Πολιτική

Βρέθηκε ο υπάλληλος που κράτησε στα χέρια του το πρωτότυπο CD – “Πήρα μόνο εντολή να αντιγράψω τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες”

- Τα στοιχεία του συγκεκριμένου υπαλλήλου δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί
- "Πονοκέφαλος" για το εάν πρέπει να σταλεί το στικάκι στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
- Δεν αποκλείουν ακόμα και τη νόθευση ποσών, δηλαδή να μείωσαν τα ποσά των καταθέσεων
- Το ΣΔΟΕ έχει λογισμικό που μπορεί να επαναφέρει τα τρία διεγραμμένα αρχεία από την πρωτότυπη

Οι οικονομικοί εισαγγελείς σήμερα εξέτασαν τον μετακλητό υπάλληλο του γραφείου του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος για πρώτη φορά, σε όλο αυτό το απίστευτο σίριαλ με τη λίστα Λαγκάρντ, φέρεται να παραδέχεται πώς κράτησε στα χέρια του το πρωτότυπο CD, που είχε έρθει στην Ελλάδα από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο μετακλητός υπάλληλος φέρεται να δηλώνει πως έλαβε εντολή από τον υπουργό, τον κ. Παπακωνσταντίνου δηλαδή, να επιλέξει από το ψηφιακό CD τους 20 καταθέτες με τα μεγαλύτερα ποσά και του τα παρέδωσε. Εν συνεχεία ο συγκεκριμένος υπάλληλος φέρεται να δηλώνει πως εντόπισε τα ονόματα, τα αντέγραψε και τα μετέφερε στον υπουργό, ενώ ξεκαθαρίζει πως από τότε ούτε ξαναείδε το CD ούτε έκανε πλήρες αντίγραφό του.

Πάντως, δεν διαφαίνεται, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013, να διαβιβαστεί από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη το επίμαχο στικάκι (USB) με την νοθευμένη λίστα Λαγκάρντ στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να βρει «τα ίχνη» και «την διαδρομή» που διήνυσε.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται από εισαγγελικούς κύκλους ότι σύμφωνα με την γνωμάτευση των αρμοδίων υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, όντως το επίμαχο στικάκι αναπαρήχθη (μεταγράφηκε) στις 8 Ιουλίου 2011. Όμως εμφανίζει το παράδοξο να καταγράφει ώρα μετεγγραφής 14:20 και ώρα τελευταίας αποθήκευσης 13:33, δηλαδή προηγήθηκε η αποθήκευση της μετεγγραφής. Κάτι όμως που τεχνικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονος προβληματισμός στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς για το αν πρέπει ή όχι να διαβιβάσουν στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το επίμαχο στικάκι, καθώς οι προθεσμίες είναι αρκετά ασφυκτικές από την πλευρά της Βουλής. Και αυτό γιατί στις 17.1.2013 θα αποφασίσει αν θα συγκροτηθεί ή όχι προανακριτική επιτροπή για την λίστα Λαγκάρντ.

Σε περίπτωση που συσταθεί προανακριτική επιτροπή πρέπει αμέσως η δικογραφία να διαβιβαστεί από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στη Βουλή. Η τελευταία θα αποφασίσει τόσο για την τύχη των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, όσο και για τους συμμετόχους μη πολιτικά πρόσωπα, εφόσον υπάρξουν. Δηλαδή, εάν θα δικαστούν οι συμμέτοχοι μαζί με τα πολιτικά πρόσωπα στο Ειδικό Δικαστήριο (εφόσον παραπεμφθούν) ή θα δικαστούν ανεξάρτητα από την Ποινική Δικαιοσύνη.

Εάν οι δύο εισαγγελείς διαβιβάσουν το επίμαχο στικάκι στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απαιτούνται περίπου 7 με 8 ημέρες για να γνωμοδοτήσει για την νόθευσή του.

Παράλληλα, όμως υπάρχει η πιθανότητα ένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να ασκήσει ένσταση ότι κατά την επεξεργασία δημιουργήθηκε παρέμβαση στο αποδεικτικό υλικό (στικάκι) που μπορεί να αλλοιώσει την εικόνα του και πιθανά ανεπανόρθωτα. Την ίδια στιγμή όμως απαιτείται χρόνος για να εξεταστεί από τον αρμόδιο δικαστικό σχηματισμό η ένσταση του εμπλεκόμενου προσώπου. Δηλαδή, η Βουλή θα αναμένει την δικογραφία αλλά εκείνη δεν θα μπορεί να διαβιβαστεί, καθώς θα υπάρχει εκκρεμείς ένσταση.

Μάλιστα, έλεγαν σήμερα δικαστικοί κύκλοι, ότι σε περίπτωση που συσταθεί προανακριτική επιτροπή, αυτή θα έχει όλες τις αρμοδιότητες που έχουν οι εισαγγελικές αρχές, άρα μπορεί εκείνη να στείλει το στικάκι στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ακόμη, προσέθεταν ότι οι τεχνικοί του ΣΔΟΕ έχουν πρόγραμμα που μπορεί να επαναφέρει τα διαγεγραμμένα τρία αρχεία από το στικάκι. Όμως οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς δεν έδωσαν εντολή στο ΣΔΟΕ να προχωρήσουν οι τεχνικοί στην επαναφορά των διαγεγραμμένων αρχείων, καθώς αυτό θα έδινε την δυνατότητα οι εμπλεκόμενοι να καταθέσουν δικονομικά ενστάσεις.

Παράλληλα, σήμερα το μεσημέρι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, είχαν συνάντηση τόσο με τον προϊστάμενο τους αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, όσο και με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε για το ζήτημα αυτό.

Μετά την συνάντηση ο κ. Πεπόνης, παρουσία των κ.κ. Μπουζακίτη και Παντελή, κατηγορηματικά διέψευσε δημοσιεύματα του Τύπου που έκανα λόγο για σύγκρουση των δύο οικονομικών εισαγγελέων με τον κ. Παντελή.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πεπόνης ανέφερε ότι «τα αναγραφόμενα περί συγκρούσεως μεταξύ μας είναι μυθεύματα και αποκυήματα φαντασίας». Ο εισαγγελικός λειτουργός προσέθεσε: «Και σε νομικό επίπεδο είναι αδιανόητο να υπάρχει τέτοια σύγκρουση. Η συνεργασία μας είναι άψογη και αγαστή. Διαψεύδουμε τα δημοσιεύματα περί δήθεν συγκρούσεως».

Επίσης, τον κ. Παντελή επισκέφθηκε στέλεχος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Γεωργατσής, ο οποίος ανέφερε ότι η υπηρεσία του μπορεί να φτάσει σε ασφαλή συμπεράσματα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός την έκανε την μεταγραφή του USB δεν είχε εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Προηγουμένως, επισκέφθηκε τους κ.κ. Τέντε και Παντελή ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης και τους προσκόμισε το περιοδικό «HOTDOG» που εκδίδει και στο οποίο αναγράφει ότι έχει στην κατοχή του άλλο παρόμοιο με αυτό που έχουν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς στικάκι. Το στικάκι αυτό ο επίμαχος δημοσιογράφος το έδωσε σε εξειδικευμένο πραγματογνώμονα ο οποίος αποφάνθηκε ότι η αντιγραφή έγινε το διάστημα 4 με 5 Αυγούστου 2010 και διήρκεσε 7 ώρες και 20 λεπτά, ενώ μια συνήθης αντιγραφή διαρκεί ορισμένα λεπτά.

Επίσης, αναφέρει ότι η μεγάλη διάρκεια αντιγραφής οφείλεται στο ότι κατά την αντιγραφή ανοιχτήκαν όλα τα 2.059 αρχεία. Έτσι, υπάρχει η πιθανότητα ορισμένα αρχεία να έχουν νοθευθεί (μείωση ποσών, κ.λπ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

USB το ανάγνωσμα! Ώρα και ημερομηνία μπορούν να αλλάξουν

Βαξεβάνης: Αυτή είναι η διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα