Πολιτική

Το παρασκήνιο του… ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι

Μήνυμα με αποδέκτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας εν όψει και του απαιτητικού φθινοπώρου στέλνουν Σαμαράς και Βενιζέλος μέσω της "μετεγκατάστασης" των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι.

Να αποτινάξει τα…περιττά βαρίδια επιχειρεί η κυβέρνηση συνεργασίας, που γνωρίζει πως οι επόμενοι μήνες θα αποδειχτούν καθοριστικοί για τον πολιτικό της ορίζοντα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει πέραν της σημαντικής αξιολόγησης της τρόικας, τη συζήτηση περί βιωσιμότητας του χρέους αλλά και εκλογή του ΠτΔ.

Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας να διαμορφώσει τις ευνοϊκότερες δυνατές πολιτικές συνθήκες εν όψει των επικείμενων απαιτητικών προκλήσεων, το Μέγαρο Μαξίμου πέτυχε σύμφωνα με πληροφορίες να “εξορίσει” την τρόικα στο Παρίσι, όπου και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου.

Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από το στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Σταύρο Παπασταύρου και τους υπουργούς, Γκίκα Χαρδούβελη, Νίκο Δένδια, Γιάννη Βρούτση και Μάκη Βορίδη. Βάσει του έως τώρα προγραμματισμού, οι “τροϊκανοί” θα επανακάμψουν στην Αθήνα στα τέλη του ιδίου μήνα, ώστε να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης τους.

Η κυβέρνηση είχε προϊδεάσει με απόλυτη σαφήνεια για τις προθέσεις της και ειδικότερα για την εγκαθίδρυση μιας διαφορετικής σχέσης με την τρόικα. Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επισημαίνουν πως έχει έρθει πλέον η ώρα για μία πιο ισότιμη σχέση της Αθήνας με τους επικεφαλής των ελεγκτών μας, τέτοια, που να είναι ευθέως ανάλογη των θετικών επιδόσεων, που έχει καταγράψει η χώρα μας.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως η τακτική έλευση της τρόικας στη χώρα μας προξενούσε αφενός πολιτική ανωμαλία, καθώς η -σε αρκετές περιπτώσεις- διεύρυνση της ατζέντας διαπραγμάτευσης έπληττε το γόητρο της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ οι επιπτώσεις της πολιτικής αναστάτωσης ήταν ευδιάκριτες και στην απονεύρωση της ούτως ή άλλως αναιμικής κίνησης στην αγορά λόγω των μνημονιακών μέτρων.

Ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων ήταν και η “απαίτηση” του Μεγάρου Μαξίμου να απαλειφθεί η φράση “θα επιστρέψουμε στην Αθήνα” στο προσχέδιο της ανακοίνωσης της τρόικας κατά την πρόσφατη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν από λίγες ημέρες.

Ούτως ή άλλως ο Αντώνης Σαμαράς είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του, καθώς στις τελευταίες επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα είχε αρνηθεί να συναντήσει τους επικεφαλής της, ενώ είχε προχωρήσει αρκετές φορές, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, σε “διαβήματα διαμαρτυρίας” προς τους εταίρους μας για τον τρόπο, που διεξάγεται ο έλεγχος του ελληνικού προγράμματος και την πολιτική ζημία, που προκαλεί στην κυβέρνηση και κατ επέκταση στη χώρα.

Ως εκ τούτου, το κλίμα είχε ωριμάσει κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, όπου και τελικώς ελήφθη η απόφαση να μην επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επισημάνει κατά την πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό: “Το θέαμα μιας διαρκούς παρουσίας της τρόικα στην Αθήνα, δυσκολεύει τις προσπάθειές μας και δεν προωθεί τους κοινούς στόχους που έχουμε με τους εταίρους μας”, ενώ αργότερα κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είχε τονίσει πως “πρέπει να αλλάξει ριζικά η σχέση μας με την τρόικα…έχει πολύ μεγάλη σημασία να σταματήσει η εικόνα μιας τρόικας, που παραμένει επί ημέρες στην Ελλάδα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τρόικα, το τρίτο μνημόνιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΑΝΕΛ: Οι εντολές της Τρόικας δεν είναι διαπραγματεύσιμες

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις

Αλλαγές στην αξιολόγηση αποφάσισαν Σαμαράς Βενιζέλος – Το παρασκήνιο για τις κόντρες στην συγκυβέρνηση

Σφοδρή επίθεση του ΠΑΣΟΚ σε Μητσοτάκη και ΝΔ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας