Πολιτική

Τζανακόπουλος: Τον Αύγουστο του ’18 θα τελειώσουμε με μνημόνια και επιτροπεία

Η έξοδος της χώρας στις αγορές και το τέλος των μνημονίων έως τον Αύγουστο του 2018 είναι ο στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε σε συνέντευξή του το Σάββατο (17.06.2017) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι τον Αύγουστος του 2018 να έχουμε οδηγήσει τη χώρα στις αγορές για να μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της. Θέλουμε το 2018 να έχουμε τελειώσει με την επιτροπεία», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Και προσέθεσε «τα προγράμματα έχουν και μια μορφή πολιτικής επιβολής, θέλουμε και μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από τα προγράμματα», τονίζοντας πως τους επόμενους μήνες θα έχουν γίνει τόσα πολλά που η χώρα θα βγει από τα μνημόνια. 

«Πρώτος και κύριος στόχος του πρωθυπουργού είναι να τρέξουν τα ζητήματα της καθημερινότητας και των προβλημάτων της κοινωνίας. Σε μια χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα, είναι προφανές πως θα υπάρχουν προβλήματα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή , απάντησε πως «τέτοια αιτήματα από τη δίκη μας πλευρά γίνονται αποδεκτά, οποίο κόμμα και να ζητήσει συζήτηση στη Βουλή. Εμείς δεν θα κάνουμε ότι έκαναν οι προηγούμενοι που απέρριπταν κάθε αίτημα, όταν ένα πολιτικό κόμμα αιτείται δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί, αυτές τις αντί θεσμικές συμπεριφορές της είχαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», προσέθεσε, ενώ εκτίμησε πως η εξέλιξη της συζήτησης θα πρέπει να ανησυχεί τον κ. Μητσοτάκη καθώς θα γίνουν οι συγκρίσεις. 

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, είπε πως τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει ένα κύκλο επαφών, θα ενημερώσει τους αρχηγούς, τον πρόεδρο της Βουλής, και το υπουργικό συμβούλιο.

Ερωτηθείς για το εάν επίκειται ανασχηματισμός υπογράμμισε πως αποτελεί «αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός», ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ανασχηματισμού».

Σχετικά για τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τζανακοπουλος απάντησε «πρόκειται για πολιτική απρέπεια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, πιθανότατα ήθελε να εξάγει την εσωτερική του κρίση, η ελληνική κυβέρνηση είναι συμπαγής. Όλο αυτό έγινε για να δικαιολογήσει τις υποχωρήσεις που έκανε, δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος κατάφερε με τη διαπραγματευτική ομάδα να πάρει μια καλή συμφωνία για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια». 

Αναφερόμενος στα μέτρα και τα αντίμετρα επανέλαβε πως η συμφωνία είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. «Υπάρχει υποσχετική από την κυβέρνηση για το 2019-2020, ότι θα αλλάξει μείγμα [οικονομικής πολιτικής] με εξοικονομήσεις, αλλά θα υπάρξουν και μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που θα απευθύνονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», ανέφερε σε άλλο σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε πως δεν είναι τεχνικά εφικτό τα μέτρα να είναι ένα προς ένα, και παρά το γεγονός ότι από τη μείωση του αφορολόγητου θα επηρεαστούν σχεδόν στο σύνολο τους οι πολίτες, ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά τα χρήματα θα πάει σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. 

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως στην έναρξη της διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ ζητούσε να πάρουμε επιπλέον μέτρα 4,5 δισ. ευρώ, και η ΝΔ μας έλεγε να πάρουμε τόσα και αλλά τόσα. Σήμερα, προσέθεσε ο κ. Τζανακοπουλος, η ανεργία έχει μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες, και όχι μόνο από τον τουρισμό, «με πολύ μικρή ανάπτυξη έχουμε για πρώτη φορά πλήρη εργασία στο 50% των εργαζομένων, και αυτό γιατί για πρώτη φορά στη χώρα λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, έχει χτυπηθεί η αδήλωτη εργασία».

Υπεραμύνθηκε των προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας για τις κάρτες σίτισης και το κοινωνικό εισόδημα. «Υπάρχει ένας κόσμος που δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια, έχουμε ψηφίσει ένα μνημόνιο ήταν το χειρότερο μήπως;», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τις επικρίσεις του προέδρου της ΝΔ αναφορικά με τη συμφωνία της Πέμπτης είπε πως «θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αυτό που μπορούσε να κάνει το Eurogroup το έκανε. Αυτό που συζητούσαμε ήταν ένας προσδιορισμός των μέτρων για μετά το 2018, ώστε η ΕΚΤ και ο ESM να είναι σίγουροι για την ελληνική οικονομία. Το Eurogroup δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα στην έξοδο της στις αγορές, θα μπορούσε να πάει παραπέρα; Θα μπορούσε, αλλά με αυτή την απόφαση τεχνικά η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση. Θέλαμε δεσμεύσεις από το Eurogroup τέτοιες ώστε να επιτρέψει στην ΕΚΤ να πάρει αυτή την απόφαση. Δεν είναι χαμένη υπόθεση το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE,) για την Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα