Πέμπτη, 4 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Το θρίλερ με την παραμονή του Στουρνάρα στην κυβέρνηση – Το σχέδιο για τον ανασχηματισμό – Τα δύο πρόσωπα που ακούγονται για το ΥΠΟΙΚ

Το θρίλερ με την παραμονή του Στουρνάρα στην κυβέρνηση – Το σχέδιο για τον ανασχηματισμό – Τα δύο πρόσωπα που ακούγονται για το ΥΠΟΙΚ

  – Οι συζητήσεις ΣαμαράΒενιζέλου για τον ανασχηματισμό είναι ήδη σε προχωρημένο επίπεδο
– Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο ανασχηματισμός τοποθετείται ώς το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
– Ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί πως θα επιθυμούσε να αποχωρήσει από το ΥΠΟΙΚ
– Ο ρόλος του Σόιμπλε που περιμένει στις 11 Ιουνίου να δει στο Βερολίνο τον Γιάννη Στουρνάρα

Αποφασισμένος να δείξει προς το εκλογικό σώμα αλλά και το πολιτικό προσωπικό της συγκυβέρνησης ότι έχει λάβει το μήνυμα των Ευρωεκλογών φέρεται σύμφωνα με τακτικούς συνομιλητές του ο πρωθυπουργός, εξ ου και όπως λένε οι ίδιες πηγές θα αποφύγει…επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, αξιοποιώντας το χαρτί του ανασχηματισμού, ώστε να επιφέρει σοβαρές αλλαγές στο κυβερνητικό προφίλ, στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsit, οι συζητήσεις μεταξύ Σαμαρά – Βενιζέλου για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, καθώς οι δύο άνδρες ανταλλάσουν απόψεις επί του συγκεκριμένου θέματος επί μακρόν έχοντας ήδη «ακτινογραφήσει» τις επιδόσεις, τα αντανακλαστικά και την πολιτική συμπεριφορά, ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο, Υπουργών και Υφυπουργών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν ήδη συμφωνήσει σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, που θα δίδει αφ ενός το στίγμα της ριζικής ανανέωσης του κυβερνητικού σχήμα αφ ετέρου το μήνυμα της εξάλειψης αρρυθμιών, όπου αυτές εντοπίστηκαν.

Τα επιτελεία σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν, επίσης, πως η διαιώνιση της σπερμολογίας για έναν επικείμενο ανασχηματισμό ενδεχομένως να οδηγήσει σε παραλυτικά φαινόμενα σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης, εξ ου και επαναλαμβάνουν μονότονα πως «το γοργόν και χάριν έχει» καθώς η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια ενός «βραχυκυκλώματος» ούτε και για λίγες ημέρες.

Στον αντίποδα, υπάρχουν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό βάσει των οποίων, δεν γίνεται μεσούσης της Ελληνικής προεδρίας της ΕΕ και εν όσω εκκρεμούν άτυπες συνεδριάσεις Υπουργών το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται…ανυπέρβλητο εμπόδιο, με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις να τοποθετούν τον ανασχηματισμό έως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Κεντρικό πρόσωπο ο Γιάννης Στούρναρας

Ο Υπουργός Οικονομικών, διά κύκλων του, επέλεξε σήμερα να τοποθετήσει τον εαυτό του στον πυρήνα της συζήτησης για τον επικείμενο ανασχηματισμό, τροφοδοτώντας σε πολύ κρίσιμη χρονική και πολιτική συγκυρία τη φημολογία περί αποχώρησης του από την Οδό Νίκης.

Στενοί συνεργάτες του «αποφάσισαν» απόψε πως ο Υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να παραμείνει στο θώκο του «παρά την άδικη κριτική, που δέχεται από γαλάζια στελέχη για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής», διαψεύδοντας εαυτούς όταν λίγες ώρες νωρίτερα είχαν διαρρεύσει, πως ο Υπουργός Οικονομικών μόνον αμετακίνητος δεν είναι και πως η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους μπορούν να γίνουν και ερήμην του καθώς ήδη βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Στουρνάρας έχει εκμυστηρευτεί εγκαίρως σε στενό κύκλο του την επιθυμία του να αποχωρήσει από το Υπουργείο Οικονομικών, δύο χρόνια μετά την τοποθέτηση του στην ηλεκτρική καρέκλα της Οδού Νίκης, χωρίς να αποκλείει τη μετακίνηση του στη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η συγκεκριμένη απόφαση, πάντως, δεν αφορά αποκλειστικά στον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών, καθώς ο κ. Σαμαράς δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει τις προθέσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος φέρεται να εισηγείται την παραμονή του Γιώργου Προβόπουλου στη Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ζήτημα περιπλέκεται έτι περαιτέρω, καθώς ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει προιδεάσει πως αναμένει στο Βερολίνο τον κύριο Στουρνάρα στις 11 Ιουνίου, την ώρα, που η αλλαγή φρουράς στην ΤτΕ θα πρέπει να έχει γίνει έως τις 6 Ιουνίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τα μηνύματα από τους πιστωτές μας που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στην παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονομικών, ως του πλέον ενδεδειγμένου προσώπου να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εφ όσον, πάντως, κλειδώσει το σενάριο της αλλαγής φρουράς στο Υπουργείο Οικονομικών – δεν είναι λίγοι όσοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό πως ανασχηματισμός χωρίς αλλαγή του Υπουργού Οικονομικών θα αποστείλει το μήνυμα της ημιτελούς προσπάθειας – το όνομα, που ήδη ακούγεται εδώ και καιρό για διάδοχος του κυρίου Στουρνάρα είναι ο εξ απορρήτων σύμβουλος του κυρίου Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, γνωστός στους εταίρους μας, καθώς συμμετείχε σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πρόσωπο, που διατηρεί καλές σχέσεις και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Δεν αποκλείεται, πάντως, στη θέση του κυρίου Στουρνάρα να τοποθετηθεί βαρύ πολιτικό στέλεχος και ορισμένοι ήδη στοιχηματίζουν υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ενδεχομένως να πλαισιωθεί και από πρόσωπο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανασχηματισμός μετά τις ευρωεκλογές – Πως θα “ρεφάρει” ο Σαμαράς το σκάνδαλο Μπαλτάκου

Πότε θα γίνει ο σαρωτικός ανασχηματισμός – Ποιά τα νεα πρόσωπα που συζητιούνται – Σε ποιούς προς τα “δεξιά” θα κάνει άνοιγμα ο Σαμαράς

Άρχισαν τα παιχνίδια για Πρόεδρο Δημοκρατίας και πρόωρες εκλογές

Όλα τα ονόματα του ανασχηματισμού – Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται – Τι ζητάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τι σκέφτεται ο Αντώνης Σαμαράς

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε