Για το ζήτημα αυτό, διαβίβασε έγγραφο στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας μετά από ερώτηση που κατατέθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ, Κυριάκο Βιρβιδάκη, καλώντας την κυβέρνηση να ενημερώσει αν εξετάζει το ενδεχόμενο να καταβληθεί ισόβια χορηγία σε όσους κατείχαν το αξίωμα του προέδρου ή μέλους του Τοπικού Συμβουλίου, εφόσον έχουν συμπληρώσει συνολικά θητεία 20 ετών, εκ των οποίων τα τέσσερα ως πρόεδροι. Ο βουλευτής έθεσε το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι ο νόμος 2539/1997 κατήργησε τις περισσότερες κοινότητες και ότι τα τοπικά συμβούλια είχαν μακρά προϋπηρεσία και προσφορά.
Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την ισχύουσα συνταξιοδοτική νομοθεσία, από τα αιρετά όργανα του Κράτους δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο όσοι διετέλεσαν βουλευτές, δήμαρχοι, μετακλητοί ή αιρετοί νομάρχες καθώς και πρόεδροι κοινοτήτων και υπό τις προβλεπόμενες για κάθε περίπτωση προϋποθέσεις.
Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 19 του άρθρου 4 του ν. 3513/2006, δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο και όσοι είχαν διατελέσει αθροιστικά επί μία 20ετία δήμαρχοι ή πρόεδροι κοινοτήτων και δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι (με μια θητεία δημάρχου ή προέδρου κοινότητας). Ωστόσο με τις διατάξεις του ν. 4093/2012 καταργήθηκε το δικαίωμα συνταξιοδότησης από το Δημόσιο για όσα από τα προαναφερόμενα πρόσωπα εκλεγούν στα αντίστοιχα αξιώματα, από 12 Νοεμβρίου του 2012 και μετά.
«Κατόπιν των ανωτέρω και υπό τις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, δεν είναι δυνατή η ανακίνηση του θέματος επέκτασης των προαναφερόμενων διατάξεων και σε άλλες κατηγορίες αιρετών οργάνων, πολλώ δε μάλλον για όσους κατείχαν το αξίωμα του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου, το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.7 του άρθρου 4 του ν. 2539/1997 ήταν τιμητικό και άμισθο» αναφέρει, στο έγγραφο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Δεν υπάρχει πρόταση για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης”
Αύξηση 2 χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης! Νέα μέτρα εναντίον των εργαζόμενων