Πολιτική

Τσίπρας – Ιερώνυμος: Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες Μαξίμου

- Μακριά από τις... κάμερες η συνάντηση κυβέρνησης - Εκκλησίας στο Μέγαρο Μαξίμου που έφερε συμβιβασμό και ανακωχή
- Δυσφορία για τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην Ιερά Σύνοδο για την Αριστερά
- Υπόσχεση Φίλη να «διορθώσει» τη δήλωση περί «συμβολής της εκκλησίας στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας»
- Παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου κατά τη διάρκεια της συζήτησης
- Στο τέλος το κλίμα... χαλάρωσε τόσο πολύ που Αλέξης Τσίπρας εξιστόρησε τη σχέση που είχε ως παιδί με την εκκλησία

Η δυσφορία για τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην Ιερά Σύνοδο για την Αριστερά , η στάση του Νίκου Φίλη που υποσχέθηκε να «διορθώσει» τη δήλωση περί «συμβολής της εκκλησίας στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας» και οι παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου. Τι έγινε μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Τετάρτης (05.10.2016) και έφερε την… ανακωχή ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία. Το κλίμα… χαλάρωσε τόσο πολύ που Αλέξης Τσίπρας εξιστόρησε τη σχέση που είχε ως παιδί με την εκκλησία.

Η πληροφορία, λίγο πριν ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη και έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου, την οποία είχε ζητήσει εκτάκτως ο δεύτερος για να λυθεί το θέμα με το μάθημα των Θρησκευτικών, πως δόθηκε εντολή στην κάμερα της ΕΡΤ να αποχωρήσει προκάλεσε αίσθηση.

Οι πόρτες έκλεισαν και πέρα από τις απαραίτητες φωτογραφίες στο τραπέζι της συζήτησης δεν υπήρξε άλλη εικόνα από την συνάντηση κορυφής Πολιτείας – Εκκλησίας. Με τον πρωθυπουργό στην κεφαλή του τραπεζιού και δίπλα του τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, τον κυβερνητικό του εταίρο και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και την κυβερνητική εκπρόσωπο από τη μια πλευρά και από την άλλη τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους Μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιο, Φθιώτιδος Νικόλαο, Μεσογαίας Νικόλαο και τον νομικό σύμβουλο της Ιεραρχίας, Θεόδωρο Παπαγεωργίου.

Η συνάντηση για να «σπάσει» ο πάγος κράτησε σχεδόν δυο ώρες με τις δυο πλευρές να συμφωνούν τελικά στη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία.

Όπως αναφέρει το vima.gr, από πλευράς κυβέρνησης τονίστηκε ότι δεν γίνεται να ακυρωθεί η εγκύκλιος για το πρόγραμμα διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών. Δόθηκε όμως η υπόσχεση πως θα γίνουν βελτιώσεις και στο τέλος του σχολικού έτους θα γίνει συνολική αξιολόγηση και διορθώσεις επί του μαθήματος.

Το λόγο πήραν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας από πλευράς κυβέρνησης και ο Αρχιεπίσκοπος με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας από πλευράς Εκκλησίας, με τον Πάνο Καμμένο να κάνει παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλευρά της Εκκλησίας διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη «περί συμβολής της Εκκλησίας στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας» αλλά και γιατί, όπως θεωρεί, ο υπουργός Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει το πρόγραμμα για τη διδασκαλία των θρησκευτικών χωρίς να υπάρχει τελική συνεννόηση με την Εκκλησία.

Από πλευράς κυβέρνησης εκφράστηκε δυσφορία για τα όσα ελέχθησαν στην Σύνοδο της Ιεραρχίας για την Αριστερά, ενώ τονίστηκε πως όσον αφορά στο θέμα του διαλόγου για τα θρησκευτικά, δεν είναι ακριβές πως δεν υπήρξε διάλογος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το vima.gr ειπώθηκε ότι «οι κ.κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου και ο καθηγητής Θεολογίας κ. Μάριος Μπέγζος που συμμετείχαν στη σύνταξη του νέου προγράμματος επί χρόνια ήταν στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και μέχρι πρότινος υπηρετούσαν σε Συνοδικούς Οργανισμούς».

Αφού έγιναν οι εκατέρωθεν παρεμβάσεις, οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός. Και η λύση ήταν να ανοίξει συνεχής διάλογος με την Εκκλησία για το νέο πρόγραμμα και για τη γεφύρωση των διαφορών. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης φέρεται να είπε πως δεν έχει πρόβλημα να «διορθώσει» τη δήλωσή του «περί συμβολής της εκκλησίας στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας».

Πηγές της Εκκλησίας εκτιμούν ότι ο δρόμος είναι μακρύς αλλά η αρχή έγινε ενώ αναμένεται και η απόφαση της Ιεραρχίας η οποία θα ανακοινωθεί με το τέλος της σημερινής (06.10.2016) συνεδρίασης. Μάλιστα το κλίμα «χαλάρωσε τόσο πολύ» που ο πρωθυπουργός εξιστόρησε τη σχέση που είχε στα παιδικά του χρόνια με την εκκλησία.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμισαν ότι αναμένουν, μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, «διορθωτικές κινήσεις», από πλευράς του υπουργείου Παιδείας, στην εγκύκλιο για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχουν ανατροπές στον επικείμενο, όποτε πραγματοποιηθεί, ανασχηματισμό.

Βγαίνοντας, πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε πως έγινε μια γόνιμη συνάντηση όπου λύθηκαν οι παρεξηγήσεις και τόνισε πως η διδασκαλία των Θρησκευτικών θα συνεχιστεί με τα παλιά βιβλία.

Λίγο αργότερα, βγήκε και ο υπουργός Παιδείας, που έκανε λόγο για διάλογο σε πολύ καλό κλίμα και σημείωσε πως οι όποιες παρεξηγήσεις λύθηκαν. Αν και συμφώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο πως θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά βιβλία, ξεκαθάρισε πως τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών θα εφαρμοστούν γιατί η Πολιτεία καθορίζει τη διδακτέα ύλη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος που είχε και το ρόλο διαμεσολαβητή στην κόντρα, δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής γιατί έγινε ένας γόνιμος διάλογος με την Εκκλησία και διευκρινίστηκαν οι παρεξηγήσεις. Όπως τόνισε, ο διάλογος θα συνεχιστεί και Εκκλησία και Πολιτεία θα συνεχίσουν ενωμένες.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα