Πολιτική

Τρία τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος: “ναι ή όχι” στη σύμβαση, στην Ευρώπη ή στο ευρώ – Με τα συμφέροντα τα έβαλε ο Γιώργος πριν την ψήφο εμπιστοσύνης

- Λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση θρίλερ
- Διαφοροποιήθηκαν Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος και Σκανδάλιδης
- Αποφάσισαν να συνεδριάσει ξανά η ΚΟ για να... μιλήσουν και οι βουλευτές
- Παπανδρέου: «Στα όρια μια θεσμικής εκτροπής ΝΔ, ΛΑΟΣ και Ντόρα»
- Ήξεραν οι Ευρωπαίοι για το δημοψήφισμα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό
-Τι είπε για τα «κατεστημένα συμφέροντα»

Αποφασισμένος να προχωρήσει στο δημοψήφισμα που λίγο έλειψε να… ρίξει την κυβέρνηση του είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και αυτό το έκανε σαφέστατο και στη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Και επιμένει παρά τις διαφωνίες που εξέφρασαν ανοιχτά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του. Μπορεί η… τρόικα και ο Κώστας Σκανδαλίδης να απέφυγαν τη σύγκρουση με τον πρωθυπουργό να την απέφυγαν, αλλά τη διαφωνία τους και για το χρόνο και για τον τρόπο ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, την εξέφρασαν.

Το δίλημμα στο δημοψήφισμα δεν είναι «αυτή ή άλλη κυβέρνηση», αλλά «ναι ή όχι στη σύμβαση», «ναι ή όχι στην Ευρώπη», «ναι ή όχι στο ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και εξαπέλυσε επίθεση σε «κατεστημένα συμφέροντα» και όσους διαφώνησαν με την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά οικονομικών και άλλων συμφερόντων, αλλά και κατά κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως κατά της ΝΔ. Όπως τόνισε «ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, μαζί με κατεστημένα συμφέροντα, έκανε κάθε προσπάθεια να αποδομήσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής», είπε, σημειώνοντας ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας της απόφασης.

Όλοι θέλουν να εφαρμοστεί η συμφωνία αλλά κρύβονται πίσω από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκαλώντας διάλυση παντού, πρόσθεσε και για ακόμη μια φορά διέψευσε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Κατήγγειλε τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ και τη Ντόρα Μπακογιάννη ότι «κινούνται στα όρια μια θεσμικής εκτροπής», παροτρύνοντας ανοιχτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Παρασκευής.

Έθεσε το ερώτημα: «τι άλλαξε και «λύσσαξαν» τα άλλα κόμματα καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή, η οποία θα έπρεπε, τουλάχιστον, να συζητηθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα»; Και έδωσε την απάντηση: «Είναι σαφές τι άλλαξε. Καταρχήν, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή».

Στηρίζουν… διαφωνώντας!
Στις 3 τα ξημερώματα τελείωσε τελικά η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δίνοντας ομόφωνη στήριξη στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Μόνο που από την «ομόφωνη» -κατά τ’ άλλα- στήριξη ξεχώρισαν οι αποστάσεις της ομάδας των τριών (Ραγκούσης, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου) αλλά και του Κώστα Σκανδαλίδη. Αντίθετα, υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκαν Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας, Πάνος Μπεγλίτης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Πως μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια, διερωτήθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος και επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση, αφού πρώτα γίνει γνωστό το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Η Άννα Διαμαντοπούλου κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος σε αυτή τη φάση και φέρεται να είπε πως η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η δημόσια υποστήριξή της από τα κυβερνητικά στελέχη.

Η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Ραγκούση. Έκρινε δε ότι με την απόφαση για δημοψήφισμα με αντικείμενο την επικύρωση από τον λαό της δανειακής σύμβασης, για πρώτη φορά συνομολογείται επίσημα ότι υφίσταται ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, από την μεριά του, έθεσε το θέμα της έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. «Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι», φέρεται να τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπουργική επιτροπή θα αποφασίσει το πως και το πότε

Ξημερώματα Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου για τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Βασική προϋπόθεση για την όσο το δυνατόν συντομότερη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας των Βρυξελλών, ώστε να ξέρει και η κυβέρνηση τι ερώτημα θα θέσει στο δημοψήφισμα.

Ελπίδα της κυβέρνησης είναι να στηθούν οι κάλπες μέχρι το τέλος του χρόνου. Υπουργική επιτροπή θα επεξεργαστεί τις τεχνικές διαδικασίες, το χρόνο διεξαγωγής και το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες και μετά θα κάνει τις εισηγήσεις της στο υπουργικό Συμβούλιο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να δώσει το λόγο αυτή τη φορά στους βουλευτές. Θα γίνει νέα συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι βουλευτές.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου έγινε αναλυτική συζήτηση για τις ραγδαίες εξελίξεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά την ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιμένει ο Γ. Παπανδρέου στο δημοψήφισμα παρά τις αντιδράσεις – Χλιαρές αντιδράσεις από υπουργούς

Μίνι Σύνοδος Κορυφής αύριο στις Κάννες για την Ελλάδα! – Καλούν τον Γιώργο για εξηγήσεις οι G20

Η Καϊλή θα ρίξει την κυβέρνηση; – «Θα προτάξω το εθνικό συμφέρον από το κομματικό»

Να πάρει ΤΩΡΑ πίσω ο Παπανδρέου την απόφασή του πριν να είναι πολύ αργά

Διαφοροποιήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος

‘Ολα τα σενάρια: Πρόωρες εκλογές ή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με νεο πρωθυπουργό;

«Παραιτηθείτε κύριε πρωθυπουργέ» – Επιστολή «βόμβα» 6 στελεχών του ΠΑΣΟΚ

Σαμαράς: θα εμποδίσω πάση θυσία το δημοψήφισμα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης των βουλευτών της Ν.Δ.

Στήνουν κάλπες για δημοψήφισμα – Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε ο πρωθυπουργός – «Πάγωσε» την Ευρώπη η πρωτοβουλία Παπανδρέου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
«Η κυρία Δάφνη Σημίτη είναι ένας αξιοπρεπής και περήφανος άνθρωπος, που ακολουθεί τον νόμο και δεν ζητά χατηράκια», επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, η συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
Κώστας Σημίτης: Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού