωνία για το «κούρεμα» του χρέους, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ πως ζητά και ψήφο εμπιστοσύνης. Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήταν οργισμένη και αρχικά αποφασίστηκε να μην παραστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.
Η προ ημερησίας όμως αναβλήθηκε και την Τετάρτη θα ξεκινήσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η κρίσιμη ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής και ήδη στο κυβερνών κόμμα έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να βεβαιωθούν ότι δε θα υπάρξουν αντάρτες.
Αν δοθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τότε θα μπει στην τελική ευθεία η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, κάτι που ζητούν επιτακτικά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αποκάλυψη NewsIt: Έκπληκτοι τρόικα και Γερμανοί για το δημοψήφισμα
Θύελλα αντιδράσεων – Ο Σαμαράς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Από Φεβρουάριο το δημοψήφισμα – Τι ισχύει για τα δημοψηφίσματα
155 “ναι” στην κυβέρνηση, αλλά για πόσο; Τώρα αρχίζει ο Γολγοθάς των πολιτών