Για ακόμη μια φορά φαίνεται ότι Ε.Ε. και ΔΝΤ θα βρουν πεδίο αντιπαράθεσης στην Ελλάδα για να λύσουν τις διαφορές τους.
Το μεσημέρι στις 3 ξεκινάει ο νέο γύρος διαπραγματεύσεων υπό το αυστηρό χρονοδιάγραμμα του eurogroup που έδωσε καταληκτική ημερομηνία ως την Κυριακή.
Ενώ όμως στελέχη της Κομισιόν χαρακτηρίζουν, σύμφωνα με το Βήμα, «ρεαλιστική» την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας ως την Κυριακή με το σκεπτικό ότι «πολιτικά κανείς δεν έχει συμφέρον να ματαιωθεί», κοινοτικές πηγές εκφράζουν ανησυχία και επιφυλάξεις για τη στάση που τηρήσει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν, με αφορμή όχι μόνο τη στάση του για τις τράπεζες, αλλά και την εμπειρία της περασμένης Παρασκευής.
Στη συγκεκριμένη σύσκεψη ο Δανός έφερε «από το πουθενά» στο τραπέζι νέα θέματα στο πεδίο των εργασιακών, όπως η κατάργηση των τριετιών από το 2017 και το δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών (lockout), αιφνιδιάζοντας τους πάντες.
Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το ΔΝΤ δέχθηκε την αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) να καθορίζει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τη λογική ότι θα αναμένει επιβεβαίωση των εκτιμήσεων από τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής που θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το Νοέμβριο.
Ωστόσο ορισμένα πρόσωπα που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση υποστηρίζουν ότι «ο κ. Τόμσεν έχει ακόμη το ρόλο του κακού στις διαβουλεύσεις» με στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα σε νέο μνημόνιο αλλά και τους ευρωπαίους σε αποφάσεις για νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας και μείωση του χρέους.
Σαμαράς:”Θα δώσουμε το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες”
Ο Μάρτιος των κρίσιμων αποφάσεων για Σαμαρά – Βενιζέλο
Κεδίκογλου: δεν υπάρχει θέμα ομαδικών απολύσεων και τριετιών