Παρασκευή, 5 Ιουλ.
23oC Αθήνα

Το μεγάλο… παζάρι με την τρόικα – Οι πέντε κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης – Που θα βρεθούν τα 1,3 δισ. ευρώ για να «κλείσει» το κενό του 2014

Το μεγάλο… παζάρι με την τρόικα – Οι πέντε κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης – Που θα βρεθούν τα 1,3 δισ. ευρώ για να «κλείσει» το κενό του 2014

– Στοίχημα της κυβέρνησης να πείσει την τρόικα πως τα μέτρα θα αποδώσουν το 1,3 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014
– Βενιζέλος: “Όχι σε περικοπές μισθών και συντάξεων”
– Τη Δευτέρα το κρίσιμο ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών
– Δε θα δει την τρόικα ο πρωθυπουργός, εκτός αν επιτευχθεί συμφωνία
– Την Παρασκευή στο Βερολίνο για να δει τη Μέρκελ ο Αντώνης Σαμαράς

Τη… άμυνα που θα παίξει κόντρα στην τρόικα, στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που θα έχει αύριο με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατέστρωσαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, σε έναν μαραθώνιο συσκέψεων ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και το οικονομικό επιτελείο.

Όλοι πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου περίπου στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής και τελευταίος βρήκε ο Γιάννης Στουρνάρας λίγο πριν από τις 20:00. Θα είναι άλλωστε εκείνος που θα αναλάβει το έργο του να πείσει τους τροϊκανούς πως τα μέτρα που παρουσιάζει η κυβέρνηση θα αποδώσουν καρπούς και στα ταμεία του κράτους θα μπουν χρήματα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014.
Αυτό που η κυβέρνηση οριοθετεί στο 1,3 δισ. ευρώ και οι δανειστές στο 1,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θέλει συμφωνία πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, αφού τον Ιανουάριο λήγει ομόλογο ύψους 1,1 δισ. ευρώ

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν αναμένεται να συναντήσει τους εκπροσώπους της τρόικας, εκτός κι αν – σύμφωνα με το Mega- οι δυο πλευρές φτάνουν κοντά σε συμφωνία.

Πάντως αυτό δε φαίνεται εφικτό. Το παραδέχτηκε και ο Γιάννης Στουρνάρας μετά την… ολοήμερη παραμονή του στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι πολύ νωρίς ακόμα για οριστική συμφωνία», είπε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ωστόσο, δεν έκρυψε πως «θα βρούμε τη λύση έγκαιρα».

Οι κόκκινες γραμμές

Η… γραμμή άμυνας της κυβέρνησης έχει πέντε κόκκινες γραμμές. Και αυτές, όπως ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου είναι:

-Όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα με περικοπή μισθών και συντάξεων
-Ρύθμιση για τον Ενιαίο φόρο ακινήτων αποδεκτή από τις Κ.Ο των δύο κομμάτων
– Προστασία πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού
-Όχι ομαδικές απολύσεις
– Εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών

Που θα βρεθούν τα 1,3 δισ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι που θα καταφέρει η κυβέρνηση να βρεί το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να καλύψει το κενό του 2014.

Η απάντηση είναι:
– από το ασφαλιστικό και την είσπραξη εισφορών
– από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (κι αν υπάρξει ανάγκη από οριζόντιες περικοπές στις δαπάνες υπουργείων)
– από συγχωνεύσεις οργανισμών

Η βασικότερη δεξαμενή θα είναι τα 800 εκατ. ευρώ (σ.σ. η τρόικα δέχεται πως μπορούν να εισπραχθούν τα 600 εκατ.) θα είναι το ασφαλιστικό, όπου η κυβέρνηση ελπίζει πως μέσω της είσπραξης εισφορών μπορεί να βρει χρήματα. Επίσης, όπως τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, χρήματα θα εξοικονομηθούν και από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου όπου δεν εφαρμόζεται, συγχωνεύσεις οργανισμών και μείωση κόστους.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε τις αλλαγές που προωθεί στο Ασφαλιστικό και με τις οποίες εκτιμά πως θα μπορέσει να εξοικονομήσει τουλάχιστον 600 εκ ευρώ. Σε δήλωσή του μάλιστα έκανε λόγο για “νοικοκύρεμα του Ασφαλιστικού” , δηλώνοντας αισιόδοξος πως τελικά θα βρεθεί λύση.

“Με το οργανωτικό νοικοκύρεμα που επιχειρούμε το τελευταίο διάστημα στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε πολύ σημαντικά ποσά, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για αυτή την πολύ κρίσιμη διαβούλευση. Και πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει” δήλωσε μετά τη συνάντηση.

Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ισχύουν και πωςοι φτωχοί άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται. “Όλη η συζήτηση από την πλευρά της Κυβέρνησης γίνεται για τα μεγάλα δάνεια και τα μεγάλα “ψάρια”. Αυτή είναι η κατεύθυνση μας. Είναι ξεκάθαρο” δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βενιζέλος: “Όχι σε περικοπές μισθών και συντάξεων”

Μειώνεται στο 3% ο φόρος μεταβίβασης των ακινήτων

Μαλλιά.. κουβάρια η τρόικα και η Ελλάδα στη μέση!

Χατζηδάκης: Οι φτωχοί να μη φοβούνται τους πλειστηριασμούς

Τσιτσιδώθηκαν μπροστά στα ΜΑΤ! (ΦΩΤΟ)

Η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων – Ειρηνική και μεγαλειώδης η πορεία για το Πολυτεχνείο

Όργιο σπατάλης στο Δημόσιο! Απίστευτες δαπάνες για δεξιώσεις, δωράκια ακόμη και κηδείες

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε