«Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται ένα “New Deal”» επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, επιχειρηματολογώντας ότι πάνω από το 98% των 240 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα σε δάνεια διάσωσης, από το 2010, έχουν διατεθεί για προηγούμενα δάνεια και για να ενισχυθούν οι χρεωμένες τράπεζες της χώρας. «Είναι μύθος ότι τα χρήματα που δανείστηκε η Ελλάδα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διοχετεύθηκαν και επενδύθηκαν στην πραγματική οικονομία» τονίζει και προσθέτει ότι «το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ και η ανεργία έχουν ανεβεί αντί να κατεβούν, μετά τα προγράμματα διάσωσης». Τάσσεται δε, υπέρ της διοργάνωσης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, ανάλογης με τη Διάσκεψη του Λονδίνου του 1953, η οποία ελάφρυνε το χρέος της μεταπολεμικής Γερμανίας.
Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρινίζει ότι δεν είναι στις προθέσεις του «μονομερείς ενέργειες σε ό,τι αφορά το χρέος» και τονίζει ότι «θα ενεργήσουμε μονομερώς, μόνον εφόσον αναγκαστούμε -πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε λύση, η οποία θα είναι βιώσιμη και εποικοδομητική για όλες τις πλευρές». Απευθυνόμενος μάλιστα στον Γερμανό φορολογούμενο, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: «Έχω μεγάλο σεβασμό για τον Γερμανό φορολογούμενο -το μήνυμά μου προς αυτόν είναι ότι κινδυνεύει να βάζει το χέρι του στην τσέπη ξανά και ξανά, εάν αυτά τα προγράμματα λιτότητας συνεχιστούν, αφού δεν έχουν αποτέλεσμα».
Ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί ακόμη κριτική στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για τον ρόλο της στην κρίση χρέους, σημειώνοντας ότι οι πράξεις της ωφέλησαν τελικά τις τράπεζες της χώρας της. «Η Γερμανία εξοικονόμησε σε καταβολές τόκων περίπου 40 δισ. ευρώ από την απότομη και σημαντική πτώση των αποδόσεων στα γερμανικά ομόλογα αναφοράς κατά τη διάρκεια της κρίσης και φυσικά, δεν είναι ο μέσος Γερμανός φορολογούμενος που έχει ωφεληθεί από αυτό, αλλά μάλλον οι τράπεζες και η ελίτ» επισημαίνει και αναφέρει ότι η στρατηγική της κ. Μέρκελ είναι κοντόφθαλμη, καθώς περιλαμβάνει «μακροπρόθεσμα, τον κίνδυνο της διάλυσης της Ευρώπης και της ευρωζώνης».
«Η σημερινή Ευρώπη της λιτότητας ανακατανέμει τον πλούτο σε μια μειοψηφία και τον φόβο στην πλειοψηφία… η λιτότητα έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο και πρέπει να τερματιστεί άμεσα» δηλώνει, χαρακτηριστικά, ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστηρίζει ότι «η λιτότητα έχει διχάσει περαιτέρω την Ευρώπη σε έναν Βορρά- πιστωτή και έναν Νότο-οφειλέτη και αποτελεί απειλή για το μέλλον της Ευρώπης». Ο κ. Τσίπρας ζητά ακόμη «να επικεντρωθούμε στην επανίδρυση μιας ενωμένης Ευρώπης, η οποία θα έχει αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και δημοκρατία», ενώ, αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξηγεί ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά με μια πολιτική προοπτική για την Ευρώπη, η οποία θα επαναφέρει την αισιοδοξία, την ασφάλεια και την ελπίδα στους ανθρώπους της Ευρώπης».
Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, περί συνευθύνης των 28 αρχηγών των κρατών- μελών για τις αποφάσεις που λαμβάνει ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι αποκλειστική ευθύνη της κ. Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει έκπληκτος και σημειώνει: «Είναι ο κ. Σουλτς ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών ή υποψήφιος της κυρίας Μέρκελ και του CDU;
Στη συνέντευξή του, ο κ. Σουλτς μου έδωσε την εντύπωση ότι εξέφρασε δημοσίως την επιθυμία του να είναι ο προτιμητέος υποψήφιος της κ. Μέρκελ για την Ευρώπη. Το ερώτημα είναι εάν η κοινωνική βάση των Σοσιαλδημοκρατών συμμερίζεται αυτή την επιθυμία». Διερωτάται δε αν «θέλουν οι απλοί ψηφοφόροι του SPD την κυρία Μέρκελ ανεξέλεγκτη στην Ευρώπη ή μια Ευρώπη του δημοκρατικού αντίβαρου στην αλαζονεία και την αυθαιρεσία του νεοφιλελευθερισμού» και προσθέτει ότι μια συμμαχία του κ. Σουλτς με την κ. Μέρκελ θα εγγυάτο μόνο συνέχιση της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας. «Απευθυνόμαστε στον απλό Γερμανό πολίτη, ο οποίος δίνει την ψήφο του, παραδοσιακά, στο SPD: τον προτρέπουμε να πάει, στις εκλογές της 25ης Μαΐου, στις κάλπες και να δώσει την ψήφο του στην ευρωπαϊκή αριστερά, ώστε να δώσει έτσι το μήνυμα της ελπίδας και της αλλαγής».
Το dpa περιγράφει τον Αλέξη Τσίπρα ως «το ανερχόμενο αστέρι της ευρωπαϊκής αριστεράς», αναφέρει ότι είναι πολιτικός μηχανικός και ότι γεννήθηκε τρεις μέρες μετά την πτώση της χούντας, ενώ σημειώνει ότι η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν έρχεται «σε ένα κομβικό σημείο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά γενικά για την Ευρώπη».
«Αναλυτές προβλέπουν αντίδραση των ψηφοφόρων και έκφραση του ευρωσκεπτικισμού στις ευρωεκλογές του Μαΐου, που θα μπορούσε τελικά να αλλάξει την κατεύθυνση και την ατζέντα της πολιτικής της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια» αναφέρει το τηλεγράφημα και προσθέτει: «Τα παραδοσιακά κόμματα κινδυνεύουν να υποστούν μεγάλες απώλειες, ενώ τα περιθωριακά κόμματα της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς ετοιμάζονται να επιτύχουν σημαντικά κέρδη, καθώς οι περικοπές των δημοσίων δαπανών και η φορολογία έχουν εξοργίσει τους ψηφοφόρους».
Αναφερόμενο ειδικά, στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, το dpa εκτιμά ότι «η ψήφος αναμένεται να τιμωρήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος διαπραγματεύτηκε σκληρούς όρους με τους διεθνείς πιστωτές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: “Κυβερνητική αυτογελοιοποίηση” στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα
ΣΥΡΙΖΑ: Σαμαράς και Στουρνάρας δείχνουν υποταγή στους δανειστές