Για τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, μίλησε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας σκληρή δουλειά από τους υπουργούς του και τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ο κ. Τσίπρας, έθεσε ως προτεραιότητα την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης ξεκαθαρίζοντας ότι οι φόροι θα εισπραχθούν, τα σκληρά μέτρα που προβλέπονται από το Μνημόνιο θα εφαρμοσθούν και ως αντιστάθμισμα σε όλα αυτά θα επιχειρηθούν ριζικές τομές στην υγεία, την παιδεία, την ανθρωπιστική κρίση και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ο κ. Τσίπρας είχε αυστηρό ύφος προς τους υπουργούς του και ειδικά στην αρχή και στο τέλος της ομιλίας τους είπε ότι δεν είναι μόνιμοι σε αυτή την θέση. «Οποιαδήποτε άλλη στάση δεν θα γίνεται αποδεκτή», είπε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο καθένας θα κριθεί από το έργο που θα παράγει.
Τους κάλεσε να μην λειτουγούν έχοντας στο μυαλό τους το “έχει ο Θεός”, διαμηνύοντάς τους παράλληλα ότι δεν είναι μόνιμοι ούτε και τους ανήκουν τα υπουγεία. “Τα υπουργεία ανήκουν στο λαό” είπε. Προειδοποίησε επίσης ότι η αξιολόγηση θα είναι διαρκής και καθημερινή και μάλιστα είπε ότι σε έξι μήνες κάθε υπουργός θα κληθεί να κάνει έναν απολογισμό του έργου του και θα κριθεί από το αποτέλεσμα.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς του να σταματήσουν τις συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις και τις διαρκείς δημόσιες δηλώσεις. «Σας επέλεξα για να κυβερνάμε και όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δουλειά των υπουργών είναι να βρίσκονται στα υπουργεία και όχι στις τηλεοράσεις. Μιλάει καλύτερα όποιος μιλάει με το έργο του και όχι με τα πολλά λόγια». Εδώ θυμήθηκε και τον στίχο «Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά». Τον ίδιο στίχο είχε πει και στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2015.
Ο κ. Τσίπρας περιγράφοντας το σχήμα και τη δομή του κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού είπε:
«Θα συστήσουμε τρεις βασικούς κύκλους κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού. Κύκλους διυπουργικής επαφής ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να εκπονείται ένας συμπαγής κυβερνητικός σχεδιασμός νομοθετικών αλλά και άλλων παρεμβάσεων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε:
– Ο πρώτος κύκλος αφορά το ΚΥΣΟΙΠ, Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μεγάλο παραγωγικό σχεδιασμό της ελληνικής κοινωνίας.
– Ο δεύτερος κύκλος θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας και θα έχει στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.
– Ο τρίτος κύκλος του κυβερνητικού συντονισμού θα είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά για να χαράζει πολιτική και στρατηγική.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, το επιτελικό όργανο που θα έχει την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει και θα αξιολογεί, διαρκώς, τις δομές συντονισμού, ώστε να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πιθανές δυσλειτουργίες. «Και εγώ ο ίδιος θα έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με την αξιολόγηση και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και κάθε υπουργείο ξεχωριστά» πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας ως αντιστάθμισμα στα δύσκολα που έρχονται προέταξε τα ανοικτά όπως είπε θέματα που δεν περιλήφθηκαν στο Μνημόνιο. Ως παραδείγματα ανέφερε:
1) Την ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της Α κατοικίας
2) Την ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
3) Το νέο ταμείο αξιοποίησης της δημοσιας περιουσίας (όχι εκποιήση)
4) Τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ προτείνοντας εναλλακτικό σχέδιο στους δανειστές
5) Την ενεργοποίηση ισοδύναμων μέτρων για τις επικουρικές
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι δεν θα χαθεί σπιθαμή από το κερδισμένο έδαφος της διαπραγμάτευσης και πως δεν θα είναι μόνο λάθος και άδικο να συμβεί αυτό αλλά θα μας οδηγήσει σε έναν αδιέξοδο φαύλο κύκλο. Ως προυποθέσεις για την επιτυχία όλων αυτών έθεσε την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής σταθερότητας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της στήριξης μέσω της ενδυνάμωσης όπως είπε του κοινωνικού κράτους περιγράφοντας πως θα κινηθεί σε συγκεκριμένους τομείς.
– Υγεία: Οργανωμενα και γρήγορα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Έθεσε ως μεγάλο στόχο την δημιουργία ενός μεγάλου συστήματος προνοιας
– Παιδεία – Ερευνα: «Πρώτιστη ανάγκη», είναι είπε «να αναβαθμίσουμε την ερευνητική κουλτούρα. Να αφήσουμε το στίγμα μας για την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.»
– Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης – ανεργίας: «Έχουν γίνει πολλά βήματα που πρέπει να συνεχιστούν. Εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες».
Διαφθορά – διαπλοκή: «Θα σπάσουμε το απόστημα και θα κάνουμε τομές και ρήξεις με το παλιό και φθαρμένο πολιτικό σύστημα. Με δική μας πρωτοβουλία τα ζητήματα αυτά έχουν ενταχθεί στις παρακολουθούμενες δράσεις. Η πολιτική στήριξη όλων των θεσμών και της δικαισούνης είναι δεδομένη και σαφής».
Αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ: «Να κινητοποιηθούν πόροι για να δωθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Γνωρίζετε ολοι και ολες οτι δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο στην διάθεσή μας. Ηρθε η ώρα να ανταποκριθούμε σε αυτό που ζητεί ο λαός. Να κυβερνήσουμε τον τόπο και να αποδείξουμε ότι μπορύμε να είμαστε αποτελεσματικοί», κατέληξε.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που πρόκειται να ψηφιστούν άμεσα μόλις ανοίξει η Βουλή:
– Το νομοσχεδιο για τις ραδιοτηλεοπτικες συχνότητες
– Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων
– Το νομοσχέδιο για το υπουργείο Παιδείας
– Το νομοσχέδιο για την συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών
– Το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία