Η συνάντηση που θα ξεκινήσει στις 11.30 ώρα Ελλάδας, πραγματοποιείται στο προεδρικό Μέγαρο. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 14.30, σύμφωνα δε με την ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Φρανσουά Ολάντ θα προβεί σε δηλώσεις μετά την αποχώρηση των προσκεκλημένων, στις 14.45.
Εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν σε αυτήν τη συνάντηση εργασίας περί τους 15 πολιτικούς αρχηγούς, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μούσκατ, ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ο ηγέτης του Εργατικού Ολλανδός Ντέρικ Σάμσον.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Φιλοδοξία του Γάλλου Προέδρου είναι να «επαναπροσδιορίσει το σχέδιο για μια Ευρώπη, που έχει βυθιστεί σε μια ανησυχητική κατάσταση από τα τρέχοντα προβλήματα, όπως η προσφυγική κρίση, η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη», σύμφωνα με δηλώσεις του προεδρικού περιβάλλοντος.
Η πρόσκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα σχολιάζεται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, όπως στον ιστότοπο Euractiv France: «Η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν τη συνάντηση που ονομάζεται συνάντηση σοσιαλδημοκρατών, αποτελεί ενδιαφέροντα πολιτικό ελιγμό, τη στιγμή που ο Γάλλος Πρόεδρος δεν σταματά να κάνει υποχωρήσεις στη Δεξιά. Η Γαλλία έχει αναπτύξει μια ειδική σχέση με τον Έλληνα ηγέτη, κυρίως κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Ένα συγκεκριμένο επεισόδιο “έδεσε” τα δύο μέρη: Ο Γάλλος Πρόεδρος επενέβη τα ξημερώματα της 14ης Ιουλίου για να διατηρηθούν οι συνομιλίες».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν δίστασε, πάντως, με την ευκαιρία χθεσινής συνέντευξης Τύπου, να εκφράσει την ανησυχία του για τον δρόμο που ακολουθούν πολλοί σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, «είτε από επιλογή είτε από αναγκαιότητα», όπως είπε.
«Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο, παρά ποτέ να επιστρέψει στην ιστορική της κοίτη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ