Στο τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω με τον Ενρίκο Λέττα, με τον Ιταλό πρωθυπουργό και να τον ενημερώσω για τις βασικές θέσεις της υποψηφιότητάς μου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Του εξήγησα ότι βασικό μήνυμα της υποψηφιότητάς μου είναι ότι η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη και ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε την Ηνωμένη Ευρώπη οφείλουμε να επενδύσουμε στην Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, άρα να σταματήσουμε άμεσα τα σκληρά προγράμματα της λιτότητας, στον ευρωπαϊκό Νότο. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την αναγκαία συνεργασία των λαών του Νότου προκειμένου να σταματήσουμε αυτή την αδιέξοδη πολιτική, προκειμένου να επενδύσουμε σε πολιτικές ανάπτυξης και σε πολιτικές που ενισχύουν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Του εξέφρασα επίσης την κάθετη αντίθεσή μας στο σημερινό πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, ένα πλαίσιο που αναγκάζει τις χώρες υποδοχής όπως την Ελλάδα και την Ιταλία να μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, καθώς οι μετανάστες που έρχονται στις χώρες μας δεν θέλουν να μείνουν εδώ αλλά θέλουν να προχωρήσουν προς τα κράτη εκείνα του Βορρά όπου θα μπορέσουν να βρουν πιο εύκολα εργασία.
Του εξέφρασα την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει μια πιο δίκαιη και αλληλέγγυα κατανομή των βαρών, διότι Ευρώπη, πάνω από όλα σημαίνει αλληλεγγύη. Όπως δήλωσε προχθές ο Γερμανός φιλόσοφος Χάμπερμας, θέλουμε μια ένωση Ευρωπαϊκή και όχι γερμανική. Θέλουμε μια ένωση των λαών της Ευρώπης και όχι μια ένωση που θα νοιάζεται μόνον γα τα κέρδη των τραπεζών.
Ήταν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση, με ρώτησε αν σκοπεύω να ασχοληθώ ενεργά με την νέα Λίστα που θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές. Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και του εξήγησα ότι δεν θέλω να είμαι ένας Ιταλός πολιτικός, αλλά ένας πολιτικός που με αφετηρία την Ελλάδα θα βάλει το δικό του λιθαράκι για την αναγκαία συνεργασία των λαών προκειμένου να επιστρέψει η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ για την ανταπόκριση που βρήκε στον Ενρίκο Λέττα, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Νομίζω ότι σε πολλά σημεία υπήρξε κοινή διαπίστωση, η κρίση αυτή είναι καταστροφική, επενεργεί με τρόπο διαλυτικό, τόσο στον κοινωνικό οστό όσο και στο πολιτικό σύστημα. Ως εκ τούτου μπορώ να πω ότι υπήρξαν πολλά σημεία στα οποία ο προβληματισμός μας είναι κοινός».
Πηγές της προεδρίας της ιταλικής κυβέρνησης σχολιάζουν ότι «ο Ιταλός πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον, στην συνάντηση αυτή, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Παράλληλα, συνεχίζει να εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά». «Η σημερινή συνάντηση» τονίζουν επίσης πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης, «είναι βέβαια ένδειξη του ισχυρού μας ενδιαφέροντος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Σύμβολο της ευρωπαϊκής αριστεράς” ο Τσίπρας για τον ιταλικό τύπο
Ο Α. Τσίπρας σε γερμανό δημοσιογράφο: Το χρέος να ελαφρύνει κατά 60%