Σάββατο, 6 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Τρόϊκα: Ξεχάστε την διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους

Τρόϊκα: Ξεχάστε την διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους

Για ακόμα μια φορά η τρόικα δημιουργεί εντάσεις και εκνευρισμό τραβώντας την κατάσταση στα άκρα. Αυτή την φορά διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι για να δεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014 θα πρέπει να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Σήμερα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έδειξε αποφασισμένος να μην αλλάξει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της γι’ αυτό το θέμα.

«Δεν αλλάζει ότι θα δοθεί το 70% της υπέρβασης» είπε και πρόθεσε: «Αυτό θα συζητηθεί μόλις επιστρέψει η τρόικα. Τους έχουμε πει ποιους θέλουμε και ποιους μπορούμε να βοηθήσουμε αλλά δεν έχουν απαντήσει».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «η τρόικα ζητάει η υπέρβαση στο πλεόνασμα του 2013 να διανεμηθεί με βάση την εκτίμηση για την υπέρβαση που θα έχουμε για το 2014».

Σύμφωνα με το Μνημόνιο υπάρχει η δυνατότητα διανομής υπό μορφή κοινωνικού μερίσματος του 70% της υπέρβασης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Αν για παράδειγμα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι 1,5 δις ευρώ, θα μπορούσε να μοιραστεί περίπου 1 δισ ευρώ.

Όσον αφορά στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των βασικών μισθών». Όμως, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού». Ως παράδειγμα, ο ίδιος παράγοντας, έφερε τα οδοιπορικά που λαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων (μηχανικοί για οδοιπορικά λαμβάνουν ποσό 56 ευρώ, οι ελεγκτές του ΓΛΚ ποσό 59 ευρώ, του ΕΛΓΑ ποσό 40 ευρώ, του ΟΠΕΚΕΠΕ ποσό 94 ευρώ, κλπ). «Ορθώς παίρνουν τα έξτρα αλλά πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, θα πρέπει, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να υπάρχει «σύνδεση απολαβών με την αξιολόγηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρωτογενές πλεόνασμα 2 δις

Η τρόικα τα θέλει όλα και η Ελλάδα ξεμένει από χρόνο

”Ζούμε το τέλος της κρίσης’

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε