Πολιτική

Τσίπρας στο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοκριτική, “καρφιά” σε “πρώην συντρόφους” και Μητσοτάκη, τελεσίγραφο για το χρέος και… ανασχηματισμός!

- Σε έναν απολογισμό της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα του 4% ως το κόμμα εξουσίας προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του
- Χάσαμε το μέτρημα στις... σπόντες για τους "πρώην συντρόφους" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πολλάκις ο πρωθυπουργός
- "Η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν αριστερό σχέδιο. Ούτε ριζοσπαστικό. Ήταν το Σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε"
- Σαφέστατο μήνυμα στους εταίρους για το χρέος: "Pacta sunt servanda! Εμείς κάναμε όσα έπρεπε. Απαιτούμε το ίδιο"
- Σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις "ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές"
- Οι μεγάλοι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα
- Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

“Συντρόφισσες και σύντροφοι” είπε ξεκινώντας την ομιλία του από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. (Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό όλα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας)

Μια ομιλία που τα είχε όλα. Απολογισμό της πορείας του κόμματος από το πρώτο Συνέδριο, μέχρι το σημερινό δεύτερο, εκτενή αυτοκριτική για τις εσωκομματικές εντάσεις της πρώτης διακυβέρνησης (σ.σ. “πρώην συντρόφους” αποκαλούσε συνεχώς ο πρωθυπουργός όσους αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2015), “ηχηρά” μηνύματα στους δανειστές σχετικά με το απόλυτο πολιτικό του στοίχημα, δηλαδή την απομείωση του χρέους, σκληρή επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις “της καταστροφικής πενταετίας”, αλλά και παρουσίαση των κυβερνητικών στόχων για το μέλλον.

Μέσα σε όλα αυτά υπήρχαν και δύο “καθαρά” πολιτικά μηνύματα:

Το πρώτο είχε να κάνει με τον επικείμενο ανασχηματισμό, τον οποίο ήδη σήμερα προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία… ποτέ στο παρελθόν δεν έχει πει κάτι το οποίο να μην είναι προϊόν σοβαρών (συ)σκέψεων. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά: “Είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο στην γενική γραμματεία, παρά να έχει υπουργική θέση. Άλλωστε καμια υπουργική θέση δεν έχει κριτήρια μονιμότητας“.

Το δεύτερο σχετίζεται με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε… πλαγίως. Κι αυτό διότι στο τέλος της ομιλίας του, τόνισε πως έγιναν λάθος επιλογές στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, λέγοντας αμέσως μετά πως “οφείλουμε να δουλέψουμε με σχέδιο για τις δημοτικές εκλογές του 2019, τις πρώτες εκλογές που έχουμε μπροστά μας“.

Πρώτη φορά με… Κυβέρνηση Αριστερά

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε κάνοντας ειδική μνεία στο ότι επρόκειτο για το πρώτο συνέδριο κόμματος της Αριστεράς, ενώ η Αριστερά βρίσκεται στην εξουσία. “Το κόμμα μας και ο λαός μας έδωσαν μάχες σκληρές και άνισες. Περάσαμε μέσα από συμπληγάδες αλλά μείναμε όρθιοι. Από τις μάχες βγήκαμε πιο έμπειροι, ετοιμοπόλεμοι, δυνατοί. Εκτός από την Αριστερά της απόδρασης, υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει στη φωτιά” τόνισε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας άμεσα επίθεση στους… προκατόχους.

“Δεν μπορεί να οικοδομηθεί ο κοινωνικός μετασχηματισμός στα αποκαϊδια, όπως το πείραμα που ξεκίνησε στην Ελλάδα από το ΔΝΤ, από το 2010. Ούτε σε συνθήκες πυρηνικής καταστροφής που θα προκαλούσε η κατάρρευση των τραπεζών”, σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής συσχετισμών σε ολόκληρη την Ευρώπη”.

Τα τέσσερα ερωτήματα

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έθεσε τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία όπως είπε θα πρέπει να βρουν απάντηση μέσα από το Συνέδριο.

1) Αποτελεί σήμερα αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική πρόταση η έξοδος από την ευρωζώνη;

Εκεί ήρθε και η σφοδρή επίθεση στους “πρώην συντρόφους”. “Η έξοδος της Ελλάδας από το ερώ, ιδιαίτερα μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας του ενός τετάρτου του Εθνικού μας πλούτου με στόχο τη παραμονή στο ευρώ, θα σήμαινε επιπρόσθετη ισόποση λεηλασία και μάλιστα ακαριαία. Με αυτό το ενδεχόμενο βρεθήκαμε αντιμέτωποι. Και αυτό σύντροφοι, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε επίμονη επιλογή μιας μειοψηφίας μέσα στο κόμμα μας, που λειτουργούσε ως κόμμα μέσα στο κόμμα, δεν ήταν αριστερό σχέδιο. Ούτε ριζοσπαστικό. Ήταν το Σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας“, τόνισε συγκεκριμένα.

2) Έχει νόημα η αριστερά να επιλέγει, να διεκδικεί τη διακυβέρνηση σε μη ευνοϊκές συνθήκες και ιδιαίτερα σε συνθήκες χρεοκοπίας και δημοσιονομικής ασφυξίας;

Είπε συγκεκριμέν ο πρωθυπουργός: “Τη συγκυρία δεν την επιλέγεις εσύ. Αυτή σε επιλέγει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μεγάλο βαθμό τέκνο της ανάγκης και της οργής για την απαξίωση του πολιτικού κατεστημένου στη χώρας μας αλλά και για τη λεηλασία του εθνικού πλούτου που οι επιλογές του επέφερε. Προφανώς και θα ήταν καλύτερα αν η πρώτη φορά Αριστερά ερχόταν σε άλλη συγκυρία. Όχι χρεοκοπίας και ασφυξίας, αλλά υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τόσο της διεθνούς όσο και της Ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν ποτέ η ιστορία δε θυμάται την αριστερά σε τέτοιες στιγμές. Τη θυμάται στα δύσκολα για να προστατεύσει τους πιο αδύναμους για να σταματήσει τη καταστροφή“.

3) Είναι ρεαλιστικό και εφικτό ένα σχέδιο εξόδου με κοινωνική προστασία και παραγωγική ανασυγκρότηση ενόσω υποχρεούσαι να βρίσκεσαι εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής;

Εδώ ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά σε όσα έχει επιτύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, δωρεάν πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, αποκατάσταση χιλιάδων απολυμένων, ομαλό άνοιγμα όλων των σχολείων, ρύθμιση για τος 100 δόσεις κλπ).

“Αυτές οι παρεμβάσεις δημιουργούν είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο προϋποθέσεις στήριξης και ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της αγοραστικής δύναμης των ασθενέστερων στρωμάτων και οδηγούν την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης”, σημείωσε συγκεκριμένα.

4) Με ποιούς θα πάμε; Υπάρχει τελικά περιθώριο συμμαχιών και πεδίο σύγκλησης για την Αριστερά με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της Πράσινης αριστεράς;

“Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί το μοναδικό κυβερνητικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη να περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου και παρακολουθητή των εξελίξεων. Οφείλουμε με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε προσεγγίσεις και συγκλήσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλήσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα”.

Για τα εργασιακά

Στη δεύτερη αξιολόγηση “προσερχόμαστε με το ισχυρότερο και μη διαπραγματεύσιμο όπλο που είναι το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αλλά προσερχόμαστε και με θετικές διεκδικήσεις. Για να υπερασπιστούμε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να αγωνιστούμε για μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζόμενων”.

Το τελεσίγραφο στους δανειστές

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε άκρως επιθετικός απέναντι στους εταίρους, χρησιμιοποιώντας τη λατινική φράση “Pacta sunt servanda“, που σημαίνει “οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται“.

Τσίπρας σε εταίρους: ” Η αξιολόγηση θα κλείσει ταυτόχρονα με τα μέτρα για το χρέος. Δεν υπάρχει θα δούμε. Ταυτόχρονα”

Συγκεκριμένα τόνισε: “Η Συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής. Και όπως εμείς τη τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας. Pacta sunt servanda, όπως θα έλεγαν και οι Γερμανοί φίλοι μας.

Η καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση χρέους καθώς και της ένταξης και της Ελλάδας στη ποσοτική χαλάρωση, της χώρας που το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη, δεν έχει καμιά δικαιολογία.

Η Ελληνική κρίση πρέπει να επιτέλους να τελειώσει και να τελειώσει οριστικά. Συμφωνία οφείλει να τηρηθεί από όλους. Ο Ελληνικός λαός έχει υποφέρει. Δικαιούται ανταμοιβή και δικαίωση. Η αόριστη προτροπή “κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε..” δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε. Ταυτόχρονα”.

Ώρα αυτοκριτικής

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, με μία διάθεση αυτοκριτικής, τόνισε πως “πρέπει να ομολογήσουμε με ειλικρίνεια τις αδυναμίες μας. πρέπει να σταθούμε σε όσα συλλογικά αποφασίσαμε στο πρώτο Συνέδριο αλλά δεν μπορέσαμε να κάνουμε πράξη. Στο πρώτο Συνέδριο αποφασίσαμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελών και όχι των ομάδων και των συνιστωσών (σ.σ. λέγε με δεύτερο καρφί για Λαφαζάνη).

Για δύο χρόνια όμως, μέχρι την αποχώρηση των πρώην συντρόφων μας (σ.σ. τρίτο καρφί και συνεχίζουμε), λειτουργούσαμε σαν κόμμα με κόμματα μέσα στο κόμμα. Στο όνομα της Δημοκρατίας, εμείς καταφέραμε να φτάσουμε στο αντίθετο άκρο. Η Δημοκρατία να περιορίζεται εντός τάσεων και μηχανισμών.

Φτασαμε οι συνεδριάσεις μας να θυμίζουν συνδικαλιστικά όργανα. Αφού οι πρώην σύντροφοί μας (σ.σ. σταματάμε το μέτρημα) έρχονταν αφού είχαν συνεδριάσει νωρίτερα. Στο όνομα δήθεν της Δημοκρατίας, οι προτάσεις του κόμματος υπονομεύονταν. Αυτά ήταν φαινόμενα κρίσης και παρακμής. Έχουμε ευθύνη και πρώτος εγώ. Αυτή η τραυματική εμπειρία πρέπει να μας προβληματίσει. Παρόλο που σήμερα δεν υπάρχει αυτό σε τέτοια ένταση, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η δέσμευση του πρώτου συνεδρίου δεν έχει υλοποιηθεί.

Κυριάρχησαν απόψεις φοβικές. Έγιναν λάθος επιλογές και από την ηγεσία. Ωστόσο, πολλές από τις επιλογές μας ιδίως στις δημοτικές εκλογές, ήταν καταστροφικές. Και οφείλουμε να δουλέψουμε με σχέδιο για τις δημοτικές εκλογές του 2019, τις πρώτες εκλογές που έχουμε μπροστά μας“.

 

Για τη σχέση κόμματος – Κυβέρνησης

“Το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση. Στη σχέση κόμματος-κυβέρνησης υπάχουν προβλήματα. Δεν μπορεί να χαράσσεται πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα. Το ίδιο και σε ορισμένα υπουργεία, αγνοώντας τις εργασίες των αντίστοιχων τμημάτων. Αν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο κόμμα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

Είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο στην γενική γραμματεία, παρά να έχει υπουργική θέση. Άλλωστε καμια υπουργική θέση δεν έχει κριτήρια μονιμότητας. Στοίχημα να κάνουμε μεγάλο άνοιγμα στο λαό. Για να δυναμώσουμε τις οργανώσεις μας,. για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τις ενεργές δυνάμεις της κοινωνίας. Το άνοιγμα αυτό πρέπει να γίνει με εμπιστοσύνη στις κοινωνικές δυνάμεις που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις δικές μας δυνάμεις.

Δε θέλουμε απλώς ένα μαζικό κόμμα, αλλά ένα μαζικό κόμμα της Αριστεράς. Τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς. Τα μέλη και τα στελέχη της δεν θα αντλούν κύρος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντελί κύρος από τα στελέχη του. Πρέπει να είμαστε δείγματα αυταπάρνησης, χωρίς αλαζονεία, χωρίς αξιοποίησης της εξουσίας μας, αλλά μόνο στον διαρκή αγώνα όσων αντιπροσωπεύουμε.

Πιστέψτε με: Μόλις το καταφέρουμε, θα έχουμε φέρει εις πέρας το πιο δύσκολο σχέδιο. Δε λυγίσαμε όταν απέναντί μας είχαμε ασύμμετρες δυνάμεις, αυτές του παγκόσμιου καπιταλισμού. Ούτε τώτρα θα λυγίσουμε. Γιατί αυτό που κάνει τη διαφορά σε εμάς, είναι ότι έχουμε το μέτωπό μας καθαρό”, είπε ο πρωθυπουργός.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

“Εμείς για πρώτη φορά μετά από 30 σχεδόν χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων θέριεψε η διαπλοκή, βάλαμε επιτέλους τάξη στο αρρύθμιστο τηλεοπτικό τοπίο, τηρώντας μια δέσμευση. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι μια πραγματικότητα. Για πρώτη φορά θέτει τις προϋποθέσεις για να χτυπηθεί η διαπλοκή, που αποτελεί μια από τις αιτίες της κρίσης. Αποδείξαμε ότι δεν λογαριάζουμε ηχηρά ονόματα και δεν φοβόμαστε. Εξασφαλίσαμε 258 εκατ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία. Πάνω από 80 έχουν ήδη κατατεθεί και πάνε σε δράσεις για τα δημοτικά σχολεία και τα νοσοκομεία.

Ζήσαμε στιγμές παρόμοιες με αυτές της εβδομάδας πριν το δημοψήφισμα. Νομίζουν ότι θα κάνουμε πίσω. Ότι θα υποχωρήσουμε. Λοιπόν να το ακούσουν κι απο εδώ. Δεν θα υποχωρήσουμε γιατί είναι ένας αγώνας τιμής για την Αριστερά“.

Φινάλε με… το καραβάνι

“Κάποτε, σε μια κεντρική επιτροπή είχα πει μια αραβική παροιμία, ότι τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά. Εγώ σήμερα λέω: Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά. Δεν έχουν δόντια να δαγκώνουν. Θα νικήσουμε γιατί η δύναμή μας είναι τεράστια. Είναι η δύναμη του λαού. Θα τα καταφέρουμε, θα νικήσουμε και σε τρία χρόνια θα συγκρίνει ο λαός τα πεπραγμένα της δικής μας κυβέρνησης με αυτά της καταστροφικής πενταετίας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε με την κοινωνία όρθια. Σας ευχαριστώ, γεια σας”, είπε κλείνοντας και καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα