Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

“Τριπλό τόλουπ” από Λαγκάρντ! Δεν χρειάζεται κούρεμα του χρέους – Το μυστικό σχέδιο του Μαξίμου και το ενδεχόμενο μικρού Μνημονίου με ΔΝΤ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Κι όμως η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει πως δεν είναι αναγκαίο ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους!
– Όλα αυτά την ώρα που -υποτίθεται- ήταν ο μοναδικός σύμμαχος της Ελλάδας στον στόχο αυτό που αποτελεί και το “τοτέμ” του Μεγάρου Μαξίμου
– “Υπάρχουν κι άλλες λύσεις” λέει η επικεφαλής του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που “είναι αναγκαία”
– Εξοστρακισμός του ΔΝΤ η απάντηση της κυβέρνησης!
– Πως και γιατί σκέφτονται ότι μπορούν να κλείσουν γρήγορα την αξιολόγηση και χωρίς το Ταμείο
– Η σημασία των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα και όλο το καταιγιστικό παρασκήνιο

Στην Ευρώπη δεν θέλουν… ούτε να το ακούνε. Ο λόγος για το ενδεχόμενο ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους, που ταυτόχρονα αποτελεί και τον απόλυτο στόχο, τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προσωπικά. Άλλωστε έχει πει ότι θα φορέσει και γραβάτα αν τα καταφέρει…

“Δεν είναι μονόδρομος το κούρεμα” λέει η Λαγκάρντ!

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν το μόνο κομμάτι της… εξίσωσης των Θεσμών που τουλάχιστον δεν απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο σήμερα η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζει πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει και με… άλλους τρόπους, πέραν του “κουρέματος”.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το Reuters, η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται μία ελάφρυνση του χρέους της, ωστόσο “αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ένα κούρεμα”. Συμπλήρωσε ακόμη πως το ΔΝΤ θα ήταν ανοιχτό στο ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών λήξης, στο ενδεχόμενο προσωρινής διακοπής αποπληρωμών, ήσ το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου για το χρέος.

Παράλληλα το “αφεντικό” του Ταμείου ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από την τρόικα, όμως η συμμετοχή του θα εξαρτηθεί αναλόγως της αναδιάρθρωσης που θα γίνει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. “Δεν θα αποχωρήσουμε. Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις δεσμεύσεις που θα λάβει η Ελλάδα και τις δράσεις των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Η στρατηγική του Μαξίμου

Είναι προφανές ότι μέσα από τις συναντήσεις του με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάρτιν Σούλτς, ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στη συμμαχία, στην πολιτική στήριξη και στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς τις ακραίες και σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση θέλει να ξεφορτωθεί το ΔΝΤ που παίζει τον ρόλο του… “κακού μπάτσου”

Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί διακαώς πλέον τον…”εξοστρακισμό” του Ταμείου από τη στιγμή που έχει οπισθοχωρήσει από την αρχική του θέση περί “κουρέματος” του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και επειδή δεν πρόκειται να “χαλαρώσει” τις απαιτήσεις του, επενδύοντας έτσι σε μια “λύση”, αφενός ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών και αφετέρου “μη εξόδου” του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία κ.α. δεν επιθυμούν προς το παρόν κάτι τέτοιο.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση και με το ΔΝΤ σε ρόλο “κακού μπάτσου” θεωρεί ότι μπορεί να καταρτιστεί με τους Ευρωπαίους δανειστές ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο θα βάζει τέλος στο θρίλερ της πρώτης αξιολόγησης με….”αστερίσκους” τις επιφυλάξεις και τα μέτρα που ζητά να ληφθούν το ΔΝΤ παραπέμποντας στο κοντινό μέλλον για την υλοποίησή τους!

Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο απέχει από τις αρχικές προθέσεις και προσδοκίες της κυβέρνησης για “λύση-πακέτο εδώ και τώρα” ωστόσο στην παρούσα συγκυρία μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές, αναμένοντας και τις εξελίξεις γενικότερα στην Ευρώπη, αν και ενδεχομένως “φωτογραφίζει” κατά τους επικριτές του εντός και εκτός κυβέρνησης το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου με το ΔΝΤ εν ευθέτω χρόνω.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε