Πολιτική

Βουλή: Τους “έκαψε” τον εγκέφαλο ο Πετρόπουλος για τις συντάξεις!

Ντελίριο σήμερα από το πρωί στη Βουλή από τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο προκειμένου να δικαιολογήσει… το «κάζο» του νόμου Κατρούγκαλου που προέβλεψε το δείκτη μεταβολής μισθού για τον υπολογισμό των συντάξεων, έναν δείκτη όμως που δεν υπήρχε από την ΕΛΣΤΑΤ!

Υποστηρίζοντας την διορθωτική τροπολογία της νυν υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος επέρριψε τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τόσα χρόνια δεν είχαν προβλέψει (!) την εισαγωγή υπολογισμού ενός δείκτη που εισήγαγε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στο νομοσχέδιό του

Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος μάλιστα, το «τερμάτισε» λέγοντας στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «είστε τόσο άχρηστοι που δεν κάνατε κάτι που έκαναν όλοι οι λαοί…» δηλαδή ότι δεν φρόντισαν να συγκεντρώσουν στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για τη δημιουργία δείκτη μεταβολής μισθών ο οποίος βάσει του νόμου Κατρούγκαλου θα αποτελούσε τη βάση για τον υπολογισμό των συντάξεων από το 2016 και μετά.

Με τη μέθοδο αυτή της άμυνας «δια της επιθέσεως» ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος προσπάθησε να αποσιωπήσει… το γεγονός ότι η κυβέρνησή του νομοθέτησε κάτι που δεν υπήρχε και έτσι σήμερα αναγκάστηκε να καταθέσει τροπολογία η οποία προβλέπει ότι ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών θα τεθεί σε ισχύ από το 2021. Μέχρι το 2020 ο υπολογισμός θα γίνεται βάσει του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ο κ. Τάσος Πετρόπουλος μάλιστα εξεμάνει… κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας πως «δεν υπάρχει στην χώρα δείκτης μεταβολής μισθών. Που να το φανταστούμε ; λάθος μας…» και πρόσθεσε «δεν έχουμε αλαζονεία να αλλάξουμε κάτι που χρειάζεται να διορθωθεί» σημειώνοντας ότι «πράγματι είναι δυσχερές θέμα η επιλογή του σωστού συντελεστή».

Οι αντιδράσεις και οι δικαιολογίες

Στις ενστάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης περί «αντισυνταγματικής ρύθμισης» ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα… Δεν προκύπτει συνταγματικό πρόβλημα…»
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος απαντώντας στην Ολομέλεια σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ Εύης Χριστοφιλοπούλου στην προσπάθειά του και πάλι να δικαιολογήσει το «αλαλούμ» που προέκυψε με τον ανύπαρκτο στην ΕΛΣΤΑΤ συντελεστή «μαρτύρησε» τι είχε συμβεί το 2016.

Είπε πως «η αρμόδια διευθύντρια του Υπουργείου είχε έρθει σε επαφή με την ΕΛΣΤΑΤ από τις 24 Μαΐου του 2016. Ο νόμος όμως που συμπεριλάμβανε τον περιβόητο συντελεστή είχε ήδη ψηφιστεί από τις 9 Μαΐου»! Δηλαδή πρώτα νομοθέτησαν και μετά ρώτησαν την ΕΛΣΤΑΤ εάν μπορούσε να υπάρξη αυτός ο συντελεστής… Κατά τ’ άλλα, εν ολίγοις, για τον κ. Πετρόπουλο ευθύνες έχει η ΕΛΣΤΑΤ που καθυστέρησε να εξετάσει το θέμα…

Ο ίδιος μάλιστα «έδειξε» την ΕΛΣΤΑΤ για τις καθυστερήσεις αναφέροντας ότι η Αρχή ξεκίνησε να εξετάζει σε βάθος το θέμα το Νοέμβριο όταν και ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, πάντως, είχε και ένα ακόμα «ισχυρό… χαρτί» στην φαρέτρα των επιχειρημάτων που επιστράτευσε για να υπερασπιστεί το νόμο Κατρούγκαλου: Τη βιβλιογραφία… λέγοντας ότι «η διατύπωση της διάταξης στο νόμο υπεβλήθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και είναι σύμφωνη με τη διεθνή βιβλιογραφία. Η μεθοδολογία δεν είναι ίδια παντού, αλλά η βιβλιογραφία που μας υπέδειξαν οι υπηρεσίες έδειχνε ότι ήταν εύστοχη η διατύπωση αυτή που έγινε στο νόμο Κατρούγκαλου…» και κατέληξε λέγοντας πως τι να κάνουμε «η ζωή είναι ευρύτερη από το νομοθέτη», δηλαδή, ότι ένας νόμος δεν μπορεί ποτέ να καλύψει τα πάντα όπως προκύπτουν στην πραγματική ζωή και γι’ αυτό χρειάζονται οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι…

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας