Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος ο κ. Νταβούτογλου έδειξε ενδιαφέρον για την τριμερή συνάντηση και συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορά στην ΑΟΖ, ενώ στη συνάντηση αναπτύχθηκε ένα ευρύ φάσμα διμερών θεμάτων.
Οι δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου μετά τη συνάντηση:
«Η συζήτηση που είχαμε με τον κ. Davutoglu ήταν φιλική, συγκεκριμένη και αποδοτική.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι δύο χώρες να λειτουργούμε συντονισμένα στον κοινό μας χώρο που είναι η Μεσόγειος και η Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Κοινός μας στόχος είναι, βεβαίως, να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Άρα τα πρώτα θέματα που συζητήσαμε ήταν αυτά που αφορούν την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο. Η δική μας αντίληψη είναι πως η Αίγυπτος πρέπει να σταθεροποιηθεί και πρέπει να οδηγηθεί στην πλήρη αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, έτσι ώστε να εκφράζεται πολιτικά όλη η αιγυπτιακή κοινωνία και όλοι οι Αιγύπτιοι πολίτες που έχουν ως βασικό στόχο την ασφάλειά τους και την ευημερία τους.
Η τριμερής συνάντηση που είχαμε, χθες το βράδυ, με τους συναδέλφους μου της Κύπρου και της Αιγύπτου είναι ένα σχήμα πολιτικής συνεργασίας που δεν στρέφεται εναντίον κανενός και, προφανώς, δεν έχει καμία εχθρική διάθεση σε σχέση με την Τουρκία. Γιατί εμείς θέλουμε πάντα, όλες οι χώρες της περιοχής να συνεργάζονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου – πιο συγκεκριμένα του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας – να αξιοποιούμε τον πλούτο της περιοχής, να κινούμαστε από κοινού στο πεδίο της ενέργειας. Και φυσικά η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που μας δίνει η διεθνής νομιμότητα είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε στην περιοχή αυτή.
Έχουμε, επίσης, πολύ καλή συνεργασία στα θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, κάτι που αποτελεί διεθνή προτεραιότητα, και έχουμε ως κοινό στόχο την αποκατάσταση του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης, όχι μόνο στη Συρία, αλλά σε κάθε περιοχή του κόσμου.
Είπαμε, επίσης, αυτά που εκφράζουν την ελπίδα των κοινωνιών μας για ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Οι ιδιωτικοί τομείς των δύο χωρών έχουν τεράστια περιθώρια συνεργασίας και θα αναλάβουμε και πάλι σχετικές πρωτοβουλίες μέσω των επιμελητηρίων ή άλλων επιχειρηματικών οργανώσεων».
Ερώτηση: Θα μας πείτε κάτι για Κυπριακό, άλλα θέματα που κουβεντιάσατε, ΑΟΖ;
Ευ.Βενιζέλος: «Προφανώς συζητήσαμε και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Davutoglu είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Downer. Θα δεχθώ κι εγώ την επίσκεψη του κ. Downer. Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό, με βάση τις προτάσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και επειδή η Κυπριακή κυβέρνηση μας έχει ζητήσει να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε, εφόσον φυσικά και η τουρκική κυβέρνηση δεχθεί να συνομιλήσει με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι ένα νέο διαδικαστικό στοιχείο, που συμβάλλει στο να δημιουργηθεί αυτό το μομέντουμ στο Κυπριακό για το οποίο μιλήσαμε προηγουμένως».
Ερώτηση: Πώς σχολίασε, κ. Υπουργέ, η τουρκική πλευρά, τη χθεσινή τριμερή;
Ευ.Βενιζέλος: «Ρώτησε να πληροφορηθεί το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της συνάντησης και επανέλαβα, αυτό που είπα κι εχθές, ότι πρόκειται για ένα σχήμα συνεργασίας. Τέτοια τριμερή ή πολυμερή σχήματα συνεργασίας υπάρχουν πολλά. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, κανένα δεν είναι εχθρικό προς κανένα, είμαστε ανοιχτοί για ευρύτερες συνεργασίες. Για εμάς, ούτως ή άλλως, η καλή σχέση με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, είναι μια θεμελιώδης επιλογή. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία και αυτό θα το κάνουμε και κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας».
Διαβάστε επίσης:
Στη δεξίωση του Ομπάμα ο Βενιζέλος – Ραντεβού και με τον Νταβούτογλου – Πολιτική
ΑΟΖ: προχωράει συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου – Πολιτική