Πολιτική

Του πέρασε του Στουρνάρα παρά τις φωνές! ‘Εβαλε στους πλειστηριασμούς τα τσουχτερά πρόστιμα της εφορίας!

- Δεν αποσύρθηκε το άρθρο για τα τσουχτερά πρόστιμα στους φορολογούμενους για το οποίο έγινε η μεγάλη φασαρία
- Γιάννης Στουρνάρας και  Κωστής Χατζηδάκης αναγκάστηκαν σε αναδίπλωση αλλά όχι για όλα
- Ντόρα Μπακογιάννη: "Οι διατάξεις που σας ανάγκασαν να βάλετε ξεπερνούν και τις αντοχές των πιο καλόπιστων υποστηρικτών της κυβέρνησης"
- "Απίθανο" χαρακτήρισε τον Χάρη Θεοχάρη η Φεβρωνία Πατριανάκου
- «Η Κυβέρνηση δεν σέβεται την λειτουργία του κοινοβουλίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης
- Να μην κλείσει η Βουλή μέχρι τα Φώτα για να έχουμε χρόνο, ζήτησε η Φωτεινή Πιπιλή

Σε άτακτη υποχώρηση οδηγήθηκαν δυο από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης μπροστά στην διακομματική κατακραυγή αφού προσπάθησαν να εξαπατήσουν τους βουλευτές βάζοντας μέσα στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και άσχετες ρυθμίσεις που μάλιστα δεν ήταν μνημονιακές υποχρεώσεις!
Ωστόσο, δεν έκαναν πίσω σε ένα άρθρο για το οποίο υπήρξαν και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις!

Πρόκειται για την φορολογική διάταξη που προβλέπει επιβολή τσουχτερών προστίμων, 10-30%, στους φορολογούμενους οι οποίοι χρωστούν στην εφορία και δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους ακόμη και για διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής.

Ο υπουργός επέμεινε, στη συζήτηση και ψήφιση -με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος- του επίμαχου άρθρου 7 του νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ανάμεσα στις οποίες και οι διατάξεις τα πρόστιμα και τους τόκους που θα επιβάλλονται για ληξιπρόθεσμα χρέη.

Με την επανέναρξη της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου -η οποία είχε διακοπεί, ο κ. Στουρνάρας «πήρε πίσω» τα άρθρα 10, 11 και 13 και τις παραγράφους από 1 έως 18 του άρθρου 9. Το άρθρο 10 που αποσύρθηκε από τον υπουργό αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΠΑΕ προς το Δημόσιο. Το άρθρο 11 που αποσύρθηκε επιφέρει τροποποιήσεις στην Οργάνωση και Λειτουργία του Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών. Το άρθρο 13, που επίσης αποσύρθηκε, προβλέπει ότι η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων συγχωνεύονται σε μια Γενική Διεύθυνση. Ως προς τις παραγράφους του άρθρου 9 που αποσύρθηκαν, αυτές αφορούσαν θέματα του ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, οι διατάξεις που απαλείφονται τώρα -ώστε να διευκολυνθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία επεξεργασίας των υπολοίπων ρυθμίσεων που έχουν προθεσμίες, όπως ο ΚΕΔΕ- θα ενταχθούν στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα έρθει αρχές Ιανουαρίου για τις τράπεζες και είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, των πιστωτικών ιδρυμάτων ή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Ως προς τις διατάξεις που πρέπει να ψηφιστούν επειγόντως, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε επίσης ότι υπάρχει προθεσμία εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ η οποία λήγει 24 Ιανουαρίου του 2014, οι προθεσμίες των ρυθμίσεων του άρθρου 18 λήγουν την 31η Δεκεμβρίου του 2013 και απαιτείται παράταση, οι διατάξεις του ΚΕΔΕ για την είσπραξη εσόδων από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και το άρθρο που αφορά στην ελληνική Προεδρία.

Ειδικά για τις διατάξεις που αφορούν στον ΚΕΔΕ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι έχουν απόλυτη προτεραιότητα διότι ο ΚΕΔΕ πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου του 2014, έχει αλλάξει το παλαιότερο αναχρονιστικό πλαίσιο με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και έχουν προσαρμοστεί οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας στα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ. «Εάν δεν το κάνουμε τώρα, θα δημιουργηθεί ένα κομφούζιο» προειδοποίησε τους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών για την αναγκαιότητα εφαρμογής των νέων διατάξεων από την αρχή του 2014.

Ως προς το επίμαχο άρθρο 7, με το οποίο αλλάζει σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα η διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης οφειλής, ο υπουργός είπε ότι εκσυγχρονίζει το πλαίσιο προστίμων και προσαυξήσεων που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και προειδοποίησε ότι θα ήταν μεγάλο ρίσκο για την είσπραξη εσόδων αν δεν ψηφιστεί τώρα.

Για το άρθρο 6, που ρυθμίζει τα της διοίκησης του επενδυτικού ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι επείγει η ψήφισή του προκειμένου να έχουμε έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και να μην χρειαστεί να πάρουμε μέτρα.

Παρά την απόσυρση διατάξεων από τον κ. Στουρνάρα, η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στις ενστάσεις της.

«Υπερβολικές» χαρακτήρισε τις διατάξεις για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών η Ντόρα Μπακογιάννη και εκτίμησε ότι «10% πρόστιμο είναι αδιανόητο να το καταβάλει κάποιος, έστω και αν χρωστάει λίγα χρήματα».
Αλλά και ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ) σχολίασε ότι τα πρόστιμα είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Τι κι αν έγιναν όμως όλα αυτά; Μετά τις διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομικών, οι δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες συζητείται το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ενέκριναν κατά πλειοψηφία τη συζήτησή του, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς εισήχθη στην Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος και δείχνει κουτοπονηριά εκ μέρους των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης η προσπάθεια να περάσουν μέσα από αυτό το νομοσχέδιο ρυθμίσεις για το ΤΑΙΠΕΔ, για τις ΠΑΕ αλλά και για σημαντικά φορολογικά θέματα!

Οι κύριοι Στουρνάρας και Χατζηδάκης αναγκάστηκαν μπροστά στην οργή βουλευτών από όλα τα κόμματα να αποσύρουν τις ρυθμίσεις – σκούπα αλλά όχι όλες!

Οι καυγάδες

«Γαλάζιοι» βουλευτές επέμειναν στην ανάγκη να αποσυρθούν οι… «περιττές διατάξεις», με τη Ντόρα Μπακογιάννη να ζητά μάλιστα να προσέλθει ο υπουργός Οικονομικών στην Επιτροπή για εξηγήσεις.
Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «οι διατάξεις που σας ανάγκασαν να βάλετε ξεπερνούν και τις αντοχές των πιο καλόπιστων υποστηρικτών της κυβέρνησης».
Η Φωτεινή Πιπιλή πρότεινε να μην κλείσει η Βουλή μέχρι τα Φώτα ώστε «να έχουμε το χρόνο να κουβεντιάσουμε και όχι να φτάνουμε σε… ακραίους χαρακτηρισμούς», όπως είπε, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση της Φεβρωνίας Πατριανάκου, η οποία χαρακτήρισε «απίθανο» τον Γεν. Γραμ. δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρη.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ζήτησε «να αποσυρθούν όσες διατάξεις δεν είναι επείγουσες».
Ο Κώστας Μαρκόπουλος είπε: «Αδικείτε την προσπάθεια που κάνει ο υπουργός όταν μέσα στο νομοσχέδιο ευνοείτε τις ΠΑΕ».

Επιφυλακτικός ως αρνητικός εμφανίστηκε ο Πάρις Κουκουλόπουλος. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι: «Έτσι όπως φέρνει το νομοσχέδιο ευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατίας».

«Η Κυβέρνηση δεν σέβεται την λειτουργία του κοινοβουλίου» δήλωσε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραίτης, καταγγέλοντας πως ενώ περίμεναν ρύθμιση για πλειστηριασμούς, τελικά πήραν στα χέρια τους πολυνομοσχέδιο…

«Δεν είναι δικαιολογία ότι για να μην περάσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το φέρνω στο παρά πέντε… Υπάρχει μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη 6 μήνες, και δεν μπορεί στο παρά ένα να νομοθετούμε» είπε, ζητώντας να επικεντρωθούν στο θέμα πλειστηριασμών και τα υπόλοιπα να έρθουν σε άλλο νομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χατζηδάκης: Μεταξύ τρόικας και…ΠΑΣΟΚ

Κατασχέσεις καταθέσεων χωρίς προειδοποίηση! Ένας μήνας προθεσμία για να γλιτώσει ο οφειλέτης το σπίτι του – Εξοντωτικό το νέο ποινολόγιο της εφορίας

Χατζηδάκης στον ΣΚΑΙ: Εμείς προστατεύουμε τους φτωχούς και τους ασθενείς και η Αριστερά τους υπόλοιπους

Όλο το σχέδιο για το πώς θα γλιτώσουν οι πολίτες τα σπίτια τους από τους πλειστηριασμούς – Έχουν μόνο ένα μήνα προθεσμία

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για υπερκομματική στήριξη της Λούκας Κατσέλη και στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ
Η τακτική της πίεσης προς τα αλλά κόμματα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη εμφανίζεται να συγκεντρώνει 40 με 41 ψήφους - ενώ του ΠΑΣΟΚ περίπου 33 με 34
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για υπερκομματική στήριξη της Λούκας Κατσέλη και στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ