Μάλιστα το συγκεκριμένο άρθρο δεν θα περνούσε καν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αν δεν ψήφιζε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι. Για την ιστορία εκτός του κ. Κατσίκη επιφυλάξεις είχαν εκφράσει και τα άλλα κόμματα.
Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγο οι ΑΝΕΛ άδειασαν τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο αφού ο εκτελών χρέη Προεδρεύοντος κ. Τάσος Κουράκης ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τους ΑΝΕΛ τα όσα είπε ο κ. Κατσίκης απηχούν προσωπικές του απόψεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Υπάρχει δήλωση από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ότι τελικά θα ψηφίσουν το άρθρο 29 τροποποιήσεις στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, παρά τη θέση που εξέφρασε ο εισηγητής τους κ. Κωνσταντίνος Κατσίκης. Σε λίγη ώρα θα υπάρξει και δήλωση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό τους», έκανε γνωστό ο Τάσος Κουράκης, στην Ολομέλεια που συζητείται το νομοσχέδιο για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Είχε προηγηθεί στο βήμα ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος ψηφίζει το άρθρο και ήταν ο μόνος βουλευτής μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ψηφίσει το άρθρο και στην Επιτροπή και χάρη στη δική του ψήφο η διάταξη έγινε δυνατό να φτάσει ως την Ολομέλεια.
«Εμείς δεν κρυφτήκαμε στις επιτροπές, ώστε να δημιουργήσουμε μία μίνι κυβερνητική κρίση, όπως εύκολα θα μπορούσαμε. Καθότι το συγκεκριμένο άρθρο το καταψήφισαν οι ομοτράπεζοί σας στην εξουσία, οι ΑΝΕΛ, που έχουν γνωστές απόψεις περί καθαρότητας της φυλής. Ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επιφυλάχθηκαν. Είπαμε, λοιπόν, ξεκάθαρα “ναι” στην Επιτροπή και έτσι πέρασε το άρθρο στην Ολομέλεια χωρίς να παζαρέψουμε, χωρίς να βάλουμε τη μικροπολιτική πάνω από τις αρχές μας και κυρίως πάνω από το συμφέρον των παιδιών», ανέφερε ο κ. Μαυρωτάς, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Αρχικά η υπόθεση φάνηκε ως νέο ιδεολογικό ρήγμα στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Την «αποστασία» των ΑΝΕΛ διέσωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να δηλώσουν πως θα ψηφίσουν την διάταξη όπως είχαν κάνει και στο Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, από τη συζήτηση της Επιτροπής που είχε εκφραστεί η αντίθεση των ΑΝΕΛ, για κάθε ενδεχόμενο και για να μην διακινδυνεύσει είχε σπεύσει να αποσπάσει την διάταξη αυτή από το αρχικό άρθρο και αυτόνομο.
Το άρθρο αυτό, ουσιαστικά, τροποποιεί την σχετική διάταξη του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και ανοίγει το δικαίωμα σε ανήλικο αλλοδαπό που κατοικεί νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης, όχι μόνο σε ελληνικό σχολείο, όπως ήταν η διάταξη, αλλά και σε σχολείο που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας, δηλαδή και σε ιδιωτικά σχολεία και σχολές.
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης αντιτάχθηκε στην διάταξη αυτή και είπε πως το κόμμα του δεν θα την ψηφίσει, παραμένοντας πιστό στην αρνητική ψήφο που είχε δώσει και όταν συζητήθηκε και ψηφίσθηκε η σχετική διάταξη στον Κώδικα Ιθαγένειας. Την διάταξη αυτή αναμένεται να μην ψηφίσει και η ΧΑ όπως είχε άλλωστε κάνει και στον Κώδικα περί Ιθαγένειας.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, όταν ακόμα η προσθετική αυτή διάταξη ήταν μέσα σε άρθρο για το οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διαφωνίες είχε πεί στον υπουργό πως υπάρχουν διατάξεις που θέλαμε να ψηφίσουμε αλλά έτσι όπως τα έχετε βάλει όλα σε ένα άρθρο δεν μπορούμε να το πράξουμε. Ενιδαφέρον, τώρα έχει, που η διάταξη περί δικαιώματος απόκτησης ιθαγένειας αποσπάστηκε σε ίδιο άρθρο, η στάση που θα ακολουθήσει η ΝΔ στην ψηφοφορία.