Πολιτική

Τρόικα προς κυβέρνηση: Έπρεπε να είχατε διώξει χθες επίορκους και κοπανατζήδες! – Τι θα πει την Κυριακή ο Σαμαράς στους τροικανούς

- Απολύσεις και συγχώνευση Eurobank - Εθνικής τα δύο μεγάλα "αγκάθια" με την τρόικα
- Οι δανειστές θέλουν να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank
- Όλη η κόντρα Μανιτάκη - Στουρνάρα! - "Να βάλει ο Στουρνάρας την υπογραφή του στις απολύσεις"
- Σαμαράς: Ο Μανιτάκης έχει τη στήριξη του Κουβέλη και παραμένει
- Γιατί ο Μανιτάκης αρνήθηκε να απολύσει 1.000 επίορκους και να προσλάβει νέους μέσω ΑΣΕΠ

Οι απολύσεις από το Δημόσιο και οι ενστάσεις της τρόικας για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, παραμένουν τα δύο μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας. Και οι δύο πλευρές έχουν αποδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να βρεθεί μία «μέση οδός».

Όσο για το χαράτσι που αποτελεί επίσης σημαντικό “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη ότι η τρόικα μπορεί να πεισθεί από την πρόταση για τον «νέο φόρο» στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει φέτος το ειδικό τέλος, γεγονός που θα απομακρύνει την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2013.

Απολύσεις στο Δημόσιο τώρα ζητάει η τρόικα

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επανήλθε με πιο σκληρές προτάσεις για απολύσεις! Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τις απολύσεις 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2014, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και το πλάνο της διαθεσιμότητας. Μάλιστα, η τρόικα δεν δέχεται ότι είναι σημαντική η αντικατάσταση των περίπου 1.000 επίορκων υπαλλήλων με άλλους, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης».

Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο παραλίγο να προκαλέσει ακόμη και ενδοκυβερνητικό ρήγμα, αφού εξαιτίας του οποίου ξέσπασε κόντρα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, μετά την απόφαση της τρόικας να “δώσει κίτρινη κάρτα” στον κ. Μανιτάκη και να συνεχίσει τις διαπραγματέυσεις για τις απολύσεις με τον κ. Στουρνάρα. Μάλιστα, πηγλες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκειά τους λέγοντας χαρακτηριστικά “να βάλει ο Στουρνάρας τη δική του υπογραφή στις απολύσεις”. Η τρόικα πάντως απορρίπτει το σχέδιο κινητικότητας του Αντώνη Μανιτάκη αλλά από την άλλη ο πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, αποφάσισε να παραμείνει ο Μανιτάκης, ειδικά μάλιστα  όσο έχει τη στήριξη του κ. Κουβέλη. Ο πρωθυπουργός, για να αντιμετωπίσει το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες σκοπέυει να ζητήσει από την τρόικα χρόνο μέχρι το Μάιο, οπότε και θα παρουσιάσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν ανά οργανισμό.

Μεταξύ άλλων, αξίζει να σημειωθεί, πως ο κ. Μανιτάκης δέχτηκε πρόταση από την τρόικα να απολύσει άμεσα 1.000 επίορκους και να τους αντικαταστήσει με προσλήψεις(!) μέσω ΑΣΕΠ. Ωστόσο ο κ. Μανιτάκης δεν δέχτηκε ούτε αυτήν την πρόταση προβάλλοντας ως επιχείρημα τα πειθαρχικά συμβούλια που καθυστερούν αν συνεδριάσουν και να αποφασίσουν.

Συγχώνευση Eurobank – Εθνικής Τράπεζας

Για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, την οποία η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα, η τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί και ότι δεν θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι μετά την ανάληψη των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιως, πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank και, επίσης, το θέμα είναι εάν χρειάζεται να δημιουργηθεί ή όχι ένας νέος πόλος στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Τι θα γίνει με το χαράτσι

Οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ευελπιστούν από την άλλη πλευρά, ότι τείνει να μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, μέσω των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και των εισπράξεων από το ειδικό τέλος επί των ακινήτων. Ειδικά για το τελευταίο, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τον «νέο φόρο», προκειμένου (με τις καλύτερες των προβλεπόμενων εισπράξεων από το ειδικό τέλος) να κλείσει κατά 200 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό.

Δείτε το βίντεο

Σημειώνεται ότι, κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται πως έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και ως την εκταμίευση των επόμενων δόσεων (2,8 δισ. ευρώ ως «υπόλοιπο» του περασμένου Δεκεμβρίου, που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Μάρτιο και 6 δις. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2013). Η ελληνική πλευρά επιζητεί να επιλύσει άμεσα το θέμα με τους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου (ίσως και με τηλεδιάσκεψη) και τα 6 δισ. ευρώ τον Μάιο. Αντίθετα, οι δανειστές θεωρούν ότι όλα τα ζητήματα αποτελούν «πακέτο» (οπότε η οποιαδήποτε εμπλοκή σε ένα θα δημιουργήσει συνολικό κώλυμα) και να εγκριθεί η εκταμίευση και των 8,8 δισ. ευρώ μαζί (πιθανόν στο Eurogroup στις 13 Μαΐου).

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν έως τις 20 Μαΐου (οπότε λήγει ομόλογο του Δημοσίου) και εκ του λόγου αυτού δεν δημιουργείται ιδιαίτερη ανησυχία.

Για αύριο στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ενδέχεται να μετατεθεί κατά λίγες ώρες εάν απαιτηθεί να προηγηθεί νέα επαφή των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τρόικα ανέβαλε τη συνάντηση με τον Στουρνάρα – Αύριο βλέπουν Σαμαρά οι τροϊκανοί

Η «διαθεσιμότητα» Μανιτάκη έφερε τρικυμία στην κυβέρνηση – «Δεν τίθεται θέμα» διαβεβαίωσε ο Σαμαράς τον Κουβέλη

Σε “διαθεσιμότητα” ο Μανιτάκης – “Να υπογράψει ο Στουρνάρας τις απολύσεις στο Δημόσιο”

Έχουμε 200.000 εκπαιδευτικούς και οι 5.000 δεν διδάσκουν λόγω ψυχολογικών προβλημάτων – Ελεγκτές “χτενίζουν” το Δημόσιο να βρουν τους κοπανατζήδες

Ψυχάρης σε Μανιτάκη: Κινδυνεύεις να μείνεις στην ιστορία ως ο υπουργός – προστάτης των επίορκων των κοπανατζήδων και των τεμπέληδων

Δημόσιο: θέλει απολύσεις, όχι διαθεσιμότητα η τρόικα

Οι φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ πρέπει μέχρι αύριο να γνωστοποιήσουν τις ανάγκες τους για αποφοίτους

Δημόσιο: δεν θέλει επιπλέον αποχωρήσεις υπαλλήλων η τρόικα


Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα