Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν θέλησε να δεχθεί ερωτήσεις για τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, είπε ότι σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές του έθεσε την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα από όλες τις πλευρές.
«Η Ελλαδα τηρεί τις υποχρεώσεις της με πολύ θετικές επιδόσεις στην οικονομία αλλα αυτό που έχει ανάγκη και δκαιούται είναι να δοθεί ένα ισχυρό σήμερα στην επενδυτική κοινότητα. Όχι σε άλλες αναβολές και καθυστερήσεις», είπε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για να προσελκύσουμε επενδύσεις.
Πιστεύω ότι οι συνομιλητές μου κατανόησαν αυτή την ανάγκη και κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας στην περιοχή και όλα αυτά ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι εφικτό έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου να έχουμε θετικές εξελίξεις και αποφάσεις έτσι ώστε η νεα χρονιά να ξεκινήσει με την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης που πιστεύω ότι αυτό είναι που περιμένει η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα για να διαπιστώσει αν η αβεβαιότητα είναι πίσω και ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της οριστικά τις μέρες της κρίσης».
Για το χρονοδιάγραμμα είπε ότι: «Το χρονοδιάγραμμα δεν το θέτουν οι συνομιλητές μου το θέτουμε από κοινού. Θεωρώ δεδομένο ότι στο Eurogroup Δεκεμβρίου θα σηζητηθούν μέτρα βραχυπρόθεσμα για την ρύθμιση του χρέους».
Εξήγησε μάλιστα ότι στο Eurogroup του Μαϊου οι αποφάσεις ήταν θετικές για το χρέος. Το μόνο αρνητικό ήταν ότι είδαμε να συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε θεσμούς και ΔΝΤ. «Αυτό πρέπει να αποφύγουμε. Εδωσαν το λάθος μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα. Δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης να φέρει πιο κοντά την λύση αλλά υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα. Αν δεν βρεθεί λύση υπάρχει κίνδυνος για την επιτυχία του προγράμματος», είπε.
Στο ερώτημα αν έθεσε το θέμα Σόιμπλε στη Μέρκελ είπε:
«Δεν είναι ευγενικό να θέτεις ζητήματα που να αφορούν άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Έθεσα τα κύρια ζητήματα και έγινε σε καλό κλίμα». Για το ίδιο θέμα απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε: «Στις κυβερνήσεις κυβερνούν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων. Όπως δεν θα ανεχόμουν να μου πει κάποιος για τον υπουργό των Οικονομικών μου ετσι κι εγω δεν ειπα στην καγκελάριο κατι για τον υπουργό της».
Για το τι του είπε η Μέρκελ, είπε ότι ποτέ δεν μεταφέρει τι συζητάει με τους άλλους ηγέτες. «Αν θέλουν εκείνοι να μεταφέρουν τις δικές τους απόψεις και θέσεις», είπε.
Τέλος, ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ερώτημα τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει λύση έως το τέλος του χρόνου απάντησε:
«Αν δεν βρεθεί λύση δεν είναι κάτι που αφορά την κυβέρνηση αλλά αφορά την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η βιώσιμη λύση θα είναι να έχει η Ελλάδα την δυνατότητα να δεχθεί ξένες επενδύσεις. Τα προγράμματα προσαρμογής έγιναν για να προετοιμάσουν την δυνατότητα να έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα να βρίσκεται διαρκώς στον γύψο. Σκέφτομαι την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας. Τι θα θελήσει για την επόμενη ημέρα σε σχέση με την κρίση; Το πρόγραμμα αυτό είναι για να προετοιμάσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές».