Πολιτική

Τσίπρας: όχι άλλη λιτότητα, ναι σε ένα New European Deal

Αναλυτική συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα» παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η οποία φέρει τον τίτλο «Οι 'Ελληνες χρειάζονται ένα σχέδιο ανάκαμψης χωρίς λιτότητα».

«Πρέπει να σταματήσουμε άμεσα την λιτότητα και να συγκαλέσουμε μια ευρωπαϊκή σύνοδο για το χρέος, για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιφέρειας, όπως εκείνη του Λονδίνου, του 1953, η οποία παραδέχθηκε ότι το μεταπολεμικό κόστος για τη Γερμανία ήταν υπερβολικά υψηλό» τονίζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «θα χρειαζόταν μια ρήτρα για την αποπληρωμή των δανείων που να συνδέεται με την ανάπτυξη: αν το Αεπ είναι θετικό, πληρώνουμε, αλλιώς όχι. Θα ήταν αναγκαίο και ένα new european deal, ένα μεγάλο πακέτο επενδύσεων για την ανάπτυξη -ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο- που να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη».

«Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε την ΕΕ και όχι να την αποσυνθέσουμε. Είμαστε πιο ευρωπαϊστές από τα συντηρητικά κόμματα που κατέστρεψαν την ιδέα της αλληλεγγύης και που δίχασαν τους λαούς» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον οποίον «η Ευρωζώνη είναι μια αλυσίδα με 18 κρίκους. Αν σπάσει ένας, σπάει η αλυσίδα και κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο».

Σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «αν κερδίσει, το κόμμα του θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του κατά της λιτότητας και για τη Δημοκρατία. Διότι δεν μπορεί να τιμωρείται μια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση, διότι δεν θέλει να κυβερνήσει με τον τρόπο που αρέσει στην κυρία Μέρκελ».

Στην ερώτηση αν «θεωρεί τον εαυτό του λαϊκιστή», απαντά ότι «το να προσπαθείς να καταλάβεις τον κόσμο που υποφέρει δεν είναι λαϊκισμός. Αντιθέτως, όποιος καλύπτει την κρίση είναι δημαγωγός».

Σε σχέση με την ιταλική πολιτική, σημειώνει ότι «δεν συμμερίζεται τις θέσεις του Μπέπε Γκρίλο, από τη στιγμή που έχουμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα για το οποίο και πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις».

Τέλος, σε ότι αφορά τις Ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας προβλέπει ότι «η μεγάλη έκπληξη δεν θα είναι οι διάφορες μορφές λαϊκισμού ή εξτρεμισμού, αλλά η Αριστερά που θέλει να αλλάξει την Ευρώπη». Σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, εκτιμά ότι «πρέπει να καταπολεμηθεί με πολιτικά προγράμματα. Η απαγόρευσή της δεν είναι μια καλή ιδέα, διότι το αποτέλεσμα θα ήταν η αύξηση της επιρροής της».

Διαβάστε επίσης:
Δημοσκόπηση GPO: Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ στο Λεκανοπέδιο με διαφορά

Airsoft τα όπλα υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή – Λένε: Μέχρι και ο υφυπουργός Μεταφορών έχει κρατήσει τέτοιο

Θα ανοίξει και την ΕΤ3 όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Κλείνει το μάτι στους 58 ο Π. Τατσόπουλος

Προβόπουλος: Διανύουμε το τελευταίο δύσκολο μίλι – Όχι σε νέους φόρους

Αναταράξεις στη ΔΗΜΑΡ – “Στριμωγμένος” ο Κουβέλης

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ