Πέμπτη, 25 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Βγήκε απ’ την κατάψυξη το αντιρατσιστικό – Πήρε το δρόμο για την Ολομέλεια

Βγήκε απ’ την κατάψυξη το αντιρατσιστικό – Πήρε το δρόμο για την Ολομέλεια

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο το οποίο παίρνει πλέον το δρόμο προς την Ολομέλεια, μετά από 4 μήνες που βρισκόταν σε… «κατάψυξη», λόγω των αντιρρήσεων που φέρεται να είχε ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος.

Κατά την επεξεργασία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αποδέχτηκε την πρόταση πολλών βουλευτών ώστε να καλύπτονται υπό την ομπρέλα του νομοσχεδίου πρόσωπα που υφίστανται βία λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας. Αντίθετα δεν έκανε δεκτή πρόταση για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα που θέλει περαιτέρω μελέτη ως προς τις έννομες συνέπειες που παράγει από νομική, κοινωνική και θρησκευτική άποψη.

Δικαιολογώντας την 4μηνη καθυστέρηση ο υπουργός Δικαιοσύνης απέφυγε να αναφερθεί στα προσχώματα που φέρεται να είχε βάλει ο Τάκης Μπαλτάκος, και επεσήμανε πως προηγούνταν άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας, όπως και στο φόρτο εργασίας λόγω της ελληνικής προεδρίας. Αναφερόμενος δε στο νομοσχέδιο επεσήμανε πως με τις διατάξεις του δεν ποινικοποιείται η σκέψη και η έκφραση αλλά ο μισαλλόδοξος λόγος που οδηγεί σε εγκληματικές ενέργειες.

Πυρά στον υπουργό Δικαιοσύνης εξαπέλυσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο «βαπτίστηκε» αντιρατσιστικό αλλά περιλαμβάνει απαράδεκτες αόριστες διατάξεις, ενώ εξήγγειλε πως το κόμμα της θα καταθέσει μια σειρά τροπολογίων μεταξύ των οποίων θα είναι και η πρόβλεψη να δίνεται άδεια παραμονής σε μετανάστες για ανθρωπιστικούς λόγους.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δια του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου επέμεινε στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, επισημάνθηκε η ανάγκη να επανακατατεθεί το άρθρο 19 του Μεταναστευτικού Κώδικα που προέβλεπε τη χορήγηση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. «Αυτό θα ήταν μια απάντηση για όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα» πρόσθεσε αναφερόμενη στην υπόθεση Μπαλτάκου,

Το αντιρατσιστικό ψήφισαν η Ν.Δ.,το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ τα 3 από τα 4 άρθρα στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά ψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια οι ΑΝ. ΕΛ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στη Βουλή ξανά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Την άλλη εβδομάδα το αντιρατσιστικό στη Βουλή

Επιστρατεύουν αντιρατσιστικό, μεταναστευτικό για να ξεχαστεί το Μπαλτάκος – gate – Πιέσεις ΠΑΣΟΚ να μην είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής ο Φ. Κρανιδιώτης

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε