Για καταληψίες των των δημόσιων συχνοτήτων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ προτείνοντας οκτώ άξονες αλλαγών για τη ριζική αλλαγή του τοπίου.
Βάσει αυτών των αλλαγών οι αδειοδότηση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα πέντε έτη και η άδεια θα μπορεί να ανακαλείται από το ΕΣΡ. Ταυτόχρονα θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια μη εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοινωνικές οργανώσεις και φορείς. Αντίστοιχη πρόβλεψη και για περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Σε ό,τι αφορά στο ραδιόφωνο στα κριτήρια για την απόκτηση της άδειας περιλαμβάνονται προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αποκλείονται από τους διαγωνισμούς α) όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους. β) όσες δε τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα. γ)όσες δεν τηρούν κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Παράλληλα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός του χάρτη ραδιοσυχνοτήτων και πρόβλεψη ώστε ο πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας να μη ταυτίζεται με το πάροχο περιεχομένου, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και πρόβλεψη στις μεταβατικές διατάξεις για καταβολή των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995.
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει με κανέναν βεντέτα ούτε κινείται εκδικητικά , αντίθετα όπως τόνισε “φιλοδοξούμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το σάπιο σύστημα. Να βάλουμε ένα τέλος στη διαπλοκή”.
Αναφερόμενος μάλιστα στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης με τα χρέη προς Ταμεία και Δημόσιο, ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε σε «μία σειρά από όπλα που προσφέρει και το υπάρχον νομικό πλαίσιο αλλά και ιδέες για μεταρρυθμίσεις που θα βάζουν μία τάξη στο χάος».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρξει ενεργοποίση των διατάξεων που προβλέπουν ανακεφαλαιοποίηση των ζημιογόνων επιχειρήσεων, αλλά και εκείνων που επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος να διενεργεί ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των Ομίλων και των επιχειρήσεων ενημέρωσης ώστε να είναι διαφανείς και γνωστές σε όλους οι ροές του χρήματος.
Ταυτόχρονα, όπως πρότεινε θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει τη δημιουργία συνεργατικών δημοσιογραφικών εγχειρημάτων.
“Αυτό θα δώσει νέα πνοή στο χώρο και θα δημιουργήσει τη δυνατότητα για πραγματική πολυφωνική έγκυρη ενημέρωση μακριά από οικονομικές εξαρτήσεις και εξυπηρετήσεις συμφερόντων”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Αναφορικά με τη δημόσια τηλεόραση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως πρέπει να απεγλωβιστεί απ’ τον κυβερνητικό έλεγχο και να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό και την υλικοτεχνική της υποδομή. Παράλληλα όπως τόνισε πρέπει να αυξηθεί και ο έλεγχος των προμηθειών και των εξωτερικών παραγωγών που αποτελούν πραγματικό αγκάθι για την ΕΡΤ και μηχανισμό εξυπηρέτησης συμφερόντων.
Διαβάστε επίσης:
Το άνοιγμα Βενιζέλου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκλογικός νόμος και το αντιρατσιστικό