Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο εντός της ημέρας ή το αργότερο τα ξημερώματα, ώστε να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τρίτη και να έχει ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη. Ημερομηνία – ορόσημο είναι η 20η Αυγούστου, καθώς πρέπει να πληρωθεί η δόση προς την ΕΚΤ, ενώ έπεται το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αρκετά “καυτά” ζητήματα ενδέχεται να συζητηθούν τον Οκτώβριο.
Άμεση είναι και η ανάγκη των τραπεζών που θα χρειαστούν περίπου 10 δισ. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίησή τους εντός του 2015. Περίπου 4 δισ. έχει ανάγκη η Ελλάδα για την κάλυψη μέρους των ληξιπρόθεσμών οφειλών του κράτους προς την αγορά.
“Αγκάθια” όπως τα “κόκκινα δάνεια”, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων εξακολουθούν να αποτελούν τα πιο σημαντικά εμπόδια για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση είναι αντίθετη στην πώληση των δανείων σε funds, ενώ όσον αφορά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο οι δανειστές θέλουν να έχει τη μορφή του ΤΑΙΠΕΔ, η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη δημιουργία ενός υπερ-Ταμείου Δημόσιου Πλούτου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με δυο άρθρα: η δανειακή σύμβαση με προσάρτηση το νέο μνημόνιο και το δεύτερο άρθρο τα προαπαιτούμενα.
Για τις 100 δόσεις φαίνεται να υπάρχει συμφωνία σε αύξηση επιτοκίου από το 3% στο 5% για όσους έχουν χρέος πάνω από 5.000 ευρώ. Για τα ποσά κάτω από 5.000 ευρώ (αρχική οφειλή) μπαίνουν κριτήρια προκειμένου να διατηρηθεί το επιτόκιο στο 0% όπως σήμερα: α) να είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, β) να έχει ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ και γ) το χρέος όταν ξεκινούσε η υπαγωγή στη ρύθμιση να μην υπερβαίνει το 50% του ετήσιου εισοδήματός του. Αν δεν πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια επιβάλλεται επιτόκιο 5%.
Μια ακόμα αλλαγή αφορά σε μείωση αριθμού δόσεων για όσους έχουν συγκεκριμένο όριο εισοδήματος το οποίο δεν έχει κλειδώσει ακόμα.
Οι δανειστές θέλουν να μπει ρύθμιση που σε βγάζει εκτός 100 δόσεων για όσους δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Στο θέμα αυτό η ελληνική πλευρά απαντά ότι υπάρχει θέμα συνταγματικότητας.
Όσον αφορά τον ΦΠΑ, το μοσχαρίσιο κρέας πάει στο 13% από 23% και σε «αντάλλαγμα» ο φόρος στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πάει στο 23%.
Οι πρόωρες συντάξεις μπαίνουν και βγαίνουν στην λίστα των προαπαιτούμενων.
Σε ότι αφορά την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για την οποία ζητούσαν οι δανειστές μείωση του ανώτατου συντελεστή 8%, η κυβέρνηση το απορρίπτει γιατί είναι θέμα «ταξικό».
Επίσης, έχει συμφωνηθεί η αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο σε δυο δόσεις τον προσεχή Οκτώβριο και τον Οκτώβριο του 2016
Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών διεκόπησαν για λίγες ώρες, νωρίς το απόγευμα, προκειμένου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Έχουμε μια συζήτηση με τους θεσμούς που πάει αρκετά καλά. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα που θέλουν να τα συζητήσουμε ξανά και ξανά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε μία συμφωνία» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών αν η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί μέχρι αύριο το πρωί, είπε «δεν ξέρω αν θα είναι αύριο το πρωι, αλλά σύντομα, θα είναι σύντομα».
Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι ψηφισμένη στο τέλος της εβδομάδας, είπε «θα το δούμε και αυτό, και την διαδικασία, τώρα εγώ κοιτάζω άλλα πράγματα, η διαπραγμάτευση πως θα πάει μετά στην Βουλή και με ποια διαδικασία, θα το δούμε».
Αναφορικά με τις δηλώσεις από την Γερμανία, ο κ. Τσακαλώτος είπε «εμείς έχουμε μια στοχοπροσήλωση που έλεγαν οι παλιοί αριστεροί για την συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς γι’ αυτόν τον στόχο».
Ερωτηθείς για όσα λέγονται περί συμφωνίας-γέφυρας, είπε «ελπίζω όλοι να είναι εντός του πνεύματος που ήταν αυτή η συμφωνία (σ.σ των Βρυξελλών) και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς για να έχουμε αυτήν την συμφωνία».