Τετάρτη, 3 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Την κίνηση – ματ ψάχνει ο Σαμαράς – Εκλογές σύντομα;

Την κίνηση – ματ ψάχνει ο Σαμαράς – Εκλογές σύντομα;

– Είναι αποφασιμένος να μην επιτρέψει να τον σύρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές με αφορμή την μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
– Ο σχεδιασμός ΣαμαράΒενιζέλου για το κρίσιμο πολιτικά Φθινόπωρο, που έρχεται
– Τα 12 προαπαιτούμενα της τρόικας και η “πολυγλωσσία” εντός του Υπουργικού Συμβουλίου ανησυχούν το Μέγαρο Μαξίμου
– Οι εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ και ο παράγοντας Χ του ΠΑΣΟΚ

Σοβαρά εμπόδια ορθώνονται στο δρόμο της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης το δεύτερο εξάμηνο του 2014, τέτοια, που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν τη διάρκεια της αλλά και τις συνθήκες, που θα διαμορφωθούν εν όψει των βουλευτικών εκλογών, όποτε αυτές και εάν διενεργηθούν.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως κύρια επιδίωξη τους είναι ει δυνατόν η εξάντληση της τετραετίας, ώστε να εμπεδωθούν σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας τα “επιτεύγματα” στον τομέα της οικονομίας αλλά και η κοινωνική στροφή, που συνεπάγεται επανόρθωση των αδικιών από την περίοδο των Μνημονίων, ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη διαπιστώνεται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, κινητικότητα γύρω από την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Εφ όσον ανατραπεί ο κύριος σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου και αποτυπωθεί στην πράξη τις πρώτες ημέρες του Φθινοπώρου η αδυναμία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συγκεντρώσει το μαγικό αριθμό “180”, που απαιτείται για την εκλογή του νέου ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά προιδεάζουν πως η κυβέρνηση δεν θα συρθεί σε εκλογές, όπως θα προτιμούσε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά θα επιχειρήσει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, πυροδοτώντας εκείνη εξελίξεις, που θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

Σημαντικό εργαλείο για την κυβέρνηση σε μία τέτοια περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα είναι η επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος, που θα ξεκινήσει στα μέσα Φθινοπώρου, και αναμένεται να αξιοποιηθεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ως δίλημμα, ώστε να καταδειχθεί η διαπραγματευτική ένδεια και η πολιτική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να επωμιστεί ένα τόσο κρίσιμο εθνικό βάρος. Κυβερνητικοί παράγοντες, αντιτείνουν, πάντως, πως ένα τέτοιο δίλημμα, ποιος δηλαδή μπορεί να διαπραγματευτεί αποτελεσματικότερα τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι ικανό να κινητοποιήσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση δεν θα συρθεί σε εκλογές, όπως θα προτιμούσε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά θα επιχειρήσει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, πυροδοτώντας εκείνη εξελίξεις, που θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές

Στο μεσοδιάστημα, πάντως, η δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας έχει μπροστά της έναν “θερινό Γολγοθά” καθώς θα “παρελάσουν” από τη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια – προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων, ύψους 2 δις ευρώ. Μερικά εξ αυτών η αποκρατικοποίηση της “μικρής ΔΕΗ” και της ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, το χωροταξικό, η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, η κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων και η υπουργική απόφαση για τις λαικές αγορές. Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου υποδεικνύει κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξπρές, όπως θα ψηφιστεί λόγου χάρη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που περιλαμβάνει πολεοδομικές ρυθμίσεις, γεγονός, πάντως, που ήδη προκαλεί γκρίνια μεταξύ των βουλευτών της συμπόλιτευσης, Άσος στο μανίκι της κυβέρνησης τα θερινά τμήματα, όπου υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της σύνθεσης των τμημάτων αλλά και αυτή της αλλαγής “αντιφρονούντων” εφ όσον βεβαίως εντοπισθούν εγκαίρως.

Έπεσαν οι τόνοι από τους διαφωνούντες υπουργούς

Εξάλλου, φαίνεται να μετριάζονται οι εκδηλώσεις “αναθεωρητισμού” των συμφωνηθέντων με την τρόικα από τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και σε αυτο έχούν συμβάλλει καθοριστικά οι αυστηρές οδηγίες από το Μέγαρο Μαξίμου για τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας, προκειμένου να μην εκτροχιαστεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα αλλά και ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, που επιδιώκει να θέσει από το Φθινόπωρο τη δική του ατζέντα αναφορικά με το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων αλλά και εν γένει της διαδικασίας αποκατάστασης των αδικίων, ώστε να βελτιώσει συγκριτικά και την πολιτική του θέση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαίρεση των Υπουργών, πάντως, σε “μεταρρυθμιστές” και “λαικιστές” πλήττει την κυβερνητική συνοχή και προοιωνίζεται σημαντικά προβλήματα στην από εδώ και πέρα πορεία της κυβέρνησης συνεργασίας, δημιουργώντας έριδες στο εσωτερικό της αλλά και εκρηκτικά δίδυμα ακόμη και στο ίδιο Υπουργείο.

Κινήσεις αιφνιδιασμού από τον Σαμαρά

Το plan B του Μεγάρου Μαξίμου, που ενέχει το στοιχείο του εκλογικού αιφνιδιασμού, υποχρεώνει τον κύριο Σαμαρά να αναλάβει πρωτοβουλίες και στην εσωκομματιική σκακιέρα, ιδίως έπειτα από ένα δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, που έχει προκαλέσει ελεγγχόμενη έως τώρα δυσαρέσκεια μεταξύ των “γαλάζιων φυλών”. Η κινητικότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, που “εποφθαλμιά” τη θέση της κοινοτικής Επιτροπού και ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο προκαλεί αντισυσπειρώσεις ακόμη και εντός του Σαμαρικού στρατοπέδου ενώ δεν περνά απαρατήρητη η επενενεργοποίηση θυλάκων του Καραμανλικού μπλοκ, όπως η πλατφόρμα, που δημοσιοποίησε προ ημερών ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Άμεση, εξάλλου, ήταν η αντιδράση και του συνεργάτη του πρωήν πρωθυπουργού, Ευάγγελου Αντώναρου, σε διαρροές, που έφεραν τον Κώστα Καραμανλή υποψήφιο για την ΠτΔ, επιμένοντας πως ο κύριος Καραμανλής δεν είναι πολιτικός εν αποστρατεία.

Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς πέραν της προαναγγελίας για τη διεξαγωγή Συνεδρίου της ευρύτερης Δημοκρατικής παράταξης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δε δείχνει σπουδή να ανοίξει τα χαρτιά του. Στελέχη προσκείμενα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχει πολιτικός χώρος, ώστε να αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, τονίζοντας πως οι περισσότεροι εκ των πιθανών “ενδιαφερομένων” έχουν καταλάβει υπουργικούς θώκους. Στο αντιβενιζελικό στρατόπεδο παρατηρείται, πάντως, έντονη κινητικότητα, καθώς στελέχη με Παπανδρεογενείς αναφορές, όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Θάνος Μωραίτης και ο Κώστας Τριαντάφυλλος συναντώνται με στελέχη της ΔΗΜΑΡ αλλά και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, αναζητώντας το πρόσωπο, που θα τεθεί αντιμέτωπο του κυρίου Βενιζέλου, όταν οι συνθήκες είναι πρόσφορες για να ξεκινήσει η μάχη της ηγεσίας.

Τελος, το ενδιαφέρον της Αθήνας εστιάζεται και στις εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, στον απόηχο της Ιταλογαλλικής πρότασης, εμπνεύσεως του “θριαμβευτή” των προσφάτων Ευρωεκλογών, Ματέο Ρέντσι, για ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Στην κυβέρνηση αξιοποιούν τη συγκεκριμένη συζήτηση ως πολύτιμο υπομόχλιο της ευρύτερης προσπάθειας να “χαλαρώσουν” πτυχές των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, ωστόσο, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν πως τα περιθώρια ελιγμών είναι μάλλον στενά εν όψει της αξιολόγησης της τρόικας αλλά και της μέριμνας της Αθήνας να μην διαταραχθεί το κλίμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών στο φόντο της σημαντικής συζήτησης για τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση θα πάρει πίσω το πέναλτι του Σαμαρά

Θεοδωράκης: μεγάλο ποσοστό για κόμμα που δεν υπήρχε

‘Η κυβέρνηση να πάρει θέση για τους μισθούς των ενστόλων

Ο Ψυχάρης την… “είπε” στον Γκάρι Λίνεκερ

Γιατί “σήκωσε” τη γειτονιά στο πόδι ο Καραμανλής…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε