Πολιτική

Τσίπρας: Εθνικής σημασίας το θέμα της ΔΕΗ – Να συγκροτηθεί παλλαϊκό μέτωπο

Η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ για τη «μικρή ΔΕΗ» δεν είναι «ιδεολογική ή πολιτική» ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις γενικά των δημόσιων οργανισμών, αλλά «πρόκειται για ένα εθνικής σημασίας θέμα», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα TVXS, και υπογραμμίζει την ανάγκη συγκρότησης ενός παλλαϊκού μετώπου «ανεξάρτητα από πιθανές διαφορετικές οπτικές».

Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι, 64 χρόνια μετά την ίδρυση της ΔΕΗ, εκποιεί τα «φιλέτα» της Εταιρείας και προωθεί το νομοσχέδιο «στο θερινό τμήμα των 100 βουλευτών, μέσα από διαδικασίες-εξπρές», προκειμένου «να αποκρυφτεί ένα μεγάλο εθνικής σημασίας θέμα από το λαό, αλλά και από το σύνολο των βουλευτών»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση της ΔΕΗ, το 1950, όταν το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις 385 ιδιωτικές εταιρείες, λόγω πρώτων υλών, ήταν μεγάλο, και γι’ αυτό ηλεκτρισμό είχε μονάχα το 55% του πληθυσμού και σημειώνει: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι αν δεν είχαν επιλεγεί τότε η λύση της ΔΕΗ κι άφηναν αυτό το μοντέλο στο οποίο σήμερα θέλουν να μας γυρίσουν πίσω, αυτό το θαύμα δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί».

Προσθέτει δε ότι η δημιουργία δημόσιου φορέα αφενός επέτρεψε την «ενοποίηση της παραγωγής σε ένα ενιαίο διασυνδεδεμένο δίκτυο ώστε τα φορτία να επιμερίζονται σε εθνική κλίμακα» και αφετέρου «τον επιμερισμό του κόστους ανάμεσα στις κερδοφόρες και τις ζημιογόνες περιοχές της χώρας», αλλά κυρίως επέτρεψε την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, που «απαιτούσε τεράστιες επενδύσεις» και «κανένας ιδιώτης δε θα επέλεγε ή δεν θα μπορούσε να κάνει».

Τέτοιες επενδύσεις χρειάζονται και σήμερα, αναφέρει ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό το δίκτυο της ΔΕΗ, και παράλληλα σημειώνει πως χρειάζεται να διατηρηθεί μια επιχείρηση η οποία «όχι μόνο θα παράγει και θα μεταφέρει το ρεύμα, αλλά θα μπορεί να ασκεί και κοινωνική πολιτική».

Γι’ αυτό, «δεν υπερασπιζόμαστε -όπως κάποιοι λένε- μια συντεχνία εργαζομένων που ασχολούνται μόνο με το να υπερασπιστούν κάποια προνόμια», αλλά «το ιερό δικαίωμα των εργαζόμενων στην εργασία» και «το δικαίωμα του ελληνικού λαού να διατηρήσει τον έλεγχο και την ιδιοκτησία μιας επιχείρησης που στήθηκε από το δικό του υστέρημα και το δικό του ιδρώτα, πριν από 64 χρόνια», υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας.

Και καταλήγει: «Στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν πρόκειται για μια αντίθεση ιδεολογική ή πολιτική που μπορεί να έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις, γενικά και αόριστα, δημόσιων οργανισμών. Εδώ πρόκειται για ένα εθνικής σημασίας θέμα. Γι αυτό τον λόγο, ανεξάρτητα από πιθανές διαφορετικές οπτικές που μπορούμε να έχουμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε μια σειρά από ζητήματα, ακόμα και στο μείζον θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού, στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, για την υπεράσπιση της ΔΕΗ που έχει στρατηγική σημασία για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι ιστορική μας υποχρέωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Α. Τσίπρας καλεί τους Ισπανούς να ιδρύσουν τον ισπανικό ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας “συγκεντρώνει” Κουβέλη, Κουτσούμπα και Καμμένο για τη ΔΕΗ

“Πόρτα” Κουτσούμπα σε Τσίπρα για το δημοψήφισμα

Δ.Σταμάτης: Ο Τσίπρας θέλει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία παριστάνοντας τον επαναστάτη του διακόπτη

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα