Τετάρτη, 3 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Το άνοιγμα Βενιζέλου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκλογικός νόμος και το αντιρατσιστικό

Το άνοιγμα Βενιζέλου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκλογικός νόμος και το αντιρατσιστικό

Δυο σημαντικές ειδήσεις όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις επιφύλαξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες το βράδυ στην εκπομπή NETWEEK και την Έλλη Στάη.

Πρώτον, άφησε ανοιχτή την προοπτική διαμόρφωση της κεντροαριστεράς και μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης αν και όπως είπε “η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ψευδής” και παράλληλα η ηγεσία του δεν δηλώνει “κεντροαριστερά” αλλά “ριζοσπαστική αριστερά”.

Δεύτερον, έθεσε θέμα εκλογικού νόμου στη σύσκεψη των αρχηγών, υποστηρίζοντας την ανάγκη απλής αναλογικής, ή αναλογικότερου νόμου χωρίς το bonus των εδρών, λέγοντας με αφορμή και την πολιτική συγκυρία και τις δημοσκοπήσεις “δεν μπορούμε να προχωρήσουμε διαφορετικά με ένα ψευτοπολωτικό νόμο προς τις εκλογές”.

Από και κει και πέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το ζήτημα λειτουργίας της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε του αθόρυβου έργου των υπουργών που έχει προτείνει και στηρίξει το ΠΑΣΟΚ (Τσαυτάρης, Λιβιεράτος, Κούρκουλας και Ελευσινιώτης), καθώς “δεν δημιουργούν τριβές στην λειτουργία της κυβέρνησης και προωθούν την ανάπτυξη”, ωστόσο σημείωσε ότι:

– πρέπει να επικαιροποιηθεί η Προγραμματική Συμφωνία
– οι 3 αρχηγοί να διαμορφώσουν ένα πολύ καθαρό σχέδιο με προτεραιότητες ώστε να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί
-να λειτουργήσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η Κυβερνητική Επιτροπή.

Σημείωσε μάλιστα ενόψει ανασχηματισμού ότι “δεν είναι σωστό να υπάρχουν αντιπρόεδροι” με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί ένας αντιπρόεδρος κυβέρνησης να διαφωνεί με πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, φέρνοντας για παράδειγμα την κατάσταση που διαμορφώθηκε με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Αναφορικά με το επίμαχο νομοσχέδιο που προκαλεί την πρώτη ίσως σοβαρή ρωγμή στην τρικομματική κυβέρνηση εξέφρασε την έκπληξή του για τη στάση της ΝΔ, υπογραμμίζοντας με έντονο ύφος ότι τυχόν καταψήφιση έστω και της πρότασης του ΠΑΣΟΚ “θα ήταν δραματική εξέλιξη και μέγα ιστορικό λάθος που θα έστελνε λάθος μηνύματα και θρίαμβος της Χρυσής Αυγής”.

Τέλος σε ότι έχει σχέση με τα εσωκομματικά υπεραμύνθηκε των επιλογών του τα τελευταία χρόνια λέγοντας μεταξύ άλλων ότι
– ο Γ. Παπανδρέου απώλεσε την πρωθυπουργία όταν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξαιτίας της στάσης δικών του βουλευτών,
– δεν ήθελε κανείς άλλος να αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών,
– ο Χρήστος Παπουτσής δεν ήταν τελικά υποψήφιος πρόεδρος επειδή δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες υπογραφές και
– σχολιάζοντας εκ νέου τη στάση στελεχών όπως Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου, Κατσέλη κ.α. είπε “αυτό που με ενοχλεί είναι η υποκρισία, οι πόζες και η έλλειψη σεβασμού”.

Για τον Γ. Παπανδρέου και τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ τέλος στο ερώτημα της Ε. Στάη “αν το προστατεύσατε;” Απάντησε: “Απολύτως και τον στηρίζω αν θέλει να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Δεν γνωρίζω ποιος έκανε τις διαρροές”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Ταφόπλακα” στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του Ρουπακιώτη από το Μαξίμου – Σκηνικό κρίσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων

Στα κάγκελα Βενιζέλος – Κουβέλης για τον αντιρατσιστικό νόμο – Ταφόπλακα από το Μαξίμου στο νόμο Ρουπακιώτη λίγο πριν την συνάντηση με Σαμαρά

Ε. Βενιζέλος – Λ. Μπακατσέλου: Στην Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία της κόρης τους!

”Έμεινα με τον μουντζούρη και μου το παίζουν μάγκες”

Πλήρη άγνοια δηλώνει ο Ε. Βενιζέλος για το έγγραφο για τη λίστα Λαγκάρντ

Αυτό είναι το παλάτι της Ιπποκράτους – Οι μαρμάρινες σκάλες και η ανακαίνΙση των 5 εκατ. ευρώ (ΦΩΤΟ)

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε