Παρασκευή, 5 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Τσίπρας: Μετά τις Ευρωεκλογές θα κυβερνήσουμε την Ελλάδα

Τσίπρας: Μετά τις Ευρωεκλογές θα κυβερνήσουμε την Ελλάδα

“Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις εκλογές με διαφορά και φοβάμαι επίσης ότι και η Χρυσή Αυγή θα αυξήσει την δύναμή της” δηλώνει ο Α. Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times, το Reuters και το BBC.

Α. Τσίπρας: Οι Ευρωεκλογές θα μας δώσουν την «εντολή» να κυβερνήσουμε

Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστερής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά θα χάσει την εντολή διακυβέρνησης της χώρας, εφόσον το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βγει νικητής από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Προβλέπει, μάλιστα ότι οι εθνικές εκλογές θα διενεργηθούν πριν το τέλος του επόμενου έτους.

«Αν θυμάστε, έλεγαν ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα υπάρχουν λεφτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε: Κέρδισε ο Σαμαράς, αλλά πάλι λεφτά δεν υπάρχουν»

Ο κ. Τσίπρας, που έχει υποσχεθεί να καταργήσει την συμφωνία 172 δισ. ευρώ του μνημονίου με τους διεθνείς πιστωτές, δήλωσε ότι η οργή στην Ελλάδα έχει διογκωθεί μετά τις περσινές εκλογές, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές πλησίασε την κατάκτηση των περισσότερων εδρών στο κοινοβούλιο, με μικρή απόκλιση από τη Νέα Δημοκρατία του σημερινού πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

”Για την κυβέρνηση, θα είναι αληθινή καταστροφή”

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο κόσμος θα ψηφίσει χωρίς φόβο, χωρίς τον φόβο των προεκλογικών κατηγοριών που έκαναν οι αντίπαλοί μας το 2012, ότι αν ανέβει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει η καταστροφή».

Ανέφερε σε συνέντευξή του στα αγγλικά στους Financial Times, το Reuters και το BBC: “Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις εκλογές με διαφορά και φοβάμαι επίσης ότι και η Χρυσή Αυγή θα αυξήσει την δύναμή της».

«Για την κυβέρνηση, θα είναι αληθινή καταστροφή. Ο φόβος του κ. Σαμαρά συνίσταται στο ότι θα είναι δύσκολο την επόμενη ημέρα να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης, χωρίς να το στηρίζει ο λαός».

Η προοπτική να γίνει πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας προκάλεσε σοκ στην Ε.Ε

Η προοπτική να γίνει πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, προκάλεσε σοκ στην Ε.Ε. πέρσι το καλοκαίρι, όταν οι Έλληνες και Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν ότι η υπόσχεσή του να καταργήσει τους όρους του μνημονίου θα οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία ίσα ποσοστά, με κάθε κόμμα να λαμβάνει περίπου το ένα τέταρτο των ψήφων.

Αν και ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την δέσμευσή του να «καταργήσει» τους όρους του μνημονίου, επέμεινε ότι δεν θα εγκαταλείψει εντελώς το πρόγραμμα διάσωσης. Τόνισε ότι πιστεύει πως οι διεθνείς ηγέτες και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα παράσχουν σημαντική μείωση χρέους στο πλαίσιο κάποιας αναδιαπραγμάτευσης, αντί να κινδυνεύσουν να καταρρεύσει η Ελλάδα.

Στους Γερμανούς ψηφοφόρους, λέμε: Για μεγάλο διάστημα πληρώνατε χρήματα για τις ελληνικές τράπεζες, όχι για τον ελληνικό λαό

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχει διεξάγει συζητήσεις για πρόσθετη μείωση χρέους, που θα περιελάμβανε την αναγνώριση μεγάλων απωλειών στα τρέχοντα δάνεια διάσωσης, με ηγέτες της ευρωζώνης και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον οποίο παραδέχθηκε ότι «έχει διαφορετικές απόψεις»,

Όμως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα εξασφάλιζε την συμμαχία άλλων κρατών της ευρωζώνης με μεγάλα χρέη, ώστε να επιβάλλουν μια καθολική συμφωνία ανάλογη με το σύμφωνο του 1953 για την αναδιοργάνωση μεγάλου μέρους του μεταπολεμικού κρατικού χρέους της Γερμανίας.

«Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει μάχη ανάμεσα στους Έλληνες και τους Γερμανούς, γιατί αν υπήρχε κάτι τέτοιο, θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς», είπε. «Ίσως να δοθεί μάχη ανάμεσα στην ευρω-περιφέρεια και τις χώρες με πιστωτική αξιολόγηση ‘ΑΑΑ’. Η πρόθεσή μας είναι να συστήσουμε συμμαχίες εντός της ΕΕ, για παράδειγμα με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία».

Αν και παραδέχτηκε ότι θα είναι πολιτικά δύσκολο να πειστούν οι «γερμανο-κεντρικές» χώρες να δεχτούν μείωση χρέους, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι πιστεύει πως μπορεί να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι είναι προς το συμφέρον τους, αφού χωρίς μείωση χρεών και πρόσθετη οικονομική βοήθεια, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αντλήσει μόνη της κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές.

«Στους Γερμανούς ψηφοφόρους, λέμε: Για μεγάλο διάστημα πληρώνατε χρήματα για τις ελληνικές τράπεζες, όχι για τον ελληνικό λαό, και δώσατε χρήματα σε σχέδια που είναι προγραμματισμένα να αποτύχουν», τονίζει. «Πρέπει να σταματήσετε αυτή την διαδικασία. Αν συνεχίσετε, δεν θα σταματήσετε ποτέ να πληρώνετε».

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς κεφάλαια από το μνημόνια

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα και την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ), που προκαλεί καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης επί μήνες, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς κεφάλαια από το μνημόνια για παρατεταμένη περίοδο, αν αποσυρόταν από την τρέχουσα συμφωνία, ειδικά αφού η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και εισπράττει περισσότερα έσοδα απ’ όσο είναι οι δαπάνες, αν εξαιρεθούν οι αποπληρωμές χρέους.

«Αν θυμάστε, έλεγαν ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα υπάρχουν λεφτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε: Κέρδισε ο Σαμαράς, αλλά πάλι λεφτά δεν υπάρχουν».

Διαβάστε επίσης:

Προϋπολογισμός: Επίθεση στον Στουρνάρα από τον εισηγητή της ΝΔ – “Οι φόροι εξάντλησαν τα όρια αντοχής των Ελλήνων” – ΒΙΝΤΕΟ

Έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Τσακαλώτο: “Έχει δίκιο ο Στουρνάρας”

Πηγή Euro2day

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε