Κύρια θέματα της συζήτησης ήταν, οι διαδοχικές προεδρίες Ελλάδας και Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Tap, η ανακήρυξη της μεγάλης ευρωπαϊκής περιφέρειας της Αδριατικής και Ιονίου και η εντατικοποίηση των διμερών επαφών των υπουργών της ιταλικής και ελληνικής κυβέρνησης.
«Οι δυο προεδρίες μας θα επικεντρωθούν στη μεσογειακή διάσταση, στην ασφάλεια, στον πολιτισμό, στην ενέργεια και στην προάσπιση των συνόρων» τόνισε ο υπουργός εξωτερικών.
Απαντώντας σε ερώτηση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Έμα Μπονίνο, ο Κ. Βενιζέλος υπογράμμισε:
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ανοικτά και φιλικά και να διαπραγματευθούμε με τη νέα γερμανική κυβέρνηση, στην ασφαλή βάση της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός μας στόχος είναι να αποκτήσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, διότι είναι ζωτικό για την Ελλάδα, που δεν αντέχει άλλες περικοπές και άλλα δημοσιονομικά μέτρα».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε να καταστήσει σαφές: «είμαστε έτοιμοι για ριζοσπαστικές, διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε τη θεωρία που λέει ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις, ανάπτυξη χωρίς θέσεις εργασίας, διότι για μας ανάπτυξη σημαίνει ρευστότητα, θέσεις εργασίας και προστασία της κοινωνικής συνοχής».
«Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι ένα μέσο, όχι ο στόχος. Είναι, ενδεχομένως, ένα μέσο για την ανάπτυξη, αλλά όχι αυτοσκοπός. Δεν αναφερθήκαμε στο θέμα των γερμανικών εκλογών, αλλά συζητήσαμε τα όσο αποφασίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο του περασμένου Ιουνίου, για το θέμα της απασχόλησης. Αποτελούν, φυσικά, πεδίο δράσης, με σαφείς στόχους για τις δυο προεδρίες μας, το 2014» δήλωσε η Έμα Μπονίνο.
Σύμφωνα με την ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών «οι πολιτικές για την προαγωγή της απασχόλησης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του βιομηχανικού τομέα πρέπει να μετατραπούν άμεσα σε προτεραιότητες».
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος, στη συνομιλία του με τον Ενρίκο Λέτα, αναφέρθηκε στο λεγόμενο «δημοκρατικό έλλειμμα» στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πρόβλημα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στην όλη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, λαμβάνοντας υπόψη και τις κοινωνικές προεκτάσεις της.
«Η Μεσόγειος δεν είναι μια πολιτική επιλογή, αλλά μια κοινή γεωγραφική και ιστορική μοίρα. Πρέπει να δεχθούμε την κοινή μας ευρωπαϊκή και μεσογειακή μοίρα. Αποτελεί τη σταθερή βάση της κοινής βούλησής μας να προάξουμε μια διαφορετική ευρωπαϊκή διάσταση, με μία νέα συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, με έμφαση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε, τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την Έμα Μπονίνο.
Αυτή την ώρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντάται με τον Ιταλό υπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βενιζέλος: «ασύλληπτο να διανοηθεί κανείς νέα οριζόντια μέτρα»
Στήριξη Σουλτς σε Σαμαρά: Η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα – Να της δώσουμε μια ευκαιρία
Τον Οκτώβριο στη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας
Άγριος καυγάς και αποχώρηση Καμμένου από τηλεοπτική εκπομπή – Δεν απάντησε για το λιντσάρισμα Πάχτα και επιτέθηκε στην δημοσιογράφο